nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Manacor s'encén

La ciutat visqué ahir una de les festes de Sant Antoni més multitudinàries. Els manacorins sortiren al carrer per veure ballar els dimonis a les dues del migdia i no varen aturar la festa fins ben entrada la matinada

"Sant Antoni va dir fort i assegut damunt sa trona: 'No hi ha festa més bona que sa que me fan a Manacor". Els carrers de la ciutat s'ompliren ahir de manacorins i forans amb ganes de cantar, de felicitar els Tonis i les Tonines i de celebrar la festa més sentida del municipi.

Revetla multitudinària

Avui és la festivitat del patró dels animals i de la pagesia, però va ser durant el capvespre i la nit d'ahir quan Manacor es va omplir de foguerons i la gent es va concentrar al voltant del foc per menjar botifarrons, sobrassada... i també per tastar el gust de totes les tradicions que es vinculen a la festa grossa de Manacor.

Aquest esdeveniment agafa més força cada any i enguany era una autèntica multitud la que esperava davant l'Ajuntament l'arribada de la comitiva santantoniera amb el baciner, Sant Antoni, el dimoni Gros, els sonadors i els dos dimonis petits com a protagonistes. Després de la repicada de campanes que indicà a tot el poble que la festa havia començat, els dimonis ballaren en diferets llocs del poble fins que arribà l'hora d'anar a completes i d'encendre el primer fogueró.

El capvespre i la nit d'ahir els manacorins visqueren la seva festa major amb més entusiasme i passió que mai. Devers les dues del migdia centenars de persones esperaven al carrer de Sant Roc, davant cal Baciner, per assistir a la sortida del dimoni Gros, Sant Antoni i els dos dimonis cap al Consistori. Mamballetes i cants dedicats al sant varen rebre amb tots els honors la comitiva santantoniera davant cal Baciner i davant l'Ajuntament. Els primers acords de la cançó feren esclatar la bogeria entre els assistents, que vibraren amb el primer ball i amb tots els que es feren després.

No va ser fins devers les 18.30 hores quan la comitiva sortí un altre cop des de l'Ajuntament, amb l'històric carro de Sant Antoni, cap a l'església. A les set tingué lloc la missa solemne a la parròquia dels Dolors, amb les completes i els cants dels goigs de Sant Antoni inclosos. Enguany l'església va quedar minúscula, ja que no va poder allotjar tots els santantoniers que desitjaven cantar els goigs durant el moment més cerimoniós de la nit.

Llavors, a les 20.00 hores, arribà un altre dels moments emotius de la jornada: l'encesa per part del dimoni Gros del primer fogueró. El gest d'aquest personatge en acostar el foc a la llenya donà el sus a la revetla i a l'encesa de la resta dels foguerons, que no s'aturaren de cremar i fer festa fins que el sol indicà que la nit havia acabat.

Algaida balla a Sant Honorat

La tradició es va complir un any més. Els sis cossiers i la dama d'Algaida sortiren ahir a ballar per retre homenatge al seu patró, Sant Honorat, i es proclamaren protagonistes de les festes. Com s'esperava, el bé va tornar a triomfar sobre el mal simbolitzat pel dimoni, ja que la dama va aconseguir derrotar-lo de nou.

Devers les 11 del matí els cossiers i la dama sortiren al carrer, amb els vestits típics i la branca de murta a les mans, per anar a cercar les autoritats. No s'ho volgueren perdre ni el batle d'Algaida, Francesc Miralles, ni el president del Govern, Francesc Antich. Tots dos, acompanyats per diversos regidors del municipi, es dirigiren a l'església de Sant Pere i Sant Pau, on es va celebrar la missa.

Danses i devoció

Els cossiers dansaren en el transcurs de l'eucaristia el tradicional ball de l'ofrena. Mentrestant, a fora, centenars de persones s'arreplegaren al voltant de l'església per presenciar la sortida del dimoni i els balls dels cossiers. Els nins que esperaven il·lusionats l'arribada del dimoni el varen poder veure aparèixer corrent i encalçant els infants i les jovenetes.

A continuació els cossiers i la dama varen interpretar les danses ancestrals a la plaça de l'església: Mestre Joan gentil, Titoieta, La gallina Rossa i Mercançó, entre d'altres. No va ser fins arribar els darrers balls quan el dimoni va participar-hi i fou finalment derrotat pel poder dels cossiers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris