algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

Sant Antoni pobler

Milers de persones es desplaçaren ahir fins a sa Pobla per viure una de les festes més sentides de l'Illa, en què la tradició i l'espectacle anaren de la mà. Durant tota la nit, visitants vinguts de tots els racons de Mallorca feren bauxa amb els veïns del municipi

El municipi demostrà ahir, una vegada més, per què és el poble amb més fama santantoniera de les Illes, ja que hi congregà milers de persones. Ho va fer de manera gran: barrejant la tradició religiosa i cultural amb un espectacle de foc i de color i atorgant a la nit bruixa poblera una dimensió més que terrenal. Després d'un horabaixa farcit de cercaviles en les quals els infants del poble gaudiren de Sant Antoni i dels dimonis, arribà el torn als actes que van donar el tret de sortida a la revetla.

Les autoritats polítiques de l'Illa es van congregar davant l'ajuntament per acudir a Completes. Hi eren la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; la consellera de Comerç i Indústria, Francesca Vives; el conseller de Turisme, Miquel Ferrer; el de Salut, Vicenç Thomàs, i el president del PP balear, José Ramón Bauzá. Tampoc no hi faltaren l'equip de govern local ni un gran nombre de batles de la Part Forana. Pel camí fins a l'església van ser acompanyats d'una gran comitiva festiva en què van destacar els dimonis de l'Obreria de Sant Antoni, els paralímpics del Grif, els gegants, les colles de caparrots i minyons i la Banda de Música.

L'església de Sant Antoni Abat va acollir els actes més solemnes del vespre, les Completes, que enguany foren oficiades per mossèn Guillem Feliu, rector de la parròquia de Santa Margalida, i el "Visca Sant Antoni" de la clamatera Antònia Serra, Mussola. La celebració no va donar l'esquena a l'actualitat i tota la recaptació econòmica que l'Obreria de Sant Antoni va aconseguir durant les Completes serà destinada a les víctimes del terratrèmol d'Haití. Després de la missa, arribà un dels moments més sentits per als poblers: el tradicional ball dels caparrots al so de Jo i un pastor. El ball dels caparrots és, per molts veïns, tota una institució que des de petits aprenen a ballar i a sentir com a propi. Aixequen tanta l'expectació entre els poblers que anar a veure'ls ballar es converteix en una tasca pràcticament impossible i, ahir, que la celebració de la vigília de Sant Antoni era dissabte, encara més.

Des de fa tretze anys, la nit bruixa comparteix protagonisme amb un espectacular piromusical que ha augmentat, encara més, el renom dels actes poblers. Enguany, l'espectacle reté homenatge a madò Maria Bea i a l'amo en Llorenç Peret, dos glosadors que han mort fa poc.

La nit bruixa és, a més, un vespre solidari, en el qual els poblers acullen amb els braços oberts la gent vinguda de tots els racons de l'Illa, una nit en què ningú no hi és estranger. Els foguerons, que les famílies i amics han preparat amb cura durant els darrers dies, acullen una infinitat de persones que comparteixen sobre el caliu botifarrons, llangonisses, llom i xulla. Sobre la taula, els acompanyen les espinagades d'anguiles i de llom, i les coques de verdura, trempó i pebre.

A partir de les dotze va arribar el torn de les gloses i les ximbombes, que es convertiren en els protagonistes de la resta de la vetlada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris