algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

La tradició, l'emoció i el raïm tanquen la Festa del vermar

Binissalem acomiada la seva festa gran dedicada a la verema

111008

Els vermadors trepitgen el raïm per obtenir el most.

E. Ballestero

Binissalem sinònim de verema. El topònim va lligat al vi i a això hi ha contribuït sense dubtar-ho la fantàstica Festa del Vermar, que des de fa 45 anys celebra l'inici de la vermada coincidint amb l'arribada de la tardor.
Binissalem va viure ahir el seu dia gran, que posa fi a quinze dies d'actes festius en els quals la participació ha estat la nota predominant. 10.700 persones, perquè se'n facin una idea, participaren divendres vespre al tradicional sopar a la fresca. Tradició i innovació es donen la mà en una festa que ha donat fama a Binissalem dins i fora de les Illes Balears.

Passaven pocs minuts de les deu del matí quan les autoritats, arribades de tots els pobles de Mallorca, s'arremolinaven a les portes de l'ajuntament. El batle, Jeroni Salom, va cedir la vara de comandament a la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, el polític de major rang a la festa, si bé n'hi havia més de vint entre consellers i conselleres, batles i diputats, sense oblidar sens dubte les autoritats locals, vestides de gala per a l'ocasió.

Comitiva oficial

Fins a les portes de l'ajuntament es van desplaçar també els vermadors i vermadores que, acompanyats pel Tall de Vermadors, varen iniciar la desfilada cap a l'església, amb la qual cosa marcà l'inici d'un ritus que es manté des de fa dècades. El Tall de Vermadors va ser també l'encarregat d'oferir els seus balls a Santa Maria de Robines dins el temple parroquial durant la missa oficiada per mossèn Llorenç Lladó. A la sortida de l'ofici, es va procedir a la pesada del tradicional concurs de raïms, del qual va resultar vencedor el binissalemer Pere Moyà amb un brot de 2 quilos i 900 grams. Juan Reus i Ramon Garcia Vall es van repartir el segon i tercer lloc empatant amb dos raïms de 2 quilos i 500 grams.

Després de la pesada, presentada per Maria Antònia Bibiloni, els vermadors i vermadores van procedir a realitzar la tradicional ofrena de most a Santa Maria de Robines, una tradició instaurada l'any 1973. Els vermadors Jaume Toni Comas i Miquel Àngel Urbano, després de canviar-se els vestits de festa pels tradicionals cassots, varen procedir a trepitjar el raïm a la manera tradicional: agafats per damunt les espatlles. Una vegada obtingut el most, les vermadores Catalina Victòria Moyà, Mena Bibiloni i Sabina Pons es van afegir als vermadors per oficialitzar l'ofrena. Mentrestant l'espectacular veu de Maria Cànoves ambientava l'ofrena, les llàgrimes cobrien el rostre emocionat de la vermadora major, Catalina Victòria Moyà.

El batle de Binissalem, Jeroni Salom, va oferir un discurs institucional al poble, concentrat en la plaça, en el qual es va mostrar especialment orgullós que Binissalem sigui capaç de fer unes festes com les del Vermar "a través de les associacions i el voluntariat". "És una bauxa especial i diferent perquè la col·laboració de tot un poble permet elaborar un programa fet a mida de cada associació amb actes culturals, esportius, infantils, fires, tasts de vi...", va dir Jeroni Salom. La primera vara no va voler oblidar en aquests temps de crisi les famílies més mal parades. Va recordar que el poble té 500 aturats que necessitaran l'ajuda de tots i va aprofitar la presència de les autoritats supramunicipals per demanar-los la col·laboració amb l'objectiu de minimitzar els efectes de la recessió.
Els balls dels gegants i del Tall de Vermadors varen tancar l'acte oficial als vasos de l'església, amb la qual cosa es va deixar el protagonisme a la Fira del Vi i la Fira del Vermar, que van omplir el parc de la rectoria i els principals carrers del poble. La Fira del Vi compleix la sisena edició amb la participació de nou cellers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris