nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Crisi al sector lleter de Campos

Molts ramaders no podran vendre la llet que fan les seves vaques perquè la indústria lletera en minva la producció, cosa que pot acabar amb el sector al municipi

110906

El sector lleter de Campos té mala ferida.

ULTIMA HORA

El sector lleter de Campos té mala ferida. A partir del mes que ve, alguns ramaders del municipi ja no podran vendre la llet que produeixen les seves vaques perquè algunes empreses formatgeres i lleteres en redueixen la producció o, directament, tanquen. Des de l'Ajuntament, tots els partits polítics treballen plegats per "evitar que els ramaders hagin de deixar perdre més d'un milió i mig de litres de llet", explicà el batle, Guillem Ginard. Per això, s'instarà la Conselleria d'Agricultura i també la de Comerç i Indústria a "donar solucions i evitar l'enfonsament del sector primari, ja que en són les autoritats competents", afegí Ginard.

"No som bancs"

A Campos hi ha actualment nou explotacions ramaderes que reuneixen més de sis-centes vaques. "A dia d'avui, alguns pagesos no han cobrat les ajudes de l'any 2007 i gairebé cap de nosaltres no hem cobrat les del 2008", precisà ahir el president de l'Associació Frisona Balear, Miquel Vanrell. Ell dóna veu als pagesos del seu municipi que, "per poder optar a les subvencions, ens hem compromès a mantenir la nostra activitat durant cinc anys i hem invertit a millorar el benestar dels animals i en el tractament dels residus que generam". Unes inversions que els pagesos possiblement no podran amortitzar perquè, "a més de no cobrar les subvencions que ens pertoquen, ara tindrem moltes dificultats per posar la nostra llet al mercat", indicà Vanrell. I és que la situació "és insostenible, perquè els ramaders no som bancs, no podem invertir i esperar dos anys a cobrar".

Per aquest motiu, els pagesos ja s'han reunit amb els representants municipals i els han proposat algunes línies de treball, com "enviar llet a la Península amb l'ajuda del Govern o estimular les vendes de productes locals a les Illes", va apuntar Miquel Vanrell. Per part seva, el batle de Campos, Guillem Ginard, ha assegurat que "tots els grups municipals estam d'acord que no deixarem morir el sector primari de Campos i estam fent feina plegats en aquest sentit".

Un pla municipal

Així, segons ha pogut saber aquest diari, l'Ajuntament de Campos sol·licitarà demà "un pla d'ajudes a la Conselleria d'Agricultura i a la de Comerç i Indústria per ajudar a comercialitzar els excedents de llet i formatge que existeixen". També "demanarem que s'agilitin els pagaments de les subvencions pendents", afirmà Ginard, qui afegí que "aquesta no serà una lluita partidista ni una batalla contra cap conselleria concreta, sinó una suma d'esforços per ajudar els nostres pagesos i per mirar de mantenir uns llocs de feina, uns productes i una manera de treballar la terra que són característics del nostre poble".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per retgirat, fa mes de 11 anys
El sector lleter minva, en canvi la mala llet augmenta; paradoxes del neoliberalisme!
Valoració:0menosmas
Per El comte Mal, fa mes de 11 anys
Ja és ben hora que els ramaders cerquin solucions. El que no pot ser és que sempre esperin subvencions, ajudes. Així és molt còmode. Per aquí s'han dit solucions encertades. Per a mi, la que més, és la venda directa, com ja fan a d'altres bandes. Però clar, els senyors s'haurien de molestar. Deixau fer les tractorades de luxe (quan governen les esquerres) i mans a la feina, i sinó tanquem la paradeta.
Salut,
Valoració:-1menosmas
Per forastera, fa mes de 11 anys
El problema de la llet crec que és a nivel peninsular també, que les grans superfícies compren llet a frança per vendre'l en marques blanques perquè els surten més barat. El que diu estudiantet ja es fa a navarra i a catalunya, si no vaig mal fixada, i és una mesura molt bona i amb molt d'èxit entre els consumidors. I amb els doblers incautats a son banya es podria pujar el sector!
Valoració:2menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
També se ha de conscientiar a els polítics que el turisme a Balears ès nociu, n'hi ha massa, i ès necessari reduir-lo fins a tres vegadas.
Valoració:1menosmas
Per makinet, fa mes de 11 anys
La solució econòmica del nostre camp i indústries, no és vendre els sementers de tapareres als alemanys i llevar les vaques per fer urbanitzacions a la carta pels senyorets de la vila com han fer els troglodites que ens han governat fins ara, a base de "pilotades"... Sí, sí aquest incults que ara es queixen que l'economia no va bé perquè les seves empreses no venen i de les seves pedreres no surt material. La solució és consumir productes de Campos... Tenim el gelat JOP, el formatge Piris, tenim unes salines impressionats, tenim tàperes de 1a, ametles, garroves, 1 port esportiu mal gestionat, animals, platges maltractades, etc. Qui ha dit que som pobres. És el fruit que ha alimentat a 1.000 generacions de campaners i, vet aquí, ens dedicam a maltractar el nostre parimoni. El que tenim són dirigents inútils que ens condueixen cada vegada més cap a la misèria.
Valoració:2menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Amb la llet que sobra se pot fer formaje, que ret més.

També hi ha un autoservici, semblant a gasolinera, a caxer automàtic, que servex la llet. Els comprador posa els envasos i las monedas i te servex la llet.

Tampoc la artesania de fer formaje ès tan complicada, lo que passa ès el pagesos se creuen senyors.
Valoració:1menosmas
Per LES LLETERIES HAN DE TORNAR, fa mes de 11 anys
I PERQUE NO TORNAM A COMPRAR LA LLET A LES BOTIGUES "LLET FRESCA CADA DIA" COM ABANS A GRANEL", IGUAL QUE ES VEN EL VI. DONARIEM FEINA A MOLTA GENT, ESTALVIERIEM ENVASOS, BEURIEM LLET D'AQUI, AMB LES MESURES SANITARIES QUE HI PERTOQUIN.
A LES ILLES ENS DONEN PEL SAC SEMPRE QUE VOLEN, LLET DE GALICIA, LLET D'ASTURIES, LLET D'EUROPA I ELS PAGESOS D'AQUI CONDENATS A FER CAMPS DE GOLF O HOTELS.
Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
El que no pot ésser és que en la Conselleria d'Agricultura tinguin més emprats que ramaders hi ha en les Balears.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris