algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Costes: “No hi ha prou arena per regenerar cala Agulla”

Alomar va explicar que el projecte, en exposició pública, preveu l'extracció d'un jaciment a la costa d'Estellencs i no de Banyalbufar

Demarcació de Costes de Balears ha descartat la regeneració de cala Agulla amb arena de la mateixa zona, tal com planteja la Conselleria de Medi Ambient, perquè no hi ha reserva suficient. Així ho indicà ahir el responsable de l'organisme, Celestí Alomar, qui defensà la legalitat del projecte, que en aquests moments es troba en exposició pública.

En concret, el document esmentat proposa l'extracció de sorra d'un jaciment a la costa d'Estellencs -no de Banyalbufar-, al costat de l'illot dels Farallons. D'aquesta zona, s'extrauran 120.000 metres cúbics que servirien per fer una regeneració de cala Agulla a llarg termini.

Alomar volgué posar en relleu que el projecte s'ha avaluat conscienciosament i es remeté als diferents estudis realitzats al llarg d'aquests anys. Així, recordà la resolució del 3 de maig de 1996 de la Direcció General d'Informació i Avaluació Ambiental, que analitzava possibles zones de jaciments per a l'extracció d'arena a la serra de Tramuntana, alhora que n'autoritzava la sostracció. "Després de realitzar-ne una al cap de Son Serralta, el 2002, l'Imedea va concloure que el jaciment tardaria entre 15 i 20 anys a recuperar el nivell original. En contradicció amb aquest estudi, un treball de seguiment, del 2005, determina que, després de l'acció, la zona no se n'ha vist afectada.

"Ara, a l'empara de l'autorització de 2006, se'n proposa una altra a prop dels Farallons. El projecte és absolutament legal, s'extreu arena d'una zona autoritzada", destacà Alomar. No obstant això, insistí que es tracta d'una proposta que es troba en aquests moments en exposició pública. S'hi poden presentar totes les al·legacions que es considerin oportunes i, finalment, serà la Comissió d'impacte ambiental de la Direcció General de Costes la que decidirà si el projecte surt endavant o si es modificarà. Aquesta comissió, segons Alomar, serà la que determini si l'extracció del jaciment podria afectar la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat. "El resultat podria ser que no s'hi ha d'actuar", va indicar Celestí Alomar.

A més, aclarí que al pla de restauració presentat per la Conselleria de Medi Ambient per regenerar cala Agulla amb arena de la mateixa zona li faltava documentació important, com el volum de regeneració, els límits de l'extracció i els perfils del jaciment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris