nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Fa 20 anys que la pluja negà Mallorca

El Llevant i el Migjorn de l'Illa sofriren una de les plogudes més grans i històriques que es recorden. Tres morts, els torrents desbordats i centenars de cases inundades

Dimecres, 6 de setembre de 1989, una data que quedà marcada en la història del Llevant i del Migjorn mallorquí. Els diaris de l'època parlaven de la catàstrofe més gran dels darrers cent anys. Deien que la comarca era una gran llacuna. Carreteres, camins, camps, cases, animals (45.000 pollastres i 500 porcs morts), ponts, cisternes, tot, tot va rebre, i sobretot, a Portocolom. Allà va haver-hi tres morts, tres treballadors de l'hotel El Corso. En definitiva, un desastre que perviu en la memòria dels que el van viure, com ja perdurava en la retina dels vells de fa vint anys la torrentada del 1932.

Aquells dies, tota l'Illa quedà commocionada;, tots els polítics, consellers, els batles de la comarca, el president Cañellas, el ministre Barrionuevo, tots anaren a la zona del desastre. L'endemà dels fets, dia 7 de setembre, la reina també vingué a l'Illa. Això sí, segons les cròniques de l'època, en la seva visita a Manacor "ja s'hi havia fet una bona neteja" perquè se sabia que venia.

El Govern autonòmic i el central repartiren ajudes xifrades en milers de milions; pagesos i veïns hagueren de presentar les seves pèrdues i es declarà zona catastròfica.

La pluja

La nit del dimarts 5 començà a plovisquejar i durant tota la nit amollà: les precipitacions van ser superiors als 100 mm en els observatoris de la zona. Al sud del terme municipal de Manacor i al nord de Felanitx, l'aigua arribà a superar els 200 mm, fins i tot els pluviòmetres vessaren i s'ha estimat que podria haver-se arribat als 320 mm.

L'estudi realitzat per Miquel Grimalt i Antoni Rodríguez-Perea publicat a Treballs de Geografia, núm.42, pàg. 7-18, asse-

nyala que les precipitacions caigudes en aquell indret la nit del 31 d'agost a l'1 de setembre "havien assaonat els sòls i feren que la infiltració de l'aigua dia 6 fos mínima", fet que va ajudar a la rapidesa de l'escorrentia.

Els majors de Manacor aleshores recordaven que va superar la torrentada que havien sofert ells mateixos o els seus pares el 5 d'octubre de 1932. "En aquell temps no va fer tants de desastres, les cases no tenien els mobles, els cotxes, els televisors que hi havia el 89 o que hi ha ara" , recordava Catalina Fullana, del carrer de la Pau de Manacor, a qui el 1989 li entrà un metre d'aigua dins la casa. "Però a mon pare li va matar la somera i totes les gallines que tenia", assenyalava Maria Llabrés.

La comarca

Vint anys després que aquells 200 litres per metre quadrat fessin desbordar els torrents, el record també és ben viu a la comarca del Migjorn i del Llevant.

Sant Llorenç, Campos, Felanitx, Santanyí, Capdepera, Portocolom, s'Illot, Son Carrió, Cala Rajada, Portocristo, l'Estany d'en Mas, Portopetro i els Domingos Petit van viure de ben a prop les conseqüències del temporal. A Portocolom s'hi va registrar una tragèdia: Eulàlia Bennàssar, Antonio Alcolea i Carlos Iglesias foren les víctimes d'un hotel construït ben enmig de la llera del torrent i que funcionava sense la llicència d'obertura de Turisme.

A Sant Llorenç, els tres torrents anaven plens, el de les Planes, el de la Blanquerna i el del Seregall. Fou la torrentada més gran de la història, segons els vells de fa vint anys.

S'Illot i Cala Moreia també quedaren devastats per l'aigua: la platja va desaparèixer i a Son Servera s'inundaren cases i soterranis. Capdepera i Artà també sofriren per l'aigua; a Son Moll va desaparèixer la platja. A Santanyí, dues carreteres tallades, parets i marges caiguts i camps negats. Ses Salines quedà incomunicat per carretera amb Campos i Santanyí. Campos i sa Ràpita també patiren les conseqüències de les fortes pluges. Les cròniques de l'època parlaven "d'un panorama indescriptible": tots els horts de la plana de Campos eren un mar.

El futur

Avui, vint anys després, a Manacor tenen el torrent que travessa el poble desviat pels afores i el tram que creua la ciutat tapat amb un passeig. L'hotel El Corso, a Portocolom, continua al mateix lloc i amb turistes a dins, com fa vint anys. En altres zones inundables no s'han esbucat els edificis existents, ans al contrari: n'hi ha més que no n'hi havia vint anys enrere. Als carrers hi ha més cotxes i els veïns del torrent de sa Cabana, a Manacor, miren amb recel el cobriment que se n'ha fet. I no cal parlar dels entesos en meteorologia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris