muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Amb estopeig...raors no veig

Quinze dies més tard i amb la mateixa afluència de pescadors de cada any, tot Mallorca començà ahir a pescar raors. El Migjorn i el Llevant patiren mala mar; a Alcúdia es queixaren de la Lluna

La febre del raor tornà a envair Mallorca. Les barques deixaren el port ben dematí per mirar de fer una bona pescada. Enguany, l'inici de la pesca del raor s'havia retardat quinze dies, un fet que segons els pescadors "s'ha notat. Trob que enguany hem agafat més mascles que femelles i tal vegada són un poc més grans que la resta d'anys", assenyalaven dos amics de Palma, Rafel Cuart i Pedro Ors, que estiuegen a la Colònia de Sant Jordi. Un d'ells s'aventurà a dir que "haurien de prohibir-ne la pesca un any o dos".

Cap de Salines

El cap de Salines, un dels punts de referència dels pescadors per les seves aigües arenoses, era estibat de barques. "Jo crec que n'hi havia més de 400", deien Felip Amengual i Guillem Frau, dos coloniers, els quals assenyalaren que "avui -per ahir- feia mal estar enmig de la mar. Ja vindran dies més bons. Crec que la sonda marcava ones de 80 cm o un metre".

Però així i tot la majoria de barques que arribaven al port de la Colònia de Sant Jordi, al punt del migdia, duien dins la senalla una trentena de raors. "Molts de pedaços", comentaven entre ells pescadors que s'anaven trobant al port.

Cala Màrmols, al municipi de Santanyí, és un altre dels punts al qual acudeixen moltes barques. Fins i tot alguns pescadors sortiren ahir horabaixa del port per fer nit a la cala i així, de bon matí, ja ser a la pesquera.

Estopeig

Molts aficionats esperen aquest dia amb molta il·lusió. Totes les previsions apuntaven que enguany hi hauria menys gent que es decidiria fer-se a la mar a causa de la coincidència de la pesca del raor amb la tornada a la feina per molts, però els amants d'aquest deliciós peix no deixaren d'acudir-hi. Això no obstant, al Llevant i al Migjorn "l'estopeig", la mala mar, els jugà una mala passada i molts optaren per tornar a port abans d'hora. "Queden molts dies per pescar". Els més aventurers i atrevits no tornaren a port fins a l'horabaixa amb el sarró al límit dels cinquanta raors.

Port d'Alcúdia

Els pescadors del port d'Alcúdia gaudiren de més bona mar que a la resta de l'Illa, però tampoc no feren una pesca massiva de raors. Dos amics i amants de la pesca, Narcís Vilaire i Joaquín Horis, explicaren que tot es deu a la fase actual en la qual es troba la Lluna. "Per aconseguir bons raors hi ha d'haver lluna plena i s'ha de sortir a pescar a partir de les 12 del migdia; si no, només se n'aconsegueixen una trentena". De fet, es calcula que ahir al matí sortiren a la mar del port d'Alcúdia unes 200 embarcacions i en total se n'agafaren al voltant de 2.500 exemplars.

La fama

Malgrat que la majoria de persones que surten a cercar raors no són pescadors professionals, es calcula que durant els primers dies es podran comprar a 70 euros el quilo, encara que no descartaven arribar als 90 euros per quilo de l'any passat. El raor és venerat per la seva finesa i molts pescadors confessaren que "la manera més tradicional de menjar-lo és arrebossat i fregit".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris