nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

El carro triomfal omple Valldemossa d'emoció

Maria Garrido Boscana representà Santa Catalina Thomàs

Com cada 28 de juliol, Valldemossa va viure ahir una nit molt especial dins de les festes en honor de Santa Catalina Thomàs.

El carro triomfal tornà a ser-ne el protagonista juntament amb els valldemossins que hi acudiren vestits de pagès, com dicta el costum per poder veure la beateta. L'elegida per representar la imatge de Santa Catalina fou Maria Garrido Boscana, que hi estigué acompanyada en tot moment per la seva cort d'angelets.

D'altra banda, Joan Mateu Ripoll va ser l'encarregat un any més d'adornar la carrossa amb una gran quantitat de flors, que a part dels caramels que llançaren els quinze angelets i la beateta, varen ser les encarregades de donar el color a la nit gran de Valldemossa.

La Banda de Música de Montuïri i la Banda Municipal de Música de Sóller varen acompanyar els carretons. Aquests, decorats amb les tradicionals palmes, varen iniciar devers les 21.30 hores la desfilada encapçalats per Gaspar Más, qui, colcant un ase, presidia la comitiva i obria el pas al gran carro triomfal. La gran carrossa caminava al ritme de les veus dels angelets, que entonaven la cançó popular Sor Tomasseta. Així feren que tot el públic congregat també la cantàs i aconseguiren un dels moments més bells de la nit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Arnau, fa mes de 10 anys
Sor Tomasseta és nostra, com la Mare de Déu de Lluc o Sor Francinaina, independentment del rector de torn. Els mallorquins necessitam aquestes icones.
Si La Beata desapareix serà substituïda per la virgen del Rocío, i per la processó de drogats i histèrics. A Eivissa ja fa molts d'anys que alaben aquesta deesa forània.
Hem de defensar el que és nostre a les totes.

Sor Tomasseta a on sou
ja vos podeu amagar
perquè el dimoni vos cerca
dins un pou vos vol tirar.

Ha arribat l'hora no d'amagar-nos, sinó de sortir del pou on ens han tengut durant segles, agafar el dimoni (o el toro d'osborne) per les banyes i enviar-lo allà on no hi plou.

Que en viva la Beata, visca Mallorca!!!!!!
Valoració:8menosmas
Per marta, fa mes de 10 anys
Tot i compartir les idees dels dos darrers comentaris,crec que hauríem de separar el que és l'esglèsia de les festes populars... es rector ni "fa ni desfà res" Existia es carro, abans que ell i n'hi haurà quan ells se'n vagi!

Tot sigui dit, Valldemossa te mooooolt mala sort amb els rectors que li han assignat....
Valoració:3menosmas
Per Ferran Mercant i Carmona, un altre valldemossí in, fa mes de 10 anys
El Sr. Rector de Valldemossa, Ricardito Ramos, s'hauria de dedicar a tasques més constructives com les següents:
· Estar al costat de la gent gran quan ho passen malament. Ells sempre prediquen la caritat i la salvació però mai fan coses com aquestes.
· En temps de crisi econòmica hauria d'ésser més auster en les seves celebracions i donar suport a la gent que està patint les fiblades de la carestia monetària.
· Netejar el Cor de Jesús ja que és un polvorí. En qualsevol moment pot entrar en combustió per la gran quantitat de biomassa que hi ha (llenya seca, herbes, rostoll,...) i els residus que també qualsevol persona hi pot trobar (botelles de vidre, llosques, ...). Si qualsevol dia passés una desgràcia com aquesta els primers afectats serien els veïnats que hi viuen devora. A més amb aquesta acció donaria feina per uns dies a un grupet de persones.

Aquest reaccionari retrògad ha de tenir en compte que cada vegada hi va manco gent a les seves celebracions eucarístiques; això deu ésser perquè fa una mescladissa de llengües incomprensible. Les seves misses fan olor a naftalina i la mitjana d'edat dels que hi van cada vegada és més gran.

Per ventura aquest senyor es creu infal·lible i pensa que tot el que ha fet per les festes ha estat perfecte. Doncs NO, molta gent està descontenta amb ell i cada vegada perd adeptes.

PD: Enhorabona a Jaume Calafell per la seva carta. Llàstima que sols hagi sortit en aquest diari. Esperem que més endavant la resta de mitjans es facin ressò del descontent que hi ha amb aquest personatge tan poc integrador i tan excloent.
Valoració:8menosmas
Per Dídac, un valldemossí indignat!, fa mes de 10 anys
Jo, com a Valldemossí ateu no entraré en el tema de si El Carro de la Beata és anacrònic. Hi ha molta gent a la vilaque hi creu i és l'acte central de les festes. Aquest acte ens és la millor promoció per a que ens visiti molta de gent,de la que precisament vivim.
Que si la Beata és una fantasia? Idò si, perfectament. Però és un acte que fa segles que es fa i, així com totes les festes majors tenen un rerefons religiós, aquesta també. Ens hem de carregar totes les festes majors? No tio, no tendríem verbenes!!!

Ara bé, per a mi, el tema més greu és que el rector del poble, Mossèn Ricard Ramos, famós per la abundant propaganta anti-avortament que penja a l'església, rectoria, església de Cartoixa i Sacristia. Aquest home, des d'un edifici arquitectònic com és l'església de baix (de Sant Bartomeu, abans de Santa Maria) va penjar-hi una enorme bandera espanyola, fent gala dels seus ideals pertanyents a la dreta més estentissa. Un pedaç tacat de sang no s'hauria de penjar p'enlloc, ni als balcons ni a l'ajuntament, però allà on no hi ha de ser baix cap concepte és a un edifici tan important històricament. No es pot rompre l'estètica de l'edifici ni del poble, i menys amb un emblema que ens fou/és imposat. INDIGNANT!
Valoració:6menosmas
Per Marta!, fa mes de 10 anys
Per mi La Beata és la festa del poble dels meus padrins, la visc com tal, i la sent i m'emociona. És , una festa,una tradició. La vaig compartir amb avanpassats i ara sent que tenc el deure de transmetre-la als més petits, així ho faig i m'encanta, m'emociona sentir sor tomasseta, que la cantin els més menuts.

Tots els que vulguin gaudir de la festa i compartir els nostres sentiments) estan convidats i sin benvinguts, als que no els agradi és tan senzill com quedar a ca seva!! I mos deixin tranquils!
Per acabar m 'agradaria recalcar que per molts noltros no és una festa només religiosa, La Beata té ja component de tradició i cultura popular molt important. pels que som i mos sentim d'un poble.
Antibeato,.. esper que siguis coherent i que totes les festes populars les tractis igual, penses igual de les festes de Sant Joan de Ciutadella??Pentura amb un parell de ginets el Sant davant el Joan s'oblida o pentura si anassim gats a tirar es confits de la Beata te pareixeria una festa més evolucionada al llarg dels temps!


Què en viva La Beata,
Que en viva Catalina
Que en viva Sor thomassa
Que és santa Valldemossina!!
Valoració:7menosmas
Per ANTIBEATO, fa mes de 10 anys
Al senyor Carlos. Les tradicions canvien i evolucionen al llarg del temps. I per a mi com per a molts altres, les festes de la anomenada beateta no són més que una expressió del provincianisme més carrincló i patètic dels mallorquins. "Festes" estantisses i retrògrades que ens fan retrotreure a èpoques passades. Especialment horrible és la processó del dia 27 amb aquella marxa i música de funeral per deprimir a més d'un!!!!
Valoració:-3menosmas
Per Toni 2, fa mes de 10 anys
No és només fantasia religiosa... és cultura popular!
Per cert, una cultura essencial per entendre la Mallorca actual i passada!

Llàstima que la gent, no els infants que anaven dins els carretons, s'ho mirassin amb tanta fredor... Jo feia molts d'anys que no hi anava i em va semblar poc participatiu... es cantava poc i la desfilada anava massa ràpida... això sí els cavallers de negre i la carrossa de la beata feien molta planta!
Valoració:4menosmas
Per Jo sí que hi era, fa mes de 10 anys
Mai els angelets han cantat Sor Tomasseta dins el carro triomfal, heu de pensar que són infants que tenen 2 o 3 anys i la seva tasca és tirar confits. En segon lloc no és veritat que "els valldemossins hi acudiren vestits de pagès, com dicta el costum per poder veure la beateta" sinó que els pagesets van dins carretons ben guarnits amb flors, palmes i canyes qua acondueixen els seus pares vestits a l'ample.
Valoració:15menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Carlos, jo no soc un amargat, pero voste es un ingenu.
Valoració:0menosmas
Per MJ, fa mes de 10 anys
Cort d'angelitos de la Beatita Garrido: Agustín Ibáñez Larroque, Andreu Morey Juan, Sergio Bonnín Oliver, Núria Castillo Esteva, Marta Mas Escudero, Fernando Bauzà Laorden, Milena Estradas Gheata, Artur Marí Mota, Clara Mas Calafell, Núria Garrido Boscana, Joan Tortella Cañellas, Aitana Cerdà Pérez, Marc Burwitz Díaz-Guijarro, Neus Rivero Juan y Mar Maimó Mayol.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris