nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Medi Ambient atura el projecte de Cortina per dur llum a Moncaire

La Comissió Balear de Medi Ambient deixa sobre la taula la petició del milionari per connectar l'electricitat des de Bàlitx i ara estudiarà una alternativa pel camí de Monnàber

El milionari Alberto Cortina haurà d'esperar per veure com arriba l'electricitat a la seva finca de Moncaire (Fornalutx). La Comissió Balear de Medi Ambient -òrgan polític competent en la qüestió- decidí ahir deixar sobre la taula el projecte de Cortina per dur-hi la llum des de Bàlitx de Dalt (Sóller) i plantejà que s'estudiï una alternativa de traçat menys impactant, que passaria pel camí de Monnàber (Fornalutx) fins a enllaçar amb la carretera de Moncaire.

La decisió de deixar sobre la taula el projecte, que el milionari impulsa des de l'any 2007, es prengué malgrat que la setmana anterior el subcomitè tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient -l'òrgan tècnic que precedeix la reunió de l'òrgan polític d'ahir- li havia donat llum verda. Fou el representant del Consell de Mallorca qui demanà si s'havia considerat una alternativa de traçat menys impactant i, en vistes que no s'havia analitzat, s'acordà aturar la tramitació i estudiar la viabilitat de dur l'electricitat, sempre soterrada, pel camí de Monnàber.

El director insular de Territori del Consell de Mallorca, Miquel Vadell, exposà que el traçat alternatiu seria menys impactant perquè part del camí està asfaltat, mentre que l'anterior projecte passava per un camí de terra de difícil accés per a les excavadores. A la vegada, no s'afectarien boscs d'alzinars, com passava amb el projecte de Cortina. No es discutí si el traçat alternatiu seria més curt o no que el previst inicialment, d'un sis quilòmetres.

Amb tot, la Comissió Balear de Medi Ambient acordà que, abans d'analitzar el traçat alternatiu, la Direcció General d'Indústria demani a la companyia elèctrica Vall de Sóller si té cap punt de connexió amb potència suficient a la zona del camí de Monnàber o a Biniaraix (Fornalutx). Si la resposta de la companyia fos negativa, ja no s'estudiaria l'alternativa i en la propera reunió de la Comissió Balear de Medi Ambient -són mensuals- es podria donar el vistiplau al projecte. Si la resposta fos afirmativa, s'analitzaria el traçat alternatiu i això obligaria a fer un nou projecte de connexió, fet que allargaria més una tramitació que ja fa uns dos anys que dura. Segons un expert de la zona consultat, l'alternativa seria complicada.

En qualsevol cas, amb el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient no n'hi haurà prou per dur llum a Moncaire, perquè Cortina haurà d'aconseguir també l'autorització de la Direcció General d'Indústria, que serà automàtica un pic que rebi la de Medi Ambient. A més a més, encara li caldrà obtenir l'interès general del Consell de Mallorca, que també té aturada la tramitació per manca de documentació i perquè l'Ajuntament de Fornalutx no li ha demanat formalment l'interès general per a aquesta actuació. Mentrestant, el milionari madrileny quedarà un estiu més sense connexió elèctrica i haurà de continuar depenent d'un generador de gasoil per tenir llum en una finca que comprà el 2006 per devers 17 milions d'euros.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris