cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

Camins públics. I oberts?

L'Ajuntament de Pollença aprova, després de dos anys i mig de tràmits administratius, el catàleg de camins públics del municipi, que reconeix per primer pic la titularitat pública del camí de Ternelles

El ple de Pollença va aprovar dijous vespre, després de dos anys i mig de tramitacions, el catàleg de camins públics del municipi. El text incorpora novetats importants; entre d’altres, el reconeixement per primera vegada de la titularitat pública del camí de Ternelles i la recomanació d’obrir expedients d’investigació que determinin amb exactitud la titularitat i el traçat d’altres polèmiques vies. Per exemple, el camí vell de Pollença a Lluc, el camí de Síller al coll de Síller, el de Síller a la Cala, el camí de la Rafal, el camí Llarg, el camí vell de Pedruxella, el camí de can Cama Roja i el camí de Formentor a cala Murta.

El batle de Pollença, Joan Cerdà, va explicar que l’aprovació d’aquest catàleg ha estat un procés llarg que no ha arribat al final. "Començam un nou recorregut. L’any 1991 l’Ajuntament va tenir la valentia d’aprovar un nou planejament conscient que suposaria enfrontar-se a nombrosos contenciosos i jo esper que igual que llavors els consistoris següents van mantenir la idea inicial, els que vinguin en el futur també conservin l’acord que avui s’aprova i l’esperit d’aquest Consistori".

Tramitació

El catàleg de camins públics de Pollença va començar a redactar-se l’any 2001 per tècnics de Fodesma. L’any 2003 aquell text original va entrar a l’Ajuntament, encara que no es va aprovar inicialment fins a l’any 2005. En aquesta data la Sala va decidir remetre de nou el text al Consell perquè fossin els mateixos redactors del catàleg que informassin sobre les al·legacions presentades i no va tornar al Consistori fins a juny de 2006.

Des d’aquell any fins ara l’Ajuntament esperava els informes tècnics municipals, sotmès a la pressió de l’opinió pública, liderada per la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts, especialment activa al municipi. La plataforma ha dirigit en els darrers anys tota una campanya de sensibilització i denúncia contra el tancament de camins públics.

Les excursions reivindicatives, sobretot al camí vell de Pollença a Lluc, però també en altres com el camí de Síller i el de Ternelles (hi ha una pròxima excursió prevista per al 12 d’octubre), demostren la repercussió social d’aquest assumpte.

Decebuts

El portaveu de la plataforma a Pollença, Joan Ramon Bosch, present dijous vespre en el ple, va mostrar un sentiment agredolç: "Han allargat molt la tramitació per aprovar el que tenien fa dos anys i mig. Si el que es fa és obrir un expedient d’investigació del que consideren que no és clar, es podia haver obert llavors. Tot i això, no tot és negatiu, és importan que s’aprovi el catàleg", digué.

La plataforma continuarà col·laborant, com ja ho ha fet durant tot aquest temps, per aportar documentació als expedients d’investigació que es posin en marxa, a més de reivindicar que aquestes vies siguin obertes.

Com a aspecte més positiu del catàleg, Joan Ramon Bosch va destacar el fet que per primera vegada l’Ajuntament de Pollença, en lloc de defensar la sentència del Tribunal Suprem que parlava de la titularitat privada del camí de Ternelles, del qual només en reconeixia l’ús públic, reconeix ara la titularitat pública d’aquesta via "En això s’ha avançat", va dir el portaveu de la plataforma, que espera que ara es garanteixi el pas per aquest indret.

Malgrat això, mantenen la convocatòria de l’excursió reivindicativa fins al castell del Rei a través del camí de Ternelles prevista per al 12 d’octubre. I és que bona part dels camins públics del municipi encara es mantenen tancats.

Reunió

Precisament representants de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts es reuniren ahir al matí amb el nou director insular de Medi Ambient, Guillem Riera, per demanar-li que vigili que el camí vell de Pollença a Lluc que està inclòs en el catàleg de camins públics del Consell de Mallorca estigui obert. Al llarg d’aquesta via hi ha diferents barreres que hi impossibiliten el pas seguint-ne el traçat original.

Durant el ple ordinari, els diferents grups polítics manifestaren el seu reconeixement cap a aquesta plataforma, que ha col·laborat activament a l’hora d’aportar dades que puguin provar la titularidad pública dels camins del terme municipal.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lo Tort Ballester, fa mes de 11 anys
Passa a passa, tal vegada a un ritme que tots desitjariem més accelerat, però que el seny amb que actua la Plataforma ens indica que mira bé on posa els peus, conscienciant a la gent de que ja basta de barreres i filferros a camins que sempre han estat nostres, malgrat els poderosos els vulguin usurpar i, fins i tot fer-los desaparèixer, malgrat la passivitat dels ajuntaments, moltes de vegades "col·laboradors necessaris" dels que es creuen que els doblers ho poden tot, malgrat tantes traves.... prest començarem a recollir els primers fruits.
És per això, per tanta tasca amagada, per tantes hores dedicades de franc (o posant-n'hi dels seus) que dia 12 ha de ser la gran festa en solidaritat als defensors dels nostres camins.
Tothom al Camí de Ternelles!!!
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris