algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
11°

Toni Lluís Reyes: «Hi ha molts casos de discriminació lingüística, però els polítics no en diuen res»

163039

Toni Lluís Reyes Duran, manacorí, actor, dramaturg i també filòleg, va ser testimoni dels fets succeïts aquest passat divendres vespre, al 'Junior's Cafè' situat a la plaça de Santa Margalida, quan un cambrer va amenaçar i intentar agredir un jove pel sol fet de parlar català.

Toni Lluís Reyes ha remès a dBalears un article que reproduïm íntegrament:

Avui, encara hi ha una part de la població de les nostres Illes que intenten negar el conflicte lingüístic. Un conflicte continu que hem de patir tots aquells que dia a dia parlam amb llengua pròpia d’aquesta terra. Quan qualcú diu que no hi ha cap problema, podem entendre que o parla la llengua dominat o que aquella persona gira automàticament de llengua davant qualcú que en parla una altra o que fins i tot intueix –pel seu aspecte- que no forma part de la nostra comunitat lingüística. Així, segur que no tenen cap conflicte. Cap.

Podem demanar que se’ns respecti allò que respectam dels altres? Cadascú que parli com vulgui, però de la mateixa manera que entenem que qualcú se senti més còmode amb una altra llengua, és tan mal d’entendre que nosaltres ens hi sentim més amb la nostra, la pròpia d’aquesta terra, que fa més de set segles que es parla aquí? Ja no se’ns acut demanar que ens parlin en la nostra llengua, ni a l’administració pública, ara ja només demanam que ens entenguin. Fins on hem arribat? Idò maldament hàgim rebaixat les expectatives d’una llengua pròpia, cada dia veus que allò que respectam, no és respectat per un seguit de persones. Feis-ne la prova... Parlau sempre amb la vostra llengua a les Illes, a tots els racons, amb tothom... No s’hi val fer trampes. Si ho feis sempre, ja veureu que cada dia us caurà una mala cara, una mala contestada i, adesiara, us acabareu enganxant amb l’altre persona que no us acceptarà el dret que teniu –PER LLEI- d’expressar-vos en la nostra llengua. Se’n poden riure, fer befa, amenaçar-te, insultar-te, menysprear-te...

Tot això, només ho sabem una minoria. Però hi som, i això passa. I de cada dia més. I si això passa de cada dia més, la pregunta és: per què? És ben senzill. Perquè maldament tenguem unes lleis que ens haurien d’emparar, ens trobam perduts i no sabem gaire bé com hem d’actuar en aquests casos. I pensam en anar a la policia... I recordam totes les vegades que hem tengut problemes amb la policia pel fet de parlar català. Decidim anar a la policia local a fer la denúncia... res, qui ens atén no considera que hi hagi cap delicte. Els mitjans sí, estan bé, per fer-ne ressò, però al cap i a la fi tot queda en paper banyat. Tot i tenir un Estatut d’Autonomia, una Llei de Normalització Lingüística som els que sempre hi sortim perdent. Perquè els altres tenen ales, els donen ales, se’ls consent per activa i per passiva la seva actitud. I el més greu és que això ja passa per tot arreu: als serveis privats, als hospitals, a les residències públiques i privades, a l’administració estatal i autonòmica, als ajuntaments...

Per tot, per tot et trobes gent que no respecta que parlis la teva llengua. I ens hem de demanar: per què? Perquè hi ha gent que d’això en fa política, quan ens hauríem de limitar a termes lingüístics. No és una pena? I com que de manera natural sembla que el respecte no sigui recíproc, és lícit reclamar com abans millor l’Oficina de Drets Lingüístics als polítics que han de vetlar per resoldre els problemes a la gent. Quantes de vegades surten notícies de discriminació lingüística als mitjans? Però els polítics no en diuen res. Per tant, l’Oficina és l’única eina útil que ens pot facilitar poder denunciar cada vegada que se’ns priven els nostres drets. Així, per ventura, amb la facilitat que l’Oficina pot suposar més gent s’animarà a explicar què li ha passat i amb dades fiables poder posar fil a l’agulla per tal que els nostres fills puguin conviure en una societat “suposadament bilingüe” en què parlar una llengua o una altre no sigui un problema.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 4 anys

No entenc que siguent els politics els qui desseguida interposen querelles "criminals" per qualsevol cosa, no s'aturin a repassar el que diuen els estatuts de les comunitats autonòmiques. Jo he mirat el de Catalunya de l'any 2006, i no redordo que s'hagiu canviat res. I en el seu article 6, hi diu:
Article 6. La llengua pròpia i les llengües oficials
1.La llengua pròpia de Catalunya és el català. Com a tal, el català és la llengua d’ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, i és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament.
[2. El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l’Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d’utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les. Els poders públics de Catalunya han d’establir les mesures necessàries per a facilitar l’exercici d’aquests drets i el compliment d’aquest deure. D’acord amb el que disposa l’article 32, no hi pot haver discriminació per l’ús de qualsevol de les dues llengües.
A què esperem per aplicar-ho? que no és de la seva "conveniència" ja està prou clar però aquests no son els politics que necessitem.

Valoració:9menosmas
Per Lluís, fa mes de 4 anys

Quan una llengua com la nostra està contínuament a l'ull de l'huracà, és que anem molt malament i això no pot ser. Per tant, s'ha d'acabar tot això .

Valoració:9menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 4 anys

Se dona la paradox que els partits polítics considerats de dretas de Balears (C's, PP i Vox) harien de obligar an els seus militants sebre el mallorquí. Així un militant de un partit de dretas ha de sebre el mallorquí, si no sap el mallorquí no pot esser de dretas. En general els militants de partits de dretas saben el mallorquí. Ès una qüestió de ciutadania.
Un militant de C's, PP o Vox està obligat a defensar els principis de ciutadania.
En canvi, els militants de partits de esquerra, com que són proletaris i itinerants no tenen imperatiu de ciudadania, són estatals.

Valoració:-3menosmas
Per Carlos, fa mes de 4 anys

Pens que ens oblidam de la vertadera utilitat d'un idioma i no és més que la comunicació. Crec que si partim a una altre comunitat no ens servirà parlar català/mallorquí sino que haurem de canviar el nostre idioma. Doncs aquí passa el mateix, ningú diu que no hem de parlar en castellà/anglés/alemany etc, però si que és necessari per comunicar-nos. Normalment em dirigeixo a la gent en la meva llengüa materna, i si l'emissor canvia, doncs jo decideixo si cal fer l'esforç o no. Som un poc tiquismiquis. Recordau sempre quina és la funció de una llengüa. LA COMUNICACIÓ. El coneixement de moltes llengües ens dona la satisfacció de poder conèixer altes cultures etc. Gaudir d'això.

Valoració:8menosmas
Per Sebastià, fa mes de 4 anys

Tal i com jo ho veig, el principal problema és que ens sobren "politics" i ens falten representants del poble. Ai !! les cadires còmodes i ben pagades quin mal que fan...

Valoració:15menosmas
Per Felip, fa mes de 4 anys

Està molt bé això de l'oficina de drets lingüístics, però mentre els polítics que ens representen no facin servir la nostra llengua en els mitjans i en les seves aparicions publiques em sembla a mi que tenim un panorama difícil si mes no desolador.

Valoració:13menosmas
Per M, fa mes de 4 anys

@Maria. Els forasters s'han fet els amps dels municipis més rics, malgrat la riquesa no la hagin duita ells, i els han forasteritzat.
La solució vindra quan les coses comencin a anar malament, perque no se quedaran a lluitar i abandonaran aquests pobles, que tornaran recuperar la seva essència que aquests xulos inadaptables els han robat.

Valoració:10menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 4 anys

Tens més raó que un sant, inclús més que el sant Job, i crec que és una mol bona idèa, una oficina i un telèfon que ens faciliti la queixa directa i en la nostra llengua cooficial i com bé dius protegida per llei ?? peró quina llei ?? la d'Espanya ?? o la de la nostra comunitat ??.
¿ I que fan els nostres ¿¿REPRESENTANTS polítics?? per defensar-nos? els haïguim votat o nó, ells han de defensar la gent d'aquesta terra, no només la de EspeÑa, i crec que posar una denuncia a favor de la nostra llengua davant un "piolin", és' fer reixas dins s'aigo'.

Valoració:18menosmas
Per M, fa mes de 4 anys

Ni tan sols els de MÉS. E.R.M. o El Pi, obren el bec per denunciar els maltractaments que patim a diari només per parlar en la nostra llengua.

Valoració:17menosmas
Per Maria, fa mes de 4 anys

Hi ha zones, com Calvià i Magaluf, on ja és gairebé impossible que t'atenguin en català, però també és cert que els grans mitjans de comunicació en català tampoc fan res per millorar la qualitat del català que empren i estan imposant des de Barcelona un català que s'està convertint en subdialecte de l'espanyol.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente