algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

L'errada que esperàvem

En aquest combat desigual entre un Estat criminal com l'Estat espanyol i una nació ocupada i oprimida com la nació catalana, els oprimits tenen poques opcions de vèncer.

Aquestes opcions de l'oprimit passen sempre per un error de l'opressor.

L'estratègia de l'independentisme català ha estat armar-se de valor i paciència i esperar l'errada de l'Estat. De fet, s'ha aconseguit induir a l'errada. La Revolució dels Somriures va resultar insuportable per l'Estat. Se sentia ofès i va descarregar la seva ràbia contra persones que només pretenien exercir el dret democràtic a triar el seu futur de la manera que es fa en democràcia: votant. Dia 1 d'octubre, l'Estat va amollar els seus cans guardians rabiosos, encegats i sobreexcitats damunt ciutadans pacífics, en va lesionar 1.066, entre ells nins petits i un centenar d'ancians.

L'error va fer la volta al món. Encara la fa.

Amb l'aparell de l'Estat desorientat, sonat com un boxejador, només era qüestió de temps que tornàs a cometre una nova errada. El 21 d'octubre Mariano Rajoy anuncia davant els ulls de tot el món que, a la pràctica, l'Estat suspèn l'autogovern de Catalunya.

L'ONU entén que el dret a l'Autodeterminació es manifesta de dues formes, ambdues clarament exposades a la Declaració 2625 (XXV) de l'Assemblea General de Nacions Unides el 24 d'octubre de 1970:

1) de forma dinàmica, activa, per mitjà de l'Autodeterminació (self-determination)

2) de forma passiva, estàtica, a través de l'Autogovern (self-Government)

L'autodeterminació, per a Nacions Unides, té un doble camp d'acció: en el procés de descolonització i en el si de qualsevol Estat sobirà i independent.

En aquest segon cas la Declaració 2625-XXV identifica clarament com s'ha d'entendre l'autodeterminació en aquest àmbit: explica que «l'autodeterminació no pot significar ni autorització ni incitació a accions de qualsevol tipus encaminades a amenaçar la integritat territorial o la unitat política d'un Estat sobirà i independent», sempre i quan es compleixin alguns requisits...

Sabeu quins són els supòsits (entre d'altres) en que l'ONU defensa l'Autodeterminació dins d'un Estat 'sobirà i independent'?

Idò, en cas que estigui amenaçada la llengua i cultura; en cas d'agressió de les forces de l'Estat a la població civil d'aquell poble i en cas d'eliminació del seu Autogovern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 6 anys

El 2625 és per impedir que un estat des de fora vengui a carregar-se la sobirania d'un altra, no per impedir que un poble dins qualsevol estat s'autodetermini. A mem si queda clar, que veig que n'hi ha que encara no ho han entès.

El dret d'autodeterminació és un dret natural. I les lleis s'han de fer respectant-los, si no, aquestes lleis no poden ser acceptables dins un estat de dret.

Valoració:0menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

Es que sois muy listos. Como el Junqueras o Tomeu Martí, engañabobos que no se han leído ni la resolución 1514 ni la 2625 de la ONU.

Valoració:-11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 6 anys

Es de broma dir que l'estat espanyoles criminal i que la policia son cans guardians rabiosos. L'aplicació de l'article 155 implica la restauració de la democràcia que el parlament català va suspendre el passat setembre.

Valoració:-16menosmas
Per Avançam a les totes! //*//, fa mes de 6 anys

La República Federal Catalana és a punt de néixer.
I el seu gran fundador serà el feixisme espanyol.

Valoració:22menosmas
Per Sebastià Pagès, fa mes de 6 anys

Vet aqui, un comentari que s'agraeix, però que sabem que és de lectura territorialment limitada. Tan me fà perquè sé que en l'aquest territori, es llegeix bastant més que no pas en l'altra, que es limita a comentar els fets d'una manera interessada, potser en la seguretat de que els qui ho llegeixen, ja hem dit que pocs, s'ho creuen per falta d'imformació veraç, o per afinitat ideològica, que ja seria donar-els-hi massa importància. Jo, he tingut la sort de néixer en un pais que m'omple i em satisfà per la seva cultura, disciplina i unitat i que comprenc que molesta als unificadors sense esquemes ni idees propies i aixi han anat històricament.

Valoració:19menosmas
Per català, fa mes de 6 anys

Ací estem, i endavant !!

Valoració:22menosmas
Per jbm, fa mes de 6 anys

"Mem" si encara faran anques enrere, es d'en Mariano.

Valoració:16menosmas
Per *, fa mes de 6 anys

¿Pero tú no decías hace solo unos días "que ibais ganando"?.

Aquí no hay, te guste o no, derecho de autodeterminación de nada. Y hablar más, sobra.

Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente