cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.6°

La velocitat de creixement

Balears va créixer el 2015 un 3%, i un 4,1% el passat 2016. Segons el Govern. Ara bé, si ens fixam en les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, no vam créixer un 3%, sino un 2,3%. Segons BBVA Research, pel 2016 s'esperava un increment de l'activitat econòmica del 3,2%, no del 4,1%. I per aquest 2017 el Govern espera un creixement del 3,6%, mentre que BBVA Research augura un 2,6%, un punt menys.

És a dir, quant vam crèixer el 2015? I el 2016?

Les diferències en previsions estadísques no només són entre organismes públics i privats, sinó també entre estatals i autonòmics. Excusen les grans disparitats en els pronòstics en les diferències metodològiques.

És clar que l'economia és una ciència social, però no tenir clar si creixem un 3% o un 4% és poca broma. Les decisions correctes parteixen de informacions verdaderes i sensates. Sense una bona informació, no és possible prendre decisions encertades. Això és evident.

Criden l'atenció, això no obstant, algunes situacions a les que els periodistes i els economistes ens acostumam amb massa facilitat sobre els organismes d'informació estadística, públics i privats: es fan correccions i s'esborren les dades que hi havia anteriorment, sumatoris que no quadren, sèries temporals que no continuen…

L'economia no és matemètica, d'acord, però és imprescindible dotar-se d'un bon sistema de gestió d'informació transversal i que permeti ajudar a empreses, ciutadans i governants a prendre millor decisions i en particular pel sector turístic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep, fa mes de 7 anys

"Balears" és un singular? Caram.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente