muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Se'ns (ha) escapa('t) de les mans

Aquest octubre començam a veure i patir les conseqüències de la tan parlada, discutida, anhelada per alguns, temuda per altres – entre els quals, els col·lectius ecologistes – desestacionalització. En ple octubre, platges, carreteres, Ciutat i camins, continuen plens de turistes, en cotxes de lloguer, a peu o en bicicleta.

La saturació turística ha estat el tema de l'estiu. No només per les persones que vivim aquí i els mitjans locals que anaven documentant les diferents situacions que s'anaven donant arreu del territori illenc (carreteres col·lapsades, platges saturades, desembarcament massiu de creueristes, barris gentrificats, aeroport superant rècords, etc.). També mitjans internacionals s'han interessat per la situació excepcional i ja preocupant de saturació turística a Mallorca: mitjans alemanys, francesos, italians, espanyols... han volgut cobrir les notícies dels impactes d'aquesta realitat que ja ens ha superat.

Però la Presidenta del Govern diu, en el debat de política general, que alerta! No ens precipitem en prendre mesures per fer front a una situació puntual i excepcional que - contràriament i des de la preocupació més absoluta - nosaltres creim estructural i que correspon a un model econòmic que segueix obsessionat en el monocultiu turístic, en comptes d'aprofitar la situació per, ja que el turisme va tant bé i funciona tot solet, començar a fer polítiques de promoció d'altres sectors econòmics, més necessitats, més invisibles però alhora més necessaris i cabdals per un futur econòmic i social sòlid, equilibrat, just, redistribuït i que doni oportunitats de qualitat a més gent, més enllà del sector serveis i l'economia que ha terciaritzat tot el territori i tota la nostra realitat. És més, el Vicepresident del Govern i Conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, ha oblidat, en l'any i mig que duu de Govern, la diversificació econòmica per centrar-se en la diversificació de producte turístic: «Más madera!», això sí «SOSosteRRrible».

Davant la inacció (per falta de coratge) política per envestir la situació, la societat comença a reaccionar: sorgeix un manifest sota el lema #SenseLímitsNoHiHaFutur» s'organitzen unes primeres jornades per respondre a la turistització de Palma, sota el títol «Ciutat és de qui l'habita, no de qui la visita» o a Portocolom, organitzen una festa per celebrar el «final» de la temporada turística que anomenen «Festa de s'alè».

No ha faltat qui, davant la nostra alarma, la dels grups ecologistes i altres col·lectius que començam a aixecar la veu d'alerta, ens ha qualificat de «catastrofistes dantescos» Presidenta dixit. Idò per donar suport a les nostres tesis catastrofistes, la UIB treu un estudi, a petició de la pròpia DG d'Innovació del Govern Armengol, en relació al l'Índex de Pressió Humana, i diu que l'any 2030, si no feim res per evitar-ho, hi haurà encara un 27% més de gent a Mallorca, i que a les nostres platges s'hi encabiran 25 persones per metre quadrat de platja. I nosaltres ens posam les mans al cap! Per la dada i perquè davant això, la resposta política només sigui «no ens hem de precipitar» i celebrem l'Any Internacional del Turisme Sostenible. El que hem de fer és actuar ja per posar límits, perquè això se'ns escapa de les mans, si no és que ja se'ns n'ha escapat. Lloguers vacacionals il·legals, al·legals, legals i «interl·legals»[1] i «ciberlegals»[2], companyies de lloguer de cotxes de desembarquen 90.000 vehicles a les nostres carreteres, molts sense ni tributar aquí, 7 creuers simultàniament al Port de Palma a dia 12 d'octubre, magnats que ocupen amb els seus para-sols i hamaques de luxe el parc nacional Cabrera, fondejos irregulars que arrasen massivament les nostres praderies de posidònia, etc, etc, etc. I al nostre govern només es preocupa en llançar una campanya de «Benvingut Turisme sostenible» en plena temporada turística, celebrar una «Premis del Turisme sostenible» i preveure actes durant tot el 2017 per celebrar l'Any Internacional del Turisme Sostenible. L'any en que definitivament, si no hi posam remei, la situació a Mallorca se'ns haurà escapat tant de les mans, que ens serà impossible revertir aquesta tendència a ocupar massivament tots els racons de la nostra illa de turistes enganats per un territori que no sap cuidar de sí mateix.

[1]Llicència de la qui escriu

[2]Llicència de la qui escriu II

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 7 anys

Per començar a arreglar tot aquest merder, s'haurien de dinamitar un bon grapat d'hotels i clausurar una bona part d'aquest "bodrio" d'aeroport.

Valoració:2menosmas
Per Xec, fa mes de 7 anys

Miquel Angel, és ara que s'està posant fre a les grans superfícies!

El FAN ja estava fet per l'anterior govern. Poques bromes a s'hora d'assenyalar culpables, poques bromes, perquè en menjarem anys de PP i destrucció del petit comerç a base de pixar on no toca.

Valoració:3menosmas
Per Xec, fa mes de 7 anys

La crítica simplista del GOB Mallorca sí que resulta dantesca.

Crec que afinarien més si apuntassin a on es reparteixen els pressuposts. Té uns amics que volen ocupar l'espai dels que han lluitat fins ara per la sostenibilitat, que només volen que els pressuposts pugin molt a Educació. Molt bé, tots volem millores en Educació. Després també volen millores en Sanitat. També ho volem tots! Després... ai las, acabarem els doblers i anirem a veure què ens queda per Innovació, Cultura, Transparència, Participació... Idò, sí, aquí està el mal: hi ha canvis que van a poc a poc de necessitat, perquè primer cal fer estudis, cal analitzar molt reflexivament el context, cal començar de zero o quasi de zero, etc, i també hi ha Conselleries i Secretaries que van a poc a poc perquè estan molt infrafinançades i perquè tothom aplaudeix primer una millora en allò que es toca tot d'una amb les mans. La Innovació no pot créixer si abans no es fa créixer Educació i Sanitat; i ja no dic res de la Cultura, ofegada, i amb els oportunistes culpant de tot qui amb massa poc fa esforços multiplicats.

Què fa el Consell de Mallorca amb aquests temes? Ah, que sempre toca fotre's amb Més i salvar els seus "competidors" de Podem, que al Consell sí que hi són. Idò anam a fotre'ns sempre amb el Govern i especialment amb Més.

Per cert, seguim sense veure en el creixement de població (no en els puntuals o estacionals, sinó en el permanent) cap problema de sostenibilitat, quan és el que reclama sempre més turisme i el més insostenible en tots els sentits.

Per cert, encara no he vist cap proposta concreta entre tanta crítica destructiva. Llavors, se'n fartaran de plorar en veure el que han aconseguit. Que el gran èxit del sector turístic és conseqüència de mà d'obra barata (o sigui, preus baixos), amb possibilitat de contractar gent d'arreu que cobra el que li donin, i gent que ve a fer "turisme laboral", i del fet que el nord d'àfrica estigui en flames, ho sap tothom. Tu espera que el turisme per qualque motiu baixi sense que s'hagi apuntalat una alternativa. Com s'hagi abandonat la promoció turística, el PP tornarà immediatament per recordar-los el que és tenir motius per anar plorant, i llavors que s'oblidin per molts d'anys d'encetar un canvi de model econòmic, que justament són els think tank de Més qui l'estan promovent més que ningú.

Valoració:1menosmas
Per ja, fa mes de 7 anys

l'illa del horror, l'època que ve, i tot a to amb els personatges que tallen el bacallà (grans hotelers) i fan el que els passa pels collons.

Valoració:2menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

S'hauria de mantenir el turisme que realment aprofita a l'illa i del qual se'n beneficia més gent, i la resta, tot el turisme barater que no gasta, embruta, espenya i que només beneficia els quatre de sempre i tour operadors estrangers, fora! Si ho hem d'aguantar, el benefici per noltros!

Ara, també hem de ser conscients de que si obrim setanta macrocentres comercials, hem de fer venir gent que hi gasti. Límits si, però a tot!

Valoració:3menosmas
Per Joana, fa mes de 7 anys

Mos prenen és pel. Mallorca era s,abocador d,Europa, i ara del món. No tenim aigua per nosaltres ni manera efectiva de reciclar residus. Aquí ve gent que viatja amb els seus virus i que no estem vacunats.
Sanitat hauria d,intetvenir i establir controls.
Per no xerrar del tema econòmic, que no veiem ni un duro.
Arribam tard a fer feina i amb picades de bitxos raros.
Que nos mirin per internet i a embrutar a casa seva.

Valoració:6menosmas
Per Miquel Angel, fa mes de 7 anys

I totes aquestes grans superficies comercials que han destruit mes empreses tradicionals i llocs de feina de qualitat?

Aixo no es un govern de progres, tot lo contrari.

Sempre passa i passata el mateix a Mallorca, plorarem despres de haver cagat per culpa del nostre tipic individualisme.

Valoració:7menosmas
Per Xesc, fa mes de 7 anys

Tota la rao Margalida. Es ben hora de posar un freno a tot aixo. No nomes s' estan carregant L' illa , sino que nomes uns pocs s' omplen les butxaques. Els que per sort o desgracia volam molt, es vergonyos I fins I tot perillos l ' estat de saturacio de L' aeroport de Palma mentres altres gaudeixen d' una faraonica T4 desaprofitada totalment.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente