Dones periodistes, metgesses, professores, diputades, cuineres... n'hi ha moltes.
Dones directores de diaris, gerents d'hospital, directores d'institut o chefs executives, poques o gairebé cap.
Les dones són el 45,9% de la força laboral de Balears. Per què no tenen la mateixa visibilitat als mitjans de comunicació? A Catalunya no només denuncien el problema, sinó que aporten solucions, com el cercador d'expertes. I perquè no ocupen el 45,9% de càrrecs de responsabilitat?
Les dones renuncien als càrrecs de responsabilitat perquè els és impossible compatibilitzar vida personal amb vida professional. Perquè per la feina han de renunciar a massa coses.
Es perd molt talent perquè el marc laboral no afavoreix la igualtat. Les dones assumeixen la responsabilitat de dur la casa i els fills, amb les repercussions que té això a la feina. Si estan malalts, elles falten a la feina. Elles agafen les baixes maternals. Elles cuiden les persones majors de la família. Elles demanen les reduccions de jornada. O si no, trien dedicar-se a treballar i renuncien a la maternitat.
Les solucions no són fàcils, però són factibles. El teletreball es pot aplicar a un bon grapat de casos on la feina és d'oficina. Una vegada més, la tecnologia està a favor nostre. En canvi, hi ha d'altres professions on el treball és presencial i amb horaris complicats: periodistes, tot el sector de l'hostaleria i activitats relacionades amb el turisme, la feina als hospitals, la seguretat... en aquests casos també s'han fet propostes que poden millorar la situació actual, però hi ha d'haver voluntat.
S'ha de decidir si l'horari estàndard ha de ser igual que l'europeu o de 8 a 3, com sembla que s'està imposant, també a les escoles. I una vegada decidit, que s'implanti ja! Diria que també és necessari una gran política d'ajuda a les famílies. Tenim el model nòrdic com a exemple, el que no tenim són els recursos. Escoltem les professionals expertes en aquest tema.
I també s'ha d'escoltar l'opinió de les empreses i cercar solucions entre tots. Les empreses no han de tenir motius ni incentius per preferir un home a una dona. Pensar també que a Balears tenim sobretot microempreses i que una mateixa normativa té conseqüències diferentes als grans que als petits. I pensar també en les professionals liberals i autònomes.
Les dones estan subrepresentades als mitjans, com també a la vida real. Lluitem per la igualtat d'oportunitats.
#OnSónLesDones?
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).