nubes
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Black Friday

Avui que llegeixes aquest article, sàpigues amic que aquest no és un divendres qualsevol, com ho han estat tots els darrers divendres de novembre anteriors de la teva vida. És possible que, per casualitat, hagis llegit aquesta setmana a les propagandes comercials que avui és el Black Friday, el divendres negre. I què és això?, t’hauràs demanat; si ho recordes bé, segur que fa 10 o 15 anys també et demanaves que què era allò de Halloween que anunciaven per tot, i ara deus estar esborronat de veure com fins i tot les escoles ho celebren, no en parlem de les botigues, i els nins surten a fer aquella capta tan nostrada ja, amb el típic truco o trato après per tradició oral via el doblatge espanyol de The Simpsons.

Black Friday té nom de crisi econòmica mundial, com el dijous negre del 29. Mal averany: quantes dones seran assassinades o agredides per homes masclistes, avui? I avui, que és divendres, el consell de ministres espanyol es reunirà i molt probablement aprovarà qualque paquet extra d’invasió de competències o un decret que lamini una mica més la nostra ja castigada existència, com a individus i com a poble: un crèdit usurer, unes quantes retallades més, el que sigui. Potser una guerra i tot. Avui també, divendres negre, milers de persones miraran de fugir de l’infern sirià així com poden, i d’aquestes en moriran unes quantes desenes tractant d’arribar a les marevelloses platges turístiques i ressorts de la riba europea de la Mediterrània. Els que no s’ofeguin, aquest divendres negre, hauran d’aguantar el fred i les garrotades de la policia -per seguretat, ep!- davant els murs i tanques de la Unió Europea, a Croàcia, Hongria, Àustria, Eslovènia, o Sèrbia. Tot correcte.

Mentrestant, els que no poden escapar de l’horror seguiran morint i sent toturats per ISIS, que fins fa poc era un enemic exòtic, avui convertit ja en enemic oficial, però només perquè va provocar un altre divendres negre a París fa dues setmanes: tots els dies negres i roigs de sang dels darrers 5 anys no comptaven, fins ara. Els líders dels governs europeus, probablement avui també, seguiran llançant proclames xenòfobes i aprovant estats de setge o d’alarma, augmentat bestialment la despesa en armament i contravigilància, perquè els ciutadans puguin tenir la seguretat que no seran agredits quan vagin en massa, a empentes i corregudes, a gastar-se les cada any més minses pagues als grans magatzems i comerços, per comprar qualsevol cosa que no necessitin exactament, que avui s’ha d’aprofitar que és el Black Friday, tu!

El Black Friday (que aquí ja ha nascut amb un bessó 2.0, el Cyber Monday), segons marca la tradició nord-americana, és el dia que inaugura les rebaixes d’hivern, el primer divendres després del dia d’Acció de Gràcies -aquesta festa de l’indiot que hem vist milers de vegades a les sèries nord-americanes i que no hem entès mai gaire del tot-. Els natius americans, per cert, celebren Acció de Gràcies com a National Day of Mourning, Dia del Dol, ja que consideren aquesta data com l’inici del seu extermini, quan els indis wampanoag ajudaren els primers colons de Plymouth, Massachusetts, a sobreviure el seu primer any; com a acció de gràcies, aquests els convidaren a una festa (1621), i alguns anys després els mataren a quasi tots. Avui en dia ja no queden wampanoag. 

Les nostres referències culturals, per tant, ja no és que estiguin mediatitzades per les nord-americanes, sinó que directament les substituïm per aquelles: l’OTAN cultural se’ns imposa per la força del dòlar -ara en diuen TTIP- i el consumisme. De Halloween a Sant Valentí, el nou cicle d’adoració capitalista nord-americà ha substituït el cicle de Nadal tradicional europeu i català, no el religiós -això sí que no se’n va- sinó el festiu, creant un nou calendari de dates senyalades, nova ritualització i nous valors associats.

Però avui, segur, sortiran el president de França, el de Polònia, el primer ministre d’Itàlia o un cardenal espanyol a advertir-nos que qui amenaça els valors europeus són els morts de fam que s’ofeguen a la vorera de les nostres platges, de Melilla a Lesbos. Avui, probablement, se n’ofegaran 10 més. Black Friday.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joanet, fa mes de 8 anys

Molt bo, Amadeu. Tot molt ben dit. Extraordinari.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente