cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Un president ignorant o desinformat?

La llibertat dels pares per triar la llengua a l’escola i els instituts no existeix, president. Com tampoc no existeix la llibertat dels pares i mares de triar si els seus fills fan matemàtiques, anglès, o de triar quins continguts s’expliquen de biologia, d’història o de tecnologia. Això ve regulat per unes normatives basades en criteris pedagògics.

Ho digui clarament, només existeix la llibertat per triar la llengua del primer ensenyament. Això vol dir que els pares i mares podem triar la llengua en el moment de la primera matrícula, als 3, 4 o 5 anys d’educació infantil, o excepcionalment, triar-la a 1r i 2n de primària, si no els hem matriculat abans.

No pot dir que vostè és el primer que fa això. No ho és. Aquesta llibertat està regulada a la llei de normalització lingüística que l’any 1986, quan governava el seu partit, -sí, el PP-, va ser aprovada per unanimitat al Parlament de les illes Balears. Aquesta llei també regula que l’alumnat no pot ser separat a centres per raó de llengua.

Onze anys més tard, el 1997, quan també governava el seu partit, -sí, el PP, aquest que vostè ara no reconeix-, es va publicar el decret de mínims, avui encara vigent. Aquest decret deia que, el 50%, com a mínim, de l’ensenyament s’havia de fer en català. També deia que s’havia d’implantar de forma progressiva, curs a curs i any a any. L’ordre que desplegava el decret va sortir un any després, el 1998. L’inform que no hi ha cap normativa autonòmica que implanti la immersió lingüística a la força. Per tant, els centres que fan més del 50% en català, és perquè la seva comunitat educativa -mestres, professors, pares, mares, alumnes i personal no docent-, d’acord amb la legislació vigent, ho han aprovat democràticament i per majoria, als òrgans col·legiats corresponents. Aquest decret també regula que no es poden separar els alumnes per aula.  

La lliure elecció de llengua no l’ha posada en marxa vostè. La va posar en marxa, el 2004, el conseller Francesc Fiol del PP. Li demani a ell o al seu director general en aquell moment, en Jaume Juan, ara al Consell Insular de Mallorca. Ah, i el trilingüisme també. Vostè, o perd memòria, o els seus assessors no el tenen ben informat. Ja fa 10 anys que hi va haver la lliure elecció de llengua. Ja fa 10 anys que el PP fa nyaps pedagògics. Ho va ser al seu moment i ho continua essent ara. Consulti un BOIB de setembre de 2004, encara vigent i que regula la lliure elecció de llengua del primer ensenyament.

Recordi que la ciutadania no li segueix la roda en aquest tema. Els pares i mares d’aquestes illes, han fet ús de la seva llibertat i malgrat els seus esforços per fer-los triar el castellà, han triat majoritàriament ensenyament en català. Entre un 80 i un 90% de pares i mares han triat escola en català. I és que des de la transició fins ara hi ha hagut un col·lectiu de mestres, treballadors, ben preparats, que han aconseguit fer una escola atractiva en català, inclusiva, participativa, de qualitat i que garanteix el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats per a tothom. 

No li convé omplir-se la boca de falses veritats. Que la gent no és beneita. I menys ara que la situació econòmica i la gestió de la crisi en mans de polítics del PP ens ha duit sous precaris, pèrdua de l’habitatge, supressió d'ajudes a persones depenents, retallades de recursos als serveis públics,...   

Per tant ni vostè és el primer que ha posat en marxa aquest dret, ni tampoc ens ha fet les autopistes de l’educació, ni ha solucionat els problemes importants de l’educació com són el fracàs escolar i la falta de professorat als centres per atendre les necessitats educatives de l’alumnat. No ha incentivat tampoc l’aprenentatge de l’anglès, ja ens agradaria! No ens vengui amb falsos TILs i marqui bé quines són les necessitats i prioritats del sistema educatiu illenc. Respecti els principis pedagògics, l’autonomia i la democràcia interna dels centres, l’ensenyament en català i incentivi realment i de forma consensuada l’aprenentatge d’una llengua estrangera.

Som a la recta final d’una legislatura en què la comunitat educativa i la ciutadania en general han pres consciència del model educatiu que tenim i que volem millorar. Defensam una educació inclusiva, de qualitat i en català i resistirem, un curs més, els seus atacs a l’educació. La lluita continua. Guanyarem!

Maria Antònia Font
STEI Intersindical.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ara anem, fa mes de 9 anys

resta palès que l'assumte de la llengua al nostre país no havia sigut cosa de la política sinò més bé una cosa de que cadascú té dret a utilizar la llengua que vulgui. Ha fet falta que vengués el Circulo Balear, en Carlos Delgado iel net del barber de Villafranca per polititzar-la

Valoració:9menosmas
Per Ll. Ll. C., fa mes de 9 anys

Qui crea confusió, no cerca la Veritat; i sols la Veritat ens farà lliures. I quan els valors ètics, com la igualtat i la participació, que defineixen la Democràcia, son despreciats per l'imperi de la llei, feta per uns determinats personatges i en un moment i circumstàncies determinats...pot passar qualsevol cosa:
que un Poble sigui trepitjat per l'imperi de la llei. Però la persona humana, participant, desde l'ètica, té el dret de treballar unes lleis que no barrin l'esperança: ara és l'hora. Paticipa i guanyarem!

Valoració:7menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 9 anys

CagArrom, el que tiene un gran problema mental, ademas de moral , eres tu, pedazo de xenofobo CATeto.

Valoració:-3menosmas
Per arrom, fa mes de 9 anys

Joan, tens un greu problema mental, o ets un castella decadent, o ets un colonitzat.

Valoració:9menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

@Peparró,SI, soy español y mallorquin,hablo los dos idiomas perfectamente,me considero bilingue,¿Algún problema?

Valoració:-11menosmas
Per Alerta, fa mes de 9 anys

Anau alerta amb certs comentaris en foraster, massius a altres diaris de l´illa, que contenen formes i pauses que afecten greument la respiració del lector. És irrellevant si el seu autor ho fa a consciencia o no, peró no subestimem els seus efectes.

Valoració:2menosmas
Per eescardapenyes, fa mes de 9 anys

Molt clar i català Mª Antonia i adamès encertat.
A Mallorca mos han pres moltes cosas, una que mai he sentit comentar, tant sencille com aquesta, tancar em pes i penjar la clau darrera la porta, això era una cosa molt nostra, i crec que de totes les illas.
Perquè dic això ? jo som del 50 i fins el 15 anys vaig viura al poble, i sè perquè va passar,, hens robaran la tranquilitat, i ara em de tornar voura que vè un foraster de Madrit, maldament tengui cognom balear, i mos vulgui prenda una de ses pocas cosas que mos quedan ?? no, i mil vegadas no, despertau mallorquins i defensau lo vostro, que aquest personatge i els llepaculs ignorants que l'envoltan defensan nomès "lo seu".
I que consti que tenc molts amics "forasters" però no son com en" BauSSà", a mès crec, que no n'hi ha un altra tan chulo, però tan curt al mateix temps.
Salut

Valoració:11menosmas
Per Peparró, fa mes de 9 anys

@Joan: Català, perquè és la nostra llengua pròpia? Pels 10 milions de clients potencials per al teu negoci que el parlen? Aquí l'únic nazionalista ets tu, espanyolet. Jo sóm independentista. Au.

Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

@Peparró,será tu opinión..que yo no la comparto,para mi...la lengua catalana en tema de buscar trabajo es minoritaria....yo trabajo y vivo del turismo...como conprenderás el catalán ..¿Para qué? Se nota que eres nacionalista ¿Llevas camiseta verde? Jaa..Jaa.Jaa.

Valoració:-15menosmas
Per Peparró, fa mes de 9 anys

@Joan no saps ni de què parles. Mescles Europa i anglès per defensar una gestió caòtica de l'educació pública i concertada. Volem saber molts d'idiomes però no ho aconseguirem amb una administració que fa boicot a l'ensenyament i que es posa en contra més de la meitat de la població.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente