cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 7.68°

En l'abdicació de Joan Carles I

No diré que l’abdicació del fins ara rei d’Espanya Joan Carles I a favor del seu fill Felip (aviat Felip VI de Borbó) m’hagi sorprès gaire. Tampoc no m’atreviria a dir si la crisi constitucional que pateix Espanya ha estat un element accelerador de l’abdicació, o si, contràriament, ha jugat més aviat el paper de desaccelerador. Sigui com sigui, l’abdicació ja és un fet. L’acaba d’anunciar –quan escric aquest paper- el president del govern de l’Estat, en Mariano Rajoy, a través d’una declaració institucional.

Com que el rei no ha de pilotar res, vull pensar que la crisi constitucional que pateix l’Estat no presentarà cap sotragada sobrevinguda pel fet que el Borbó pare hagi cedit el lloc al Borbó fill. Perquè, al cap i a la fi, per molt moderador o àrbitre que pugui ser, a qui li toca desencallar les coses, promoure el diàleg i trobar sortides democràtiques no és al rei, sinó al govern. I, en aquest punt, tot fa pensar que, seguint la seua estratègia catastròfica de sempre, en Rajoy no mourà fitxa.

Per a nosaltres, com a ciutadans de les Illes Balears, que l’abdicació es produeixi l’any abans de la commemoració dels tres-cents anys de la pèrdua de les nostres llibertats nacionals (Regne de València, 1707; Catalunya, 1714; Mallorca, Eivissa i Formentera, 1715) no hauria de ser irrellevant. Nosaltres, en un context o en un altre, allò que n’hauríem de treure, de l’actual crisi constitucional, és una devolució del dret a decidir, de la capacitat de governar-nos per nosaltres mateixos. L’any 1715 seria una bona data, per restituir aquesta capacitat, tot adaptant-la a les circumstàncies de principis del segle XXI. Que ningú no pensi que estic proposant cap retorn al passat, sinó una restitució que és de pura justícia històrica.

Aquests dies la gent es dedicarà a analitzar el paper que ha jugat Joan Carles I en la transició de la dictadura franquista a la democràcia parlamentària. Sobre el tema, es poden dir moltes coses. La versió del règim, per dir-ho en termes planers, serà que va ser clau per a la transició, que va impedir un colp d’estat, que va portar la concòrdia entre espanyols i que va fer possible el pas d’una dictadura a una democràcia sense que hi hagués cap sotragada irreparable. Vist amb la perspectiva de ja prop de quatre dècades, hi hauríem d’afegir algunes coses que tampoc no ens poden passar per alt. Per exemple, que més de trenta anys de vigència de l’Estat de les autonomies no han estat suficient perquè el primer partit de l’Estat hagi esdevingut autonomista. O que, entre nosaltres mateix, es poden donar paradoxes com tenir un president que no accepta, almanco en el seu fur intern, l’oficialitat de la llengua pròpia de les illes Balears… a les illes Balears! O que encara despunta tot sovent un discurs guerracivilista que enfronta dretes i esquerres, com si estiguéssim dins la primera meitat del segle passat.

Però també es podria dir que la monarquia ha assumit més l’Estat de les autonomies que no la classe política en general. O que ha fet servir més la llengua catalana en Joan Carles que cap president del govern espanyol, fos del signe polític que fos. O que ha treballat perquè el discurs guerracivilista fos, al regne d’Espanya, cosa del passat. I crec, sincerament, que en tot això també estaríem honorant la veritat.

No entraré a discutir, ara que ja hi ha gent (com no podia ser d’altra manera) que parla d’una III República espanyola, si a Espanya li convé o no una república. Pens que, en consonància amb els principis democràtics que regeixen la meua manera de pensar, això ho haurien de decidir els espanyols. I, la veritat, no em costa gaire d’imaginar que es decantassin per la monarquia. De la mateixa manera que tenc ben clar que Catalunya es decantarà per la república (per la pròpia, naturalment). I que, a la majoria de la societat de les illes Balears, tant li fa monarquia com república si s’aconsegueix acabar amb l’abús fiscal i amb la manca de poder polític propi.

Torn a insistir en el punt que, per mi, resulta clau: les illes Balears, en el moment històric actual, a un any de la commemoració dels tres-cents anys de la pèrdua de la mateixa identitat política, hauríem d’aprofitar l’avinentesa per reclamar la devolució. Com va fer Escòcia en el seu moment. Una devolució que implicaria reconèixer als pobles de les illes Balears la capacitat de decidir el seu futur, de decidir quin tipus d’entitat política volem ser, quines han de ser les nostres relacions amb d’altres entitats polítiques, quina constitució volem, com s’ha d’organitzar la nostra societat, i tot l’etcètera propi d’aquestes ocasions.

No crec que, en les circumstàncies actuals, es pugui obviar aquest debat. I que, per a nosaltres, és molt més important que no si a Espanya hi ha d’haver una monarquia o una república. I que consti que això ho escriu un republicà convençut, que pensa que ningú no ha de poder tenir cap potestat damunt d’altres ciutadans si aquesta potestat no ha estat avalada per les urnes.

BERNAT JOAN I MARÍ

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per normal, fa mes de 9 anys

Tal vegada es pensen que així ens treuran les ganes de votar SÍ + SÍ al 9-N. Doncs ho tenen fotut. Votarem més convençuts que mai independència !

Valoració:9menosmas
Per Alixendri, fa mes de 9 anys

Sa solucio de Espanya es enderrocar es govern i oposicio, per real decret i nombrar president i ministres tots es opinadors de aquest diari , Mari, Caldentey , Polls , Lladonet , etc, lo que me agradaria es que rescataseu en Joan Riera,

Valoració:-14menosmas
Per Biodramina, fa mes de 9 anys

Joder, escardapenyes, leerte, duele.

Valoració:0menosmas
Per @de barcelona a tarragona, fa mes de 9 anys

O sea, nunca

Valoració:0menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 9 anys

La devolució s'aconseguirà quan serem capaços de reconèixer que no som "els pobles de les illes Balears"; sinó que som part d'un sol poble: la nació catalana.

Valoració:6menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 9 anys

Per jo es una maquinaciò orquestada, perque els dos grans partits espanyols han vist de veritat, les orellas al llop, hi ha molta gent descontenta en cada una de les causes (fronts) i no nomès a Catalunya, ¿perquè ara ? acabadas les europeas, a cinc mesos del Novembra, cortinas de fum? Maquiavelo ? els vascos es ramenan,els carrers estan que esploten ????
LLegiu si podeu "El principe" de Nicolas Maquiavelo, capit. XVI" (de la liberalidad i la miseria) (avaricia)".
Balutxo totalment d'acort en lo de Marivent, i que es repasi l'inventari de objectas i obras d'art el dia que el deixin.No ho dic per ells, pero en l'escusa d'en Pau en Pere s'escalfa.

Valoració:10menosmas
Per Maria C, fa mes de 9 anys

Idò jo, com que de moment, vulgui o no, visc a Espanya i no crec que això canvïi en dos dies, m'estim més una república.

Valoració:1menosmas
Per Yolanda, fa mes de 9 anys

Molt d'acord amb la teva reflexió, Bernat. Hem de pensar més en els nostres drets com a illencs i com a persones.

Allò que ara fará tant el Govern com els mitjans de comunicació sirá començar un debat infinit (i en gran part inútil) que atreurá l'atenció del poble cap a temes que no "venen al cas". És clar, la decisió de qui ha d'assumir ara les responsabilitats hauria de recaure sobre el poble (i no sobre una única persona per sobre dels demés). No obstant, i donat el punt on esteim, encara que es posés sobre la taula una III República, segurament la votació seria a favor de la monarquia. I, si per sort (o desgràcia) dels espanyols, el l'electorat actual donàs suport a la República, no hauriem d'oblidar que encara som a Espanya majoria de dretes...

Valoració:-1menosmas
Per Balutxo, fa mes de 9 anys

Doncs a mi, Bernat, no m'ha vingut gens de nou. Dia 2 de setembre, al meu blog de vilaweb, vaig escriure (i allà ho trobarà qui vulgui) que l'abdicació era qüestió de mesos.
Totalment d'acord amb l'article. Si els espanyols volen una república o una monarquia, hem de respectar el seu dret a decidir.
Com que sembla que els nous i transitoris coronats, tenen casa devers Astúries, per evitar despeses innecessàries, aniria bé que ens tornin Marivent, ja que va ser un llegat de Saridakis al poble de Mallorca.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente