nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Estocada al centre nacionalista

L'empresonament de Maria Antònia Munar fa fregar les mans a la dreta extrema. Independentment de les qüestions judicials i penals i de les seves inapel·lables decisions, un missatge polític pot quedar marcat a ferro roent dins la carn dels illencs durant molts d'anys: "Estos mallorquines no se saben gobernar a sí mismos". Amb tota la parafernàlia a l'entrada de l'expresidenta del Consell a la carretera de Sóller, degudament explotada pels mitjans de comunicació estatals, el complex d'indigenisme torna a aquesta terra: "No en sabem, els de fora són millors". L'empobrida classe mitjana mallorquina baixa el cap. Per molts de motius. Segueix l'espoli fiscal fins a límits depriments, la crisi continua essent ferotge tot i el bon comportament del turisme i a sobre, els que intentaren ésser els seus líders van ingressant un rere l'altra a la presó.

Tot són dubtes en si continuar la batalla en defensa de l'autogovern. UM ha desaparegut després de l'entrada de jutges, fiscals i policies dins la seva seu. Ara El Pi intenta reconstruir l'espai, però enmig d'un reeiximent del neocentralisme que ens pot conduir a una nova forma de societat acomplexada i vinclada com la que conegueren els nostres padrins. L'ofensiva contra tot el que faci olor de defensa valenta dels valors propis esdevé a diferents partits. Dins el PSIB hi han moviments per fer a un costat l'ala federalista. Els elements més neocentralistes d'aquesta formació van agafant força i cerquen potenciar Joan Mesquida, exalt càrrec dels Ministeris de Defens ai Interior, com el seu líder. Dins el PP Bauzá fa una feina no d'apotecari, sinó de cirurgià, extirpant lentament tot el que faci flaire de regionalisme.

El plànol centralista és molt poderós i presumeix de poder. Ja s'ha vist amb Matas. El Tribunal Suprem l'ha netejat de manera espectacular. Li ha deixat una petita taqueta perquè no torni a la primera línia, però a la roba interior li estan deixant més blanca que el xotet de Norit. Ha de ser frustrant el que està passant per a la gent d'esquerres que denuncià a Matas i a Munar. Mentre Matas se'n surt, Munar ha estat empresonada. El que els arraconava, quasi exonerat i la que els donà el poder, a la carretera de Sóller. És la llei del poder central, que sempre distingirà entre un "pota negra" i una indígena.

Tot aquest context fa mot preocupants les eleccions del 2015. Hi haurà expressió d'autoodi per part d'importants capes de la població? Votaran neocentralisme militant perquè "no ens saben governar a nosaltres mateixos i necessitam garrot?". O diran:"Val més que s'enduguin els doblers a Madrid perquè aquí només hi ha desastres!". Aquestes són les idees que poden quedar marcades a ferro roent dins la consciencia mallorquina.

En el fons, mirar cap a la presó de Palma és trobar-mos de cara amb el nostre complex d'inferioritat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 10 anys

És un error pensar que el centralisme és de dretes. Al segle XIX l'esquerre eren els lliberals, que eren centrelistes, en canvi els carlistes eren la drete més extrema i defensaven l'áutogovern dels antics regnes que formaven Espanya. Per una altra banda, ¿no eren centrelistes els soviètics? i en caanvi eren l'essència de l'esquerrenisme.

Valoració:6menosmas
Per Pau, fa mes de 10 anys

Munar és un cas de corrupció que per les seves semblances amb altres delictes ben tipificats podríem qualificar de "màfia". Mates és un altre lladregot, amb això cap diferència amb Munar, que entra dins la casuística dels prevaricadors polítics de la dreta espanyola dedicats al saqueig dels fons públics.

Valoració:3menosmas
Per Pau, fa mes de 10 anys

Munar és un cas de corrupció que per les seves semblances amb altres delictes ben tipificats podríem qualificar de "màfia". Mates és un altre lladregot, amb això cap diferència amb Munar, que entra dins la casuística dels prevaricadors polítics de la dreta espanyola dedicats al saqueig dels fons públics.

Valoració:-1menosmas
Per Renou, fa mes de 10 anys

Quina pena el sentiment d'inferioritat des del qual heu escrit els vostres articles de dia 27 i 28 de juliol, senyor Riera. Na Munar no representa el centre nacionalista, sinó els seus propis interessos, que haurien de jeure enterrats després de tants anys de tràfic d'influències en favor de familiars, amics i ella mateixa, epígon de l'oportunisme i l'amiguisme que tant de mal han fet a la nostra societat. Que na Munar dormi a la presó i en Matas hagi estat redimit pel mateix tribunal que redimirà n'Urdangarín en el futur no és cap estocada al centre nacionalista sinó a la credibilitat democràtica d'un estat en fallida i sense separació real de poders. És Espanya qui sen riu de si mateixa.
Discursos com el d'aquest article contribueixen més que els d'El Inmundo a alimentar l'autoodi dels mallorquins. I som molts els catalans de Mallorca que estam il·lusionats en un futur polític millor per a la nostra nació, sense corruptes, és clar.

Valoració:6menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Que la justícia (?) forastera prediqui amb l'exemple i tanqui primer els seus xoriços.
Només llavors tendrà autoritat per venir a tancar els nostres mentre no proclamem la independència de Mallorca.

VISCA MALLORCA INDEPENDENT!

Valoració:10menosmas
Per Bart O'Lomé, fa mes de 10 anys

El periodista Sr.Riera emplea muchas palabras para no entrar en el fondo de la cuestión.Aquí la clave está en que la otrora todopoderosa Señora Munar ha entrado en prisión merecidamente,debido a sus muchos méritos delictivos y aún no se ha llegado al final de la cuestión, ya que la extinta asociacion de malhechores que respondía a UM,AÚN HA DE RESPONDER DE OTROS ASUNTOS MUY GRAVES, que aumentarán la condena de MAM y otros.Si otros políticos han delinquido (Matas,Bárcenas,Griñán, etc.) ya se ocuparán de ello quienes pueden y deben hacerlo:los jueces y no los periodistas,por bien pagados que estén.

Valoració:-1menosmas
Per Tronxo, fa mes de 10 anys

Jonhy
Aquí s'unic xotet de cordeta ETS tu, a ses ordes des teu " quefe" ,que cada día escrius a favor de MAM,ja sia contra jutges , fiscals, Matas,o lo que mentres un s'en surt, l'altre le foten dins sa preso
Lo que hauries de dir clarament es si MAM ha cobrar o no.

Valoració:-5menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Muy buen artículo. Un catalanista de Mallorca hablando de auto-odio, e ironizando "lo de fuera es mejor" (claro, lo catalán no es de fuera). Si el encarcelamiento de una corrupta os parece un ataque al autogobierno, quedáis bien retratados (por si fuera necesario, a estas alturas). Sugiero que La Paca se saque el certificado de catalán, para veros manifestar en la prisión de Alicante. Llibertat per als traficants catalans! Madrid no ens deixa drogar-nos en pau!

Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente