cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Amb l'escopeta parada

No sé si és inherent a la condició d'agent de la propietat immobiliària el posseir el permís d'armes o si la Consellera troba que, en comptes de practicar el paintball, és més desentressant i econòmic la caça i captura dels TILs incomplerts. Sigui com sigui, el TIL no es podrà complir per ara, per tant la consellera no guanyarà per municions. O bé per signatures d'expedients. Ara bé què vol dir incomplir el TIL? O què vol dir complir-lo? Com es pot complir l'article tercer, que diu que els alumnes -no especifica quan- han de dominar les dues llengües oficials de la comunitat a més de tenir competències, preferiblement, en anglès? Perquè incomplir l'article 3er, que forma part dels principis generals, deu voler dir incomplir el decret, o no? Aquest objectiu com s'aconseguirà? Quan s'aconseguirà? S'aconseguirà legislant als dictats del Círculo Balear?

Ha estat doctrina del PP la defensa del liberalisme lingüístic, però ara resulta que no li va bé. O és el liberalisme lingüístic només l'aplica i el defensa quan va en contra de la llengua catalana? No ha defensat sempre, el PP, la llibertat d'elecció de llengües? No han donat aquesta potestat als pares, que és el que posava el programa electoral? Què més volen aquesta gent? No han estat sempre en contra de les quotes lingüístiques. A qui sancionaran? Als que facin més hores de castellà que de català? Els que ho facin a la inversa? O els que no disposin de professorat titulat o homologat per poder impartir les matèries en anglès? Crec que la resposta és més que òbvia: sancionaran, perseguiran, fiscalitzaran aquells centres que pretenguin fer més còmput horari d'ensenyament en català; encara que aquesta via sigui la necessària per arribar a aconseguir l'objectiu de l'article tercer del decret. O és que aquest article és un "florero"? A la Conselleria ja n'hi comença a haver algun de gros. El comunicat del Círculo Balear - els amos de la conselleria- és més clar que l'aigua: "La mayoría de la sociedad balear dejó bien claro en las urnas que quiere libertad de elección". Ja els ho han donat als pares. I les famílies han triat projectes pedagògics que els satisfan i són projectes que tenen el català com a llengua vehicular. Tant a concertades com a públiques. De la mateixa manera que els ciutadans triaren una papereta que tenia unes sigles i aquestes un programa que, a més de la llibertat d'elecció de llengua deia altres coses que, presumiblement el votant pensà que afavoriria la seva butxaca. Però que no s'han complert i les butxaques dels ciutadans estan més pelades i escurades que abans.

I ja que es parla de programes: en el programa electoral del PP allò que es diu és que promouran un model consensuat que no impliqui modificacions amb l'alternança política. Ho diu textualment. Quin consens han cercat amb el decret de Trilingüisme? Com és que tenen tota la comunitat educativa en contra: concertada, pública, famílies, etc.?

És un peix que es mossega la coa i no té per on agafar. Introdueixen matèries en anglès perquè creuen que és el mètode més eficient per aprendre llengua anglesa -dèficit plausible i evident- però alhora volen llevar hores de català. Per quina raó? El sil·logisme és més impecable: perquè no volen que sàpiguen català. I aquest és l'objectiu del decret. Ells que sempre defensen la llibertat! No es pot triar entre dues llengües si només en saben una. Per tant, el PP pren mesures contràries al seu programa -l'escrit- electoral ja que en vol imposar una a tots per la força. I per la sanció! Visca la llibertat!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

Per a Aquí en català: no es tracta tant de sa llengua que es fa servir per fer un comentari -que també fins un cert punt- com de sa bona o mala fe amb què es fa

Valoració:1menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys

El que parla l'amic franquista que ha posat aquest comentari a favor de l'imposició de la llengua dels colonitzadors es diu Modalitat Espanyola Nacional Generalment Emprada Una Mica En Les Aules Fortament Amenaçada pels Vailets Autòctons.

Valoració:0menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:5menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

No li donis voltes, el decret 15/2013, article 3, diu clarament
que se ha de tenir el domini de les dues llengües oficials.
Està molt clar que si no se sap mallorquí no podrà aprendre anglès
o una altra llengua estrangera.
Per ara només un 5% de monolingües castellans són capaços
de aprendre una llengua estrangera a partir del castellà.
Passarà que la gran majoria de castellans no aprendrà anglès o la
llengua estrangera sempre estaran estudiant la llengua estrangera.

Valoració:6menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Com a mínim te podries canviar el nom, i no faries tantes rialles....

Valoració:14menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Gracias PP!!
Gracias CB!!
Gracias UPyD!!

Qué lejos quedan los tiempos del fascismo lingüística pancatalanista!!!

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente