algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Encara volen que retallem més?

Ja és oficial que les Illes Balears no hem aconseguit tancar el 2012 amb un dèficit inferior al límit de l'1,5% establert. Després d'un any sense inversions públiques, amb la sanitat i l'educació sota mínims, amb l'acomiadament de treballadors públics, amb l'eliminació de la paga extra de Nadal i diversos complements als funcionaris i amb una forta pujada dels imposts, seguim sense equilibrar el pressupost.

Montoro ja ha demanat que es facin més retallades i el Govern de les Illes Balears ja té a punt una nova munió d'imposts. Tanmateix, vista la situació actual caldria que els polítics que ens governen començassin a qüestionar-se si van pel bon camí. Per mi és evident que no. A d'altres articles ja he manifestat la meva discrepància en aquesta política restrictiva que té com a gairebé únic objectiu el control del dèficit. Una política que només aconsegueix que es perdin llocs de feina i que les empreses no puguin sortir del pou. Caldrien vertaderes mesures d'incentivació de l'economia productiva per rompre el cercle viciós dins el qual ens trobam immersos.

Avui, emperò, voldria cridar l'atenció sobre un altre aspecte: l'espoliació fiscal a la qual estam sotmesos i que seria, juntament amb l'obssessió pel control del dèficit i la corrupció, la tercera causa per explicar per què encara no ens en sortim. Aquests dies circula per Internet un gràfic que mostra el dèficit fiscal de cadascuna de les diferents comunitats autònomes. A part de resultar grotesc que es pubiqui aquesta dada quan no hi ha manera que es facin oficials les balances fiscals, allò que crida l'atenció és que les comunitats que s'han allunyat més de l'objectiu de dèficit són precisament les de l'arc meditarrani, les més pròsperes i dinàmiques. No importa ser gaire viu per adonar-se que la culpa la té la transferència contínua de la riquesa que generam cap a les altres comunitats. És d'una evidència llampant que tant Catalunya com el País Valencià com, encara més, les Illes Balears generam recursos més que suficients per mantenir els nostres serveis públics sense passar pena. És la política depredadora de l'Estat espanyol que ho impedeix.

A Catalunya almanco es rebel·len contra aquesta situació i hi ha un consens generalitzat a denunciar-ne la injustícia, malgrat que després cadascú vagi a la seva a l'hora de plantejar-ne solucions. Però aquí encara som molt pocs els qui ens atrevim a apuntar aquest fet com una de les principals causes de la nostra mala situació econòmica. El govern de José Ramón Bauzá mateix és incapaç de fer front a les exigències de Montoro, presoner de les seves sigles i del seu amor desfermat cap a les essències de la pàtria espanyola, que s'ha de defensar tant sí com no, fins i tot si suposa la nostra ruïna.•

Professor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 11 anys

Aquells que es senten tan espanyols, que ho sàpiguen, que només ens volen per xuclar-nos la sang i per malmenar la nostra llengua i identitat. Per això som independentista, però no de les Balears, de la nació completa.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente