nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El relat necessari

Deia Josep Ramoneda en El País: "Un govern no és una empresa l'èxit de la qual s'objectiva pel compte de resultats, la valoració d'un govern és el resultat de molts de factors: l'autoritat adquirida sobre el país, la capacitat d'arrossegament del projecte polític, la millora de la qualitat democràtica i el balanç de les polítiques concretes. El tripartit perdé prest l'autoritat i el màxim projecte que tengué va ser tots contra el PP. Davant d'aquesta situació, el balanç del tripartit és una suma descarnada de realitzacions sense l'alè ideològic i polític que li donàs vida".

Aquestes paraules dedicades al govern de Catalunya m'han fet demanar-me si la reflexió és extrapolable al de Balears sense canviar ni una coma. A primera impressió, he de confessar que sí, que em semblà una bona definició del perquè ens costa tant defensar els pactes que ens governen (que era la pregunta que es feia l'autor al principi de l'article). Més reposat -i guardada la destral en l'armari d'on no hauria de sortir si no vull perdre la vocació d'objectivitat- he trobat convenient inventariar les diferències. La primera, i no és menor, que si ambdós pactes es feren contra el PP, a Catalunya la dreta espanyola no ha tengut mai responsabilitats de govern mentre aquí és majoritàriament votada. Per tant, allà cercaren un enemic exterior, el que mobilitzà Espanya contra l'Estatut i la catalanitat, i aquí un d'absolutament responsable de la situació del país, amb importants delictes a sobre. A Balears l'alternança era higiènica democràticament i administrativa. Per tant, i encara que no sigui suficient per atorgar-li "l'autoritat adquirida sobre el país", haver fet net de cràpules i avançar en la "qualitat democràtica" amb lleis més estrictes sobre el control de la gestió pública és un haver en el compte de qui ens governa.

Queda per veure quin podrà ser el "balanç de les polítiques concretes" i "la capacitat d'arrossegament del projecte polític". Em tem que la inclusió de la Unió Mallorquina de Nadal esmicolà la possibilitat de fer un projecte polític fàcilment identificable per la ciutadania. La necessitat de pactar amb qui no es tenia més punt en comú que certa defensa de la cultura pròpia manllevà la necessària imatge homogènia dels governs. Sense aquesta, es fa difícil identificar-se amb el projecte i queda tot reduït a l'esperança de no ser governants per la tropa de Matas i a un hipotètic balanç final de realitzacions. No serà senzill perquè els problemes interns dels pactes i la crisi han dificultat molts dels principals objectius. En habitatge, en formació, en serveis socials i en transports la feina ha quedat a mitges i, el que és pitjor, sense el relat ideològic que la sustentàs. Encara queda mig any per enfilar un relat que sigui versemblant i coherent amb la feina feta. Temps suficient si se sap fer... i es vol. Saben? volen?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Els polítics són un problema, fa mes de 13 anys
La societat segons el CIS (que no és gens ni mica apolític) creu que els polítics són un greu problema, però els polítics mai no prenen nota d'allò que vol la societat perquè només van a la seva bolla i segons els seus interessos privats.
Valoració:-1menosmas
Per Esperances de futur, fa mes de 13 anys
Un projecte polític pel futur de Mallorca i de Balears hauria de passar per una sèrei de factors: el primer la renovació veritable i real del cnetre-dreta del país, una UM que no acaba d'arrencar, amb uns dirigents que s'han plantejat simplement sobreviure no és garantia de futur; cal que el Bloc, el PSM i tot aquest entorn fixin definitivament l'espai polític en el que volen jugar, deixant de fer experiments; i finalment encara ens cal una profunda renovació, real i autènica, del PP. Ens podem enganar a nosaltres mateixos però que el Secretari General del PP de Matas, és a dir, la màxima autoritat del Partit, segueixi essent qui maneja els fils basta per demostrar que el PP no s'ha renovat ni poc ni gens ni mica. I finalment el PSOE ha de deixar lastres del passat i donar oportunitat als nous i joves dirigents que estan començant a destacar, em referesc a Calvo, Armengol, i a altres elements d'una nova generació que no té deutes del passat com la que representa Antich i el seu govern.
Valoració:43menosmas
Per Jubilat desmotivat, fa mes de 13 anys
Quina llàstima que no tinguem una Unió Mallorquina neta. I la que tenim, tan bruta està, que caldrà molt i molt de detergent per a netejar-la abans de les eleccions, si és que poden aconseguir-ho. Què hi farem!
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente