algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

El turisme, Antich i el iot del Rei

Em passo per l'escala de la Seu una hora després que Zapatero i els seus es fessin la fotografia amb el president Antich, on es reuniren tots en un Consell de Ministres monogràfic, dedicat a les febres del turisme. Dinava en un petit restaurant devers la plaça Santa Eulària i els veia a la pantalla del televisor, ben ordenats i reverencials sota un sol que cremava fins i tot les ganes de fer política.

En arribar fins al marc de la imatge, trobo que als esglaons hi ha encara els adhesius enganxats, amb els càrrecs impresos amb lletra de motlle -Ministra d'Igualtat, Ministre de Treball, Vicepresident primer...-, tot per ordenar la col·locació dels governants a la fotografia de rigor, sota la cantelluda mola de la catedral. Res es deixa a l'atzar, doncs. Tot està orquestrat per fer arribar un determinat missatge a la ciutadania: que l'Estat valora el turisme com un motor econòmic de primera magnitud, i que Antich considera que passem per ‘una bona ratxa' de col·laboració entre el Govern espanyol i l'Executiu autonòmic. Antich delata cada dia més el seu servilisme, al servei d'una partitura a la qual no contribueix ni amb el metrònom.

Es fa massa patent el seu raquitisme com a líder d'una opció de pes en una comunitat autònoma amb interessos diferenciats: sobre la nostra depauperació s'assentarà el seu futur ministeri, la glòria política que ansieja a Madrid. Bé. Cadascú té les seves ambicions. L'estiu és aquí, això sí que és indubtable, i Mallorca torna a abocar-se al frenesí turístic. Per Palma hi ha molt de visitant, lluint la pell cremada, les sandàlies amb mitjons i la càmera fotogràfica digital, emportant-se l'estampa de qualsevol racó que destil·li una mica de perfum local, sigui un portal de casa mossona o un cavall de carruatge, ben ple de matadures.

Les meva impressió personal em diu que la temporada no acaba de ser bona, i que l'afluència de moment no arriba als nivells d'ocupació dels anys passats. Potser el turisme espanyol complementi la baixada d'afluència alemanya o anglesa, no oblidem que el ministre Sebastián va demanar que hi hagués preferència pels destins de dins l'Estat, vaga i erradament proteccionista. A les dàrsenes, a més, veig molts grans vaixells reposant en sec, i moltes places al moll són buides: luxe evaporat. Fins i tot el Rei estalviarà els 26.000 euros que li costa omplir el dipòsit del iot Fortuna.

Per altra banda, encara que es vulgui consolidar la nostra costa com un destí universal, com a líder en el sector de les vacances de mig món, la nostra dependència d'aquest sector econòmic és massa accentuada. Talment la que es pateix amb el ram de la construcció. Una economia més diversificada, no abocada a la facilitat del diner generat per l'especulació immobiliària o l'assistència al viatger embrutit, hauria de portar-nos a un perspectiva econòmica més saludable, menys verinosa pel nostre paisatge i més audaç i creativa. Però sota aquest sol no hi ha res per inventar: el malestar econòmic rebufa al seu ritme, i la letargia s'ho emporta tot cap a la mar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Bastant bé es darrer paràgraf de s'article; a Eivissa i Formentera sí que tenim una fèrria dependència des turisme i sa con[de]strucció!
Valoració:4menosmas
Per Regomira Puig, fa mes de 13 anys
Li donarien el Ministeri de Dolor. "Em fa mal es co"
Valoració:0menosmas
Per Isabel Maria, fa mes de 13 anys
N'Antich és un bufó, no hi ha cap dubte, i en Zapatero, que és un bufó bastant més viu, ho veu. No crec que n'Antich pretengui ser ministre. Però ens hauríem de demanar: com un home com n'Antich, sense idees, sense projecte, sense creure en gairebé res, ha arribat per dues vegades a la presidència del Govern? A veure si és que aquesta és la nostra mesura. I a dir ver, si he de triar entre n'Antich i en Mates, triaré n'Antich. No perquè pensi que farà res de bo, que no ho farà, sinó just perquè no farà els desastres d'en Mates.
Valoració:5menosmas
Per Xesca, fa mes de 13 anys
Madrit ha estat i és ple de ministres clown...

Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Algu pot creura que el rei no umplira els deposits del Fortuna ? Au, venga, no mos prengueu per beneits. Si realment el Borbo creu que es inmoral gastar-se tots aquests diners per fer una passejada fins Cabrera, perqué no els dona als dona a una ONG d'aquestes que salven infants de morir de fam? Qunanta gent haura tingut que afluxar-sen de petits luxes per poder pagar a Hisenda ? Mol prenen ben pres al pel...
Valoració:8menosmas
Per Guillemet, fa mes de 13 anys
Vertaderament creus Melcior que n'Antich ambiciona ser ministre? si qualque dia aquest homonet arribas a ser-ho, sería el nou clown de Madrid, quantitat de acudits en sortirien.I quin ministèri creus que l'hi donarien?
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente