nubes dispersas
  • Màx: 18.17°
  • Mín: 8.69°
18°

Medicina i país

Des de 1987, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears atorga el premi Jordi Gol i Gurina a la trajectòria professional i humana d’un metge o d’un altre professional de les ciències de la salut que hagi destacat a països de parla catalana. Ahir, en un acte solemne, rebia aquest premi el mallorquí Guillem Verger i Garau, exdirector de l’hospital Sant Pau, de Barcelona.

Fa més de cinquanta anys que el doctor Verger s’intal·là a Barcelona, ciutat on ha excel·lit per la seva aportació a les malalties infeccioses, temàtica sobre la qual ha publicat obres per a especialistes. Però, sobretot, el doctor Verger, fill d’un metge rural del primer terç del segle XX d’origen montuirer, educat a Sant Joan i destinat a Algaida, mereix un reconeixement per la seva trajectòria a favor d’un model de país i pel seu compromís cívic. La trajectòria professional i cívica del doctor Guillem Verger és especialment atractiva i paradigmàtica d’una època en la qual molts universitaris mallorquins deixaren Mallorca sense imaginar que no hi tornarien més, entre moltes d’altres coses perquè molt aviat assumiren responsabilitats professionals de primer nivell al Principat.

La seva relació amb Mallorca i amb els seus orígens es limita a visites puntuals, a trobades gratificants amb els amics i a passar adesiara per aquells indrets que formaren el paisatge de la seva infantesa i joventut. Aquest reconeixement a l’amic Guillem Verger m’ha omplert de satisfacció, des de l’admiració i la fascinació per una generació que ha fet tant pel país. En el nostre cas específic, a més, en constatar els noms dels guardonats amb aquest premi, des de 1987 fins al 2008, me n’he adonat que només n’han estat mereixedors dos mallorquins: Miquel Munar i Ques (1997) i Guillem Verger Garau (2008), tots dos fills de metges, tots dos relacionats directament amb el municipi d’Algaida, tots dos com a representants d’una terra que no acaba d’identificar-se amb la seva cultura i amb aquells homes i dones que en el passat i en el present li atorguen pàtina i projecció.

Hom se sent altament gratificat en constatar que viu i creix en una terra que ha donat homes de l’alçada intel·lectual i professional com els esmentats. Metges i ciutadans que, en el cas del doctor Guillem Verger, representen un llinatge que està incorporat a la història i a l’essència més viva del nostre poble.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.