muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Boires de març, fred de maig

L'augment de la temperatura recuperarà la primavera meteorològica que teníem abans. En aquesta època, després dels darrers temporals hivernencs, es fa el trànsit de l'hivern a la primavera. Normalment és prèvia la primavera astronòmica. S'espera una setmana de boirines al matí i cel parcialment ennigulat al capvespre. Si es confirmen tots els pronòstics ja no farà gaire fred. La lluna en el Creixent arribarà el pròxim divendres, dia 14, a les 11 hores i 46 minuts del matí. Segons els calendaris tradicionals que hem pogut consultar aquesta lluna serà propícia per les brusquines i qualque tempesta. Quantes vegades haurà passat una cosa així? L'hivern se'n va a poc a poc i la primavera s'insinua ràpidament. Ara el que fa falta és que apareguin les bones temperatures i que plogui de manera abundant, de tant en tant, sobretot.

QUINA SETMANETA! Molta gent es pensava que ja ens podíem anar oblidant dels rigors hivernencs i res més lluny de la realitat. A les Illes podem tenir dies de fred fins i tot durant la primavera. Conforme s'apropa l'immediata estació, les borrasques donen pas als ruixats tempestuosos. Solen anar precedits d'un cert ambient càlid i bascós, molt traïdor. Per això diuen que si el març torna bascós, aviat serà plujós. Dissabte que ve és Sant Raimon de Fitero, que va ser el fundador de l'orde de la Calatrava i del qual s'assegura que per Sant Raimon, arriba s'oronella de s'altre món. Aviat podrem constatar l'arribada de les primeres.

ARRIBEN ELS AGRONS. El que sí arriben són els primers agrons. És creença popular que si criden molt, assenyalen pluja. També diuen que, si passen volant dos agrons, el vent sol bufar de la part d'on procedeixen. La majoria d'arbres de fulla caduca ja mostra les seves fulles. Però per a floracions espectaculars les que fan aquests dies els cirerers. Serà convenient adobar la terra en general, especialment la dels fruiters. S'acabarà la plantació i aturarem la poda. Es pot empeltar d'estaca, fent una incisió als fruiters més vigorosos. S'enterren les mudes per a empeltar els magraners. Neixen els primers pins.

TEMPS DE MARCAR RELLOTGES. A poc a poc, amb el calendari a prop de l'equinocci de primavera, el dia i la nit tenen la mateixa durada. Vénen bons moments per llegir qualsevol llibre i per marcar rellotges de sol a les parets. Pensau que el temps fuig ràpid. Hi ha una glosa que explica com es fa aquesta feina:

A un rellotge de sol,

li posen sa busca a mitja nit

i un casat que té delit

la posa a s'hora que vol.

Se sembren les patates, la remolatxa i és convenient sembrar melons, cogombres i carabasses. El julivert que se sembra aquest mes no grana fins al segon any.

UNA CAMPANYA PER A LA REFLEXIÓ. Ha estat difícil sobreviure a la interminable campanya electoral que va estar precedida de mesos i mesos de precampanya. Si no fos per les paperetes, ningú no diria que serveix per a elegir els representants de les Illes al parlament i senat estatal. Seria molt més raonable que les eleccions fossin precedides de quinze dies de reflexió i un dia de campanya. Realment és una vergonya que es tudin tant de doblers en això. Com si el poble fos tan curt com l'imaginen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.