nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Els arquitectes i el sòl

La crítica formulada ahir pel president del Col·legi d'Arquitectes, Luis A. Corral, a la intenció del Govern Antich de requalificar sòl rústic per fer habitatges socials és formalment lògica i aparentment proteccionista, però en realitat constitueix un duríssim atac a la voluntat de l'Executiu progressista de potenciar la construcció social. Si el Govern no adoptàs aquesta mesura i acudís al cada cop més escàs sòl urbanitzable, la inversió pública hauria de ser enorme per, tanmateix, poder fer poca construcció social. En canvi, desclassificar rústic allà on no es faci malbé el paisatge implica poder aixecar una important oferta social a cost més baix i, a sobre, incidir en el conjunt del mercat. Els habitatges socials ajuden a estabilitzar els preus i forcen els promotors privats a espavilar-se per fer atractiva l'oferta de mercat lliure: o preus més baixos o més qualitat.

Sembla que el degà dels arquitectes s'ha alineat amb les tesis dels promotors. Afirma que «el fi no justifica els mitjans», però allò cert és que el país es pot trobar aviat en una situació d'emergència en matèria d'habitatge, que de cada vegada és més inassumible per segments més importants de la població. I el fi, en aquest cas, no és fer pisos i deixar de fer-ne; el fi autèntic és el dret inalienable de tots els ciutadans a poder formar una família, a procrear i a fer-se persones dretes i lliures.

Uns espais nous per aixecar habitatges protegits no tenen per què fer mal al mercat lliure si aquest s'ajusta als paràmetres lògics de qualitat i preu. En tot cas s'ha d'avançar des de la convicció i la necessitat que o bé es fa política progressista d'habitatge o les tensions socials poden créixer de manera més que preocupant en els pròxims anys.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.