algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

L'estiuet de Sant Martí dura tres dies i ja és a la fia

Sembla que s'apropa la primera invasió freda important de la temporada. A mitjan novembre, el refredament d'Europa és tan notable que no ens hauria de venir de nou. Diuen, per això, que l'estiuet de Sant Martí arriba tres dies abans del fred. Fins a mitjan mes és bastant normal que tenguem situacions anticiclòniques d'ambient assolellat, espècie de parèntesi sec entre el pas de dues borrasques. Són dies suaus, amb cel blau i de gran claredat atmosfèrica. Les temperatures són fredes al matí, amb rosada sobre les fulles, però agradables al migdia i a primeres hores de l'horabaixa. L'estiuet de Sant Martí alguns anys s'avança i en altres es retarda. Enguany ha complit escrupolosament.

BUFA EL VENT. Segons la saviesa popular, es tracta de l'últim període benigne abans de l'arribada de l'hivern. Quan apareix, fa la sensació que som lluny de la fredor i la gent s'anima a sortir per a contemplar els bells colors dels camps i boscs illencs en plena tardor. Després d'aquest període fugaç de temperatures tardorenques, la calor va disminuint i apareixen els primers freds hivernencs de veritat. Després de Sant Martí comença la petita quaresma de Nadal, normalment de temps ventós i plujós. El quart creixent de la Lluna arribarà dissabte que ve, dia 17, a les 23 hores i 34 minuts de la nit.

SERÀ CONVENIENT TASTAR EL VI JOVE. Com a primer producte elaborat de l'any el vi novell ja es pot beure. Hi ha una dita antiga que recorda que per Sant Martí beu bon vi i deixa l'aigua que corri pel molí. En aquest temps també sol ser habitual comprar i vendre els porcells. Es fa la matança del porc i s'elaboren els embotits. El paisatge es despullarà de les fulles i ben aviat farà noves nevades a molts d'indrets de la Península. El pronòstic estableix (i no sol fallar gaire) que neu pel novembre, Nadal pel desembre i qualque cosa hi deu haver de cert.

COP D'ULL AL CALENDARI. Dijous, dia 15, el santoral ens proporcionarà a Sant Albert el Gran, patró dels naturalistes, que coincideix en el calendari amb Sant Leopold, noble i patró d'Àustria i de les famílies nombroses i també amb el Dijous Bo. Divendres se celebra a Santa Gertrudis, que sol protegir de rates i ratolins i dissabte farà festa Santa Isabel d'Hongria, princesa, viuda i patrona dels que per viure han de captar. Diumenge que ve és Sant Romà, invocat per fer parlar bé. Aquest dia s'haurien de podar les pereres i la vinya, suprimint les sarments inútils.

LA COLLITA DE L'OLIVA. Es

troba en la seva major activitat. L'elaboració de l'oli constitueix ara mateix l'activitat principal de les tafones illenques. Les tres operacions principals són la mòlta, la premsada i la tria. La mòlta es fa en el trull o molí. La premsada extraurà tot l'oli restant que s'escorre a les piques, per tal d'assolar les morques i l'aigua, netejant l'oli que surarà al damunt. Vulgarment es coneix l'oli de menjar, l'oli de cremar i l'oli de màquina. Els entesos en ram d'oli defineixen com el de major qualitat l'oli verjo, que és el que brolla de la pasta abans de premsar-la o amb una pressió molt petita, sense haver estat en contacte amb l'aigua calenta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.