algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
14°

La immoderació de la moderació

Un veterà dirigent empresarial solia dir que l'enderrocament d'hotels era una mala imatge de la indústria turística. Destruir, encara que fos un edifici que impactàs sobre el paisatge costaner, era sinònim que el negoci no anava bé. Per tant, si s'enviaven en norris tones de ciment armat, s'havia de fer amb discreció. Els que ja som majors, recordem el faust esdeveniment que representà per la «província» la construcció i inauguració de l'hotel número mil. La visita del ministre Fraga i totes les festes, moviment i propaganda que l'envoltaren. Desteixir amb discreció el que s'ha teixit amb immoderació.

Ironies de la història, l'edifici dissenyat per l'arquitecte Josep Antoni Coderch, entre la carretera d'Illetes i el mar, l'hotel mil, ha resultat ésser, amb el temps, una de les millors peces de l'arquitectura hotelera de Mallorca. No és precisament en aquest edifici que un pensa quan imagina els que s'haurien d'enderrocar. Els nous temps, un gust més exigent i, per damunt de tot, una situació calamitosa derivada d'una llarga guerra de preus a Peguera i a Magaluf, va conduir a pensar que seria bo eliminar alguns edificis i deixar espais lliures a primera línia de platja. Aquesta experiència, l'esponjament, ha donat la volta al món i de fet canviat radicalment la imatge negativa que es tenia de Calvià. Desteixir amb immoderació el que s'ha teixit amb immoderació.

Ara en alguns documents del govern apareixen els conceptes de modernització i reconversió del sector turístic. La modernització és un concepte molt assentat al món del turisme, que agafà força a principis dels anys noranta. En aquells moments, es venia d'una època en què no s'havia reinvertit mai en els establiments hotelers. L'administració, per afrontar una crisi de l'oferta a la qual s'havia arribat, impulsa una llei que obligava a la modernització. Fou un èxit. Teixir amb immoderació el que s'ha desteixit amb discreció.

Al veterà dirigent empresarial tampoc li agradava la paraula reconversió. De fet no li agrada fa tres o quatre anys quan ningú l'havia pronunciada. És lògic que no agradi, està assimilada a sectors en declivi a punt de desaparèixer. Reconvertir en és sinònim de partir cap a un altre costat, perquè el negoci no va bé. La desgràcia és que el viatge de molts serà a l'atur. Pel capital podria ésser a un altre sector de l'economia i seguir generant riquesa i llocs de feina. Aquí la situació és més complexa. El turisme és un sector en expansió, empreses locals són líders turístics i el govern parla de reconversió. Curiós. La reconversió apareix a l'escenari local de la mà del canvi d'ús, és a dir, convertir els hotels en apartaments sobrepassant les limitacions que marca la llei. És evident que si no s'aspirés a anar més enllà de la llei no existiria debat. Segurament ni en parlaríem. Però la qüestió és que, a pesar que el turisme és un sector d'èxit, la paraula està ben utilitzada. S'aspira a passar-se al sector immobiliari o bé fer caixa per partir cap a l'estranger. Reconversió sinònim de viatge. Per la majoria a l'atur. Al final desteixirem amb impudícia el que s'ha teixit amb perseverança.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.