muy nuboso
  • Màx: 16.59°
  • Mín: 12.25°
15°

IB3 i TV3

IB3 emetrà a partir de demà amb la graella de programació completa. I amb el futbol en exclusiva. Va ser el darrer dissabte d'agost quan no pocs espectadors balears se quedaren estranyats en adonar-se que si volien futbol (gratuïtament, altra cosa és amb el pagar-per-veure del satèl·lit o cable) només el podien veure per la finestra balear. Pitjor, llavors saberen que ja no el podran veure més per TV3, Canal9 ni TVE-2. Les queixes davant la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió pareix que varen ser un bon grapat. Almanco la font consultada, a la Presidència de la Generalitat, admet que n'existiren bastants, i que per ventura hi hagué, en el seu moment, un dèficit d'explicació que ara corregien, o ho pretenien, a través del comunicat emès el dijous.

Si el lector en té constància, del comunicat, el que ve a dir és el mateix que des de principi d'any haurà pogut llegit en aquest diari, si més no en algun article. Que si IB3 entrava a la FORTA, com hi ha entrat, doncs tendria, com té, l'exclusiva d'emissió de tot allò que compri amb tal condició. No només del futbol. També de les pel·lícules i qualsevol altre programa adquirit amb aquesta modalitat. És a dir, compra la possibilitat de tapar TV3, o una altra, si vol, en cas d'emetre el mateix. És el que preveu el Conveni firmat entre les dues Corporacions de ràdio i televisió autonòmiques i els governs català i balear. I és el que el sentit comú, des del punt de vista d'interès d'IB3, feia suposar com a conseqüència lògica: que quan arribàs el moment, taparia. Que és el que ha passat.

El fons de l'assumpte és d'estratègia televisiva i empresarial. Quan a Catalunya TV3 emet futbol, les altres tapen (Canal9 i TV2). És una forma segura d'enganxar audiència, com ens ho permet entendre els índexs d'agost. Sense el futbol -no vol dir que sigui només per això però ajuda de forma considerable i exemplifica la importància -, que només al últim dissabte n'hi ha hagut, TV3 queda en tercer lloc: Antena3, 21'1%; Tele5, 19'8%; TV3, 19'5%; TVE, 15'7%. Durant la temporada futbolera l'autonòmica lluita, si bé és cert que no només pel futbol -i també és ver que amb tendència a la baixa- pel primer lloc ara amb Tele5 suara amb Antena3. Bé, la qüestió és que el futbol fa audiència i per això el compra IB3 en exclusiva, igual que les pel·lícules en castellà que emetrà abans que TV3 i C9 (i que podria també tapar, si volgués) per així xuclar-los clientela. D'aquesta manera, a partir que comenci a actuar -supòs que ja actua- l'empresa que li du la publicitat, i a Telemadrid i TVGalícia, IB3 podrà aconseguir quedar-se bona part del pastís publicitari balear en detriment dels altres mitjans. A més, li servirà per encadenar audiència arrossegada cap a d'altres programes. Amb l'objectiu que com més gent la miri, més n'encadenarà als informatius i més podrà manipular en benefici governamental, així com fan totes les cadenes públiques.

Recuperant el comprensible enfado de la gent que se trobà amb la sorpresa del futbol en exclusiva per IB3, la cosa supera el fons d'estratègia televisiva i empresarial per entrar en el terreny polític. Quan se firmà a Palma l'acord IB3-TV3 algú demanà durant la roda de premsa si un article del Conveni significava el que pareixia que se'n deduïa inexorablement: la capacitat d'IB3 de tapar futbol i d'altres programes. La part balear (María Umbert i Rosa Estaràs) ho deixà entendre però no ho reconegué. La part catalana, en concret Josep Bargalló, el conseller en Cap, d'ERC, digué que tal cosa no estava «encara» negociada. O no havia llegit el Conveni, o no sabia què deia, o actuava segons un pacte de silenci o li havien pres el pèl. Han passat sis mesos d'allò. Temps de sobra per poder explicar clarament què significa el Conveni. Però la part balear, mutis. La part catalana, mutis. S'entén el silenci del nostre govern. Política de fets consumats. Quan passi, com ha passat, ja serà tard per a qualsevol reacció. Però per part catalana no s'entén de cap manera. O sí: voluntat de silenci fins que estigui fet, perquè no han volgut dir què suposava a la pràctica: que els amics Maragall i Matas havien pactat el procés d'intentar arraconar socialment TV3 a Balears. I sense que ERC ni IC piulin. Actitud que s'entén, i no fa falta dir perquè, en el cas d'IB3 i del govern balear, però que és molt sorprenent venint del govern d'allà que ve.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.