algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
22°

Taronges de primera

La producció de taronges a Mallorca és important en quantitat i qualitat. Hi ha plantacions modernes notables a diversos municipis i hi ha també els tarongerars tradicionals de Sóller, que ens proporcionen cada any una taronja de bona qualitat. El problema sobretot el tenim, com a la resta de produccions agroalimentàries, a l'hora de la comercialització, a l'hora de vendre el producte. Quan hi ha excedents o quan, per un motiu o l'altre, ens inunden amb taronja de fora de l'illa, és molt corrent que els preus caiguin en picat i davallin per sota dels costos de producció.

Així i tot a Mallorca s'han duit a terme experiències importants per a limitar aquests problemes: intents de concentrar l'oferta mitjançant una espècie d'associació interprofessional anomenada Mallorca Cítrics que va funcionar un cert temps, la introducció massiva de màquines de fer suc de taronja o els sucs de taronja que va embotellar Miret. Però el sector no s'ha acabat mai de regular. La nostra taronja és bona, però al sector li manca capacitat d'organització i presència directa en la comercialització. Sense això qualsevol alternativa és difícil.

Les Associacions de Defensa Vegetal han fet una bona feina en la lluita contra les plagues que ataquen els tarongers i l'estat fitosanitari dels cítrics balears és bo. La superfície dedicada als tarongers és important i la producció és considerable. Ara s'han d'aconseguir millores en la comercialització. Pareix que ara mateix hi ha en marxa dues iniciatives positives: aconseguir una distinció per l'ús d'unes pràctiques respectuoses amb el medi ambient i aconseguir un distintiu de qualitat per a la taronja de Sóller.

Per a un grup important de productors de taronges l'alternativa és la diferenciació de la producció a través de certificar l'ús de sistemes de cultiu respectuosos amb el medi ambient. Es tracta d'arribar al que s'anomena producció integrada.

L'Organització Internacional de la Lluita Biològica i Integrada (OLIB) defineix la producció integrada com «Un sistema agrícola de producció d'aliments que utilitza al màxim els recursos i els mecanismes de regulació naturals i assegura a llarg termini una agricultura viable i sostenible. Els mètodes biològics, les tècniques de cultiu i els processos químics hi són escollits amb cura, cercant un equilibri entre el medi ambient, la rendibilitat i les exigències socials». D'acord amb aquests criteris el consumidor té la garantia que les taronges que hagin aconseguit la certificació com a producció integrada han estat produïdes d'una manera natural.

A les Illes Balears s'ha aprovat normativa bàsica i reglaments específics, però l'agricultura integrada no acaba de partir. I és un problema perquè d'alguna manera el gruix substancial de l'agricultura balear hauria de ser certificat com a producció integrada o ecològica. El Consell Regulador de la Producció Agrícola Integrada es va crear l'any 1997, però en aquests anys s'ha constatat que no és fàcil d'arrencar aquest tipus de certificacions de qualitat, fins i tot encara que estiguin subvencionades.

Per un altre costat, a Sóller també s'està treballant en la creació d'una marca de qualitat per a la taronja conrada en les marjades de la vall i regada amb aigua de font. Les característiques dels tarongerars sollerics donen com a resultat una taronja molt bona però de conreu més costós, ja que els horts són més petits. Per això aconseguir aquest distintiu seria una cosa positiva. Aquesta mesura, en cas d'arribar a bon port, permetria una valorització important de la taronja sollerica i milloraria la seva presència en els mercats.

La iniciativa compta amb un bon suport tècnic i amb la participació de la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu de Sóller que, a més a més, no fa molt ha millorat les seves instal·lacions per a tractar i envasar les taronges dels seus associats.

No basta dir «aquesta taronja és mallorquina» perquè ja sigui més bona que una altra i el consumidor ho vulgui reconèixer. La qualitat és el resultat d'un treball rigorós i molt professional i, a més a més, ha de poder ser certificat perquè el consumidor no pugui ser objecte de cap engany. Benvengudes siguin idò aquestes diverses iniciatives cap a una taronja de qualitat certificada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.