En nom del Gremi d'Editors de Balears, i acollint-me al dret de rèplica, li agrairé que publiqui aquest escrit. He vist la informació que publica el seu diari de dimarts 26 de març, on les editorials Calima i El Far manifesten el seu disgust per no haver estat encara admeses com a membres del gremi d'Editors de Balears, malgrat haver cursat la seva sol·licitud, diuen, fa un any i mig. Afegeixen una sèrie de judicis de valor i afirmacions gratuïtes, o directament falses, que m'abstendré de comentar per anar exclusivament al fons de la qüestió.
En primer lloc, és cert que ambdues editorials varen sol·licitar ser admeses al Gremi durant l'any passat. Fins i tot, Calima va pagar la primera quota el 22 de juny de 2001 "fa nou mesos". També és cert que el mes de setembre els vaig comunicar per escrit que la seva admissió seria tractada a la propera Assemblea General, i que previsiblement la resposta seria afirmativa. Efectivamente, tal com ells diuen, aquesta Assemblea encara no s'ha celebrat, i tenim la intenció de modificar el conjunt dels estatuts, que no s'adapten en molts d'aspectes a les característiques específiques de la nostra associació. Davant aquest cúmul d'afirmacions certes, que han rebut directament de diversos membres de la Junta Directiva, és difícil d'admetre la seva acusació de manca de transparència.
En canvi, he de reconèixer que la manca de celebració de l'assemblea anual és una irregularitat, només justificable tenint en compte que la gestió del Gremi, la de l'Espai Mallorca de Barcelona, la creació d'un espai semblant a Palma, la reforma dels estatuts, etc., representen un cúmul de feina considerable que recau en poquíssimes persones.
Respecte del suposat blindatge, del qual, com es veu, també estan perfectament informats, hi ha una explicació més senzilla. La Junta Directiva va constatar dos fets: d'una banda, que hi havia algun membre del Gremi de fora de Mallorca que pràcticament no havia publicat cap llibre d'ençà del seu ingrés, cosa que feia necessari regular aquest fet, en el cas que fos permanent, com una causa de baixa. Al mateix temps, assegurar que els nous membres tenguessin una mínima estructura empresarial i una activitat editorial mínima ja demostrada, per evitar repeticions de casos semblants.
Per altra banda, convé recordar que la creació de l'Espai Mallorca de Barcelona va suposar una aportació directa, per part dels membres que hi havia en el Gremi en aquell moment, d'1.500.000 ptes., sense comptar un milió de ptes més que va a aportar pel seu compte l'editorial Di7, també membre del Gremi. Això suposa una aportació mitjana superior a les 100.000 ptes. per cada agremiat, que els membres admesos posteriorment no han fet efectiva. En canvi, qualsevol pot comprovar als referits centres que els llibres de qualsevol editor de les Balears, sigui o no sigui del Gremi (inclosos, per descompatat, Calima i El Far) reben exactament el mateix tractament. Per això consideram just establir una quota d'entrada que compensi aquesta desigualtat.
En definitiva, amb els nous estatuts pretenem que el fet de pertànyer al Gremi sigui una garantia davant la societat i les institucions que els seus membres tenen una solvència professional reconeguda. Qualsevol altra interpretació és capciosa.