algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

'Mobbing' del tall de dones

L'estadística publicada aquests dies sobre les diferències de sous entre treballadors i treballadores revelaven que, oficialment, el sector agrari s'ha despoblat absolutament de jornaleres. Les dones pageses assegurades a les Illes són zero als papers. A la realitat, però, és inimaginable la pagesia sense dones i madones, sense aquells corralets complentaris i marginals a l'economia, sense aquells majestuosos cossiols fets d'afecte que omplen les cases de poble, sense el perfum d'alfàbrega i moraduix...

Bàrbara Genovard va estudiar els talls de dones d'Ariany basant-se en el testimoni de dones que havien sofert l'històric encalçament moral i laboral i, finalment, tretes del seu lloc de feina, tal com es descriu ara el fenomen del mobbing. Dins el clicle agrícola de batre, collir ametlles i figues, sebrar a solc, anar a muntanya, entrecavar, segar a mà, i espigolar, les dones tenien a més tasques al corralet, amb una mica d'hort, i a la casa, on neixien els infants de mà de comare en temps de dides i on es transformaven els productes naturals en aliments i on totes les restes es reciclaven. A les matances, les dones feien la part gran de la feinada. A més feien el sabó i el lleixiu, sargien roba i encara trobaven temps per cosir, brodar, fer jerseis i randa. Fer dinar i dissabte, com la resta de feines d'elaboració d'aliments i de la higiene de la casa, també els tocava.

Els talls de dones, que eren contractades amb el simple acte de prendre'ls la xapeta i amb un jornal evidentment inferior al masculí, van ser substituïts per maquinària i productes químics. Les pageses anaren substituint el tall amb 'feines d'embargo', telers per als fabricants de sabates d'Inca, enfilolls de perles per a les fàbriques de Manacor... fins que les van deixar entrar "amb menys salari que els homes, evidentment" a les fàbriques o després als hotels. Les màquines ara romanen abandonades o decoren els jardins de la costa. I la terra que no dóna és venuda per fer"hi casetes. La desaparició dels talls de dones ha significat bàsicament la conquesta d'un temps d'oci, que és on realment ara es practica el 'mobbing'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.