algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Palma, ciutat metropolitana o comarcal?

L'evolució econòmica i social té conseqüències territorials importants, de manera que «ciutat» no sempre és assimilable a l'àmbit que dibuixen uns límits municipals que tenen molts d'anys d'història, especialment quant al creixement urbà els depassa sovint, per tant cal demanar-se en quins casos el concepte administratiu de «municipi» no és equivalent al concepte territorial de «ciutat».

De les possibles definicions de ciutat com aquella que posa de relleu que és l'àmbit territorial on es produeix la major part de les relacions de base diària; són les relacions entre la residència i el lloc de treball i l'escola, les compres i els serveis quotidians. Mentre que el concepte de «comarca» es pot definir com l'àmbit territorial on es produeixen les relacions de base periòdica comercial i de serveis. Aquestes definicions ens permetran separar aquests conceptes del concepte «espai-econòmic» que és aquell on es produeixen la majoria de compres i vendes de productes industrials on es reflecteixen les relacions de producció que defineixen «regions econòmiques». Sense oblidar el que podríem anomenar «àmbits culturals» o històrics, que així i tot són els que defineixen l'ordenació de territori en major intensitat també són els més mals de sistematisar i quantificar.

Estem doncs en condicions de demanar-nos quines són les subcomarques que envolten la capital, o si pel contrari hi ha una sèrie de poblacions subordinades metropolitanament a ciutat de Palma. El concepte d'àrea Metropolitana és relativament nou, a Catalunya s'introdueix en el camp urbanístic a principis dels anys seixanta amb el conegut Pla Director de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest concepte és equivalent al de ciutat quan el creixement urbà resultant resulta del creixement econòmic i la relació de base diària de diferents municipis s'interrelacionen al voltant d'un o alguns municipis més grans.

A Palma igual que a Barcelona i a diferencia de Madrid per exemple, el fet metropolità esdevé «policèntric», tant en la seva formació com en totes les ordenacions que s'han realitzat oferint d'aquesta manera més possibilitats i potencialitats.

Cal reflexionar doncs amb les mesures territorials a plantejar en un futur immediat, ja que si no considerem aquests factors errarem amb les solucions a adoptar a curt i molt més a llarg termini per ser irreversibles. Quan es fan propostes tan simplistes com les dels darrers dies, consistents a ampliar la moratòria als municipis costaners i anul·lar-la pels municipis del centre de l'illa, estaríem cometent un greu error. Aclarir que no considerar tots els pobles que hi ha a la corona que envolta Palma com a municipis que pertanyen a una unitat metropolitana i per tant costanera igual que Palma provocaria una nova allau de nova construcció a aquesta corona en detriment de la rehabilitació tant de ciutat com de la dels mateixos pobles metropolitans i els que els envolten immediatament. Això suposaria l'afectació de la pràctica de les poblacions del centre de l'illa amb escasses excepcions, per tant anul·laríem tota possibilitat de rehabilitar.

Antoni J. Borràs Seguí, arquitecte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.