algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Humanitats

Alguna cosa falla en el debat de les humanitats, a part de l'eterna qüestió sobre quin percentatge de la població s'ha assabentat que aquest debat està obert des de fa algunes setmanes i hi té algun interès: ni entre el ciutadà mig ni entre la classe política mai no s'havia donat tanta importància a aquest conjunt difús i ampli que són les humanitats, i alguna cosa hi deu haver al rerefons perquè hagin accedit tan sobtadament i amb tanta contundència al primer pla de l'actualitat. L'educació (l'educació estricta, no tant els debats que sempre s'hi mesclen, com les discussions sobre si hem aconseguit que els nostres fills puguin anar a l'escola que triem, els problemes del mercat de feina, o els petits o grans entrebancs que els diversos aprenentatges suposen per a tots al llarg de la vida) no és un tema que mogui raons, i molt menys els seus continguts, la quantitat d'hores que s'haurien de dedicar cada setmana a la música o a les ciències naturals. De fet, el conformisme és la postura gairebé universal de qualsevol que participa, com a alumne, en qualsevol procés educatiu, sovint per convicció o per la dificultat de proposar-hi alternatives, de vegades perquè és poc econòmic i perquè pocs estan disposats "a més de fer l'esforç d'aprende allò que se'ls exigeix o que els interessa" a posar-se a discutir si és realment allò el que han d'estudiar i si és aquella la millor manera de fer-ho.

Dir que ara ha aparegut la preocupació humanista, perquè l'educació ha d'aconseguir el benestar i la felicitat, tampoc no és gens nou: mentre no ens posem a discutir què signifiquen aquestes paraules, tots hi estarem d'acord, i ningú no es presentarà com a antihumanista. Afegir que les humanitats són essencials en la formació de tots, com a contingut i com a hàbit intel·lectual, perquè demanen el contacte personal, el raonament crític, perquè ens plantegen interrogants sobre el transfons moral dels coneixements o perquè ens parlen de tot allò que han estat capaces altres persones, en altres èpoques i circumstàncies, tampoc no és original. Ara bé: si acudim a les enquestes sobre què demanen els pares a l'educació dels seus fills, possiblement l'anglès o les matemàtiques o alguna referència a aconseguir un títol determinat, o l'accés a la universitat o a un lloc de treball no gaire esclau, seran molt més comunes que l'interès per aconseguir una educació humanista o per aprendre humanitats. Només la controvèrsia sobre què o quines són les humanitats ja la faria enredada, l'enquesta. I un altra qüestió a aclarir: més enllà de la càrrega que ha anat adquirint històricament el mot, i del que significava en el passat, les humanitats també són les matemàtiques i la química, l'astronomia o les habilitats tecnològiques. No hi ha res més humà "o humanista: és igual" que l'anhel de conèixer l'univers on vivim, el nostre origen físic i biològic, per què hi ha marees o com funciona el cervell. I més coses: les humanitats també ens ensenyen (o ens ensenyarien, o ens podrien haver ensenyat, si definitivament minven en l'educació del futur) com donar la justa importància a l'economia, també ens ajuden a entendre totes les ideologies que s'han anat amagant i que s'amaguen davall dels termes progressisme o nacionalisme, també ens expliquen per què és interessant el consens i per què és necessari informar-nos sobre el que passa arreu del món.

El que és una veritable notícia "quelcom que no podem explicar la majoria de nosaltres, si més no jo em sento incapaç, i que requereix un bon background d'humanitats" és que una cosa que els pares no demanen mai a les enquestes "perquè ho donen per descomptat" com ara que els seus fill sàpiguen parlar i escriure correctament, es proposi ara com una conquesta de la nova política educativa, una promesa que avui es posa en marxa, i no una realitat que ja té segles. Això que donàvem per segur no ho era, i d'una pregunta de la qual ens pensàvem que teníem la resposta, ha resultat que no la tenim. Això és una cosa que ensenyen les humanitats: que sovint no hi ha resposta o, almenys, una única resposta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.