algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

El futur dels llibres

He llegit, darrerament, en una revista de paper, que ja circulen els llibres electrònics, és a dir, una espècie de full-pantalla en el qual es pot llegir una novel·la, un llibre de poemes o un tractat de medicina. Sí, llibres sense tinta ni paper.

Ja fa anys que ens ofereixen la possibilitat de llegir obres de creació amb l'ordinador a través dels CD-Rom, encara que sempre hi ha qualque cosa que no acaba de quallar, tot i que ens ofereixen noves possibilitats per aproximar-nos als autors i a les seves obres. Si analitzam un cas com el CD-Rom Dotze sentits (poesia catalana d'avui), veurem que conté poemes, fotografies, entrevistes, etc. L'ordinador es converteix en una finestra per la qual podem veure i escoltar poetes com Blai Bonet, Miquel Martí i Pol, etc. Es tracta, idò, d'una nova manera de gaudir de la poesia i de tenir accés a la informació sobre aquests autors; tot i això, continua sent indispensable la lectura silenciosa dels poemes en un llibre de paper.

Els mitjans informàtics es configuren sovint com unes eines excel·lents que serveixen per fer, per exemple, recerques automatitzades molt útils per als investigadors o per als aficionats. Potser tot esdevé un exercici molt fred i mancat en molts de casos d'interès. Sovint, deixam de banda el CD-Rom i continuam llegint els llibres tradicionals.

El llibre com a objecte continua sent un element que afegeix màgia en el moment d'introduir-nos en l'univers del poeta o del narrador. Els llibres ens poden interessar en un primer cop d'ull per la portada, per la textura de les seves pàgines de paper, per la tipografia, l'enquadernació, etc. Bufam un poc i els treim la pols i entram en una nova dimensió. És com si els sentíssim bategar en un racó de la biblioteca. Ens cream un univers fantàstic en la ment amb la lectura de paraules, asseguts a ca nostra o en una platja, a la terrassa d'un bar o en una biblioteca. No els hem de connectar enlloc i a més són d'alta resolució. Aguanten, si els cuidam, el pas del temps i no hi ha perill que quedin obsolets. Quan dic obsolets, no em referesc, evidentment, a la ideologia que contenen (pot ser vàlida o haver caducat), sinó al fet que no hem de menester cap mitjà mecànic per visualitzar-lo. Qualcú em dirà que tanmateix els llibres actuals han passat pel disc dur de qualque ordinador i que... Ara bé, tornant a la qüestió dels e-book (llibres electrònics), els seus defensors diuen que no faran desaparèixer els llibres tradicionals, però que seran molt útils per aconseguir llibres exhaurits.

També n'hi ha que afirmen que sempre hi haurà gent que apreciarà els llibres clàssics, és a dir, que prefereixen acaronar el paper i sentir-ne l'olor. La tinta i el paper tenen la seva màgia, em pens que ja ho he dit (no puc evitar això de la màgia). Formar la vista en una pantalla d'ordinador, si tenim en compte els sistemas actuals, no és saludable per a gairebé ningú.

Com a conclusió crec que es pot afirmar que, davant les innovacions de la tècnica, hem d'estar preparats per veure-hi els avantatges i els inconvenients. Esperem que els llibres electrònics, si s'arriben a popularitzar, ens facin el mateix servei que els seus predecessors, fets de pasta vegetal. Per així com van les coses actualment, em pens que seran un complement i no un substitut dels formats actuals.

Josep Antoni Calvo i Femenies. Marratxí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.