cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

Una rèplica a Lluís Maicas

En resposta a un recent article de Lluís Maicas («Espai Mallorca», Diari de Balears 1-6-99), en el qual l'autor es lamentava que no acudís més públic a la presentació del seu poemari El seny del foll, que tengué lloc a l'Espai Mallorca el passat divendres 21 de maig, m'agradaria exposar una sèrie de dades objectives a fi d'evitar possibles malentesos o lectures esbiaixades d'uns fets que poc tenen a veure amb la gestió d'un espai cultural d'aquestes característiques.

Som-hi, doncs. L'Espai Mallorca va anunciar l'acte protagonitzat pel senyor Maicas en un tríptic de programació d'activitats editat pel centre (el corresponent als mesos d'abril i maig) i repartit entre un total de sis mil adreces, sense comptar la reproducció en els programes d'altres activitats i iniciatives culturals de Barcelona. Així mateix, la presentació d'El seny del foll fou publicada el mateix dia 21 de maig per les agendes dels diaris Avui, La Vanguardia i El Pais; per les emissores Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, COM Ràdio i Ràdio 4; així com pel canal de Barcelona Televisió. Per altra banda, i com el mateix senyor Maicas explica, jo mateix vaig ocupar-me de convèncer el poeta Guillem Viladot per fer de presentador de l'acte, tot i que això no fou finalment possible a causa del delicat estat de salut del poeta d'Agramunt. Convé recordar també que va ser l'Espai Mallorca qui es va ocupar de subministrar informació al programa «Avisa'ns quan arribi el 2000», del Canal 33, a fi de reforçar la visita de Lluís Maicas a aquest programa, i que foren les gestions de l'Espai Mallorca les que van aconseguir una entrevista al senyor Maicas en el setmanari El Temps i una ressenya d'El seny del foll en el diari La Vanguardia, pendents encara de publicar-se, però ben reals. Tot i que no està malament, podem dir que sovint aconseguim una repercussió encara més àmplia per als nostres convidats "i altres vegades més petita, això va com va", però el nom i l'obra del senyor Maicas donaren per arribar fins aquí.

En resum, la presentació del senyor Maicas rebé, per part del personal de l'Espai Mallorca, el mateix tractament que tots els actes que són acollits en la seva programació, tractament que sovint deriva en un èxit de concurrència (sense anar més lluny, sis dies després de la vinguda del senyor Maicas, la sala d'actes de l'Espai Mallorca s'omplia de gom a gom per assistir a la presentació d'un CD de poemes de Biel Mesquida) però que altres vegades no aconsegueix atreure l'interès de tant de públic. L'explicació d'aquestes oscil·lacions (a banda d'imponderables com ara una data mal triada, la coincidència en dia i hora amb altres actes de major atractiu, l'estat de la metereologia o la retransmissió televisiva d'un partit del Barça, per exemple) és simple: hi ha escriptors amb un poder de convocatòria major que d'altres, i aquesta és una crua realitat contra la qual ni l'Espai Mallorca ni cap altra entitat cultural hi podem fer res. Finalment, només recordam que l'objectiu de l'Espai Mallorca, en efecte, no és altre que promocionar i difondre la producció cultural illenca a Barcelona i, per extensió, a Catalunya. En aquest sentit, el més important no consisteix a tenir molta o poca gent assistint a la presentació d'un llibre, sinó que aquesta presentació, tant si és fallida com si és exitosa, serveixi de pretext per a la difusió mediàtica (i aquí mediàtica equival a popular) d'uns noms i uns títols que difícilment accedirien d'una altra manera als canals informatius i d'opinió del Principat. I crec que podem dir amb tranquil·litat que, aquest objectiu, l'Espai Mallorca l'acompleix, en la mesura del que li és possible, en tots els casos que se li presenten. També, com s'ha vist, en el del senyor Lluís Maicas.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.