muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Els fatxes bramen ‘llibertat’

La darrera comèdia al Congreso de los Diputados va tornar fer honor al corral de Almagro: la dreta castellana dempeus i bramant “llibertat”. Amb una anàlisi hipotètica, despullada de passions i aprehensions, es podria atribuir tot allò a un malentès, ja que del que es tractava era d’eliminar la infausta llei Wert, qui va esser el ministre més repugnant que puc recordar, i tenc bastants anys. L’anomalia era la llei Wert que, a part d’humiliar els territoris no castellans, no sabem per a què es va aprovar, exclusivament amb els vots del PP, aleshores qualsevol demòcrata n’hauria d’estar content que es derogués. Ben al contrari els de Ciudadanos ja no podien pus, amb una temporadeta de... flirting? amb el PSOE, es trobaven mal a ple i necessitaven urgentment una reedició de la foto de Colón. “La cabra tira al monte”.

A vista d’observador no militant en cap partit no s’entén com s’arriba a aquest punt. Si a més ja ho havien anunciat els partits del Gobierno, sobretot quan eren a l’oposició, la llei Wert s’hauria d’haver derogat tot just començar la legislatura i punt, es torna a la llei anterior i ja aniran reformant els articles que calgui. Ídem amb la llei mordassa, ja s’hauria d’haver derogat i punt. El mateix Casado, el màxim representant dels que bramaven “libertat” ja ha anunciat que ho farà així en cas hipotètic que arribi a la Moncloa.

Però... de quina llibertat bramen? O hi ha moltes castes de llibertat, i algunes oposades a les altres, segons ells, o es tracta senzillament de rebentar el sistema, que pareix esser el que pretenen. No s’assembla de res a la llibertat que reclamava l’esquerra durant la Transició. Justament ahir en una entrevista, Miquela Lladó ens ho explicava: “En la dictadura hi havia paraules, com ‘llibertat’, que no es podien usar”.

Volen llibertat? La dels Jordis? Anys a la presó per una jugada d’enginyeria politico-judicial que no entén ningú. La dels joves d’Altsasu? anys a la presó per una brega en un bar. Tampoc no volen la llibertat de demanar referèndums sobre la monarquia ni d’autodeterminació. Tot el contrari: amb la llei mordassa, ETA abolida, piolins i jutges ociosos, la Guàrdia Civil amb carta blanca per crear informes infumables que poden condemnar amb presó preventiva els catalans, i algun madrileny descarrilat: titellaire, o blasfem, o raper que va a lloure, o per tuïts en un fòrum marginal, o acudits sobre Carrero Blanco. Els darrers anys s’han batut rècords esperpèntics de perseguir gent per motiu ideològics amb aquestes excuses, sempre contra l’esquerra militant, els de dretes tenen barra lliure.

En canvi sí que han amenaçat amb la “llibertat” de no obeir les lleis estatals, utilitzant l’autonomia de Madrid, precisament l’autonomia més inversemblant en mans dels que voldrien rebentar les autonomies. Llibertat per a què mitja Espanya, la castellana central, imposi als altres la seva versió de la història d’Espanya que s’han muntat: “Hay que castellanizar a los catalanes” (Wert), “el valenciano desciende del latín... el catalán desciende del lemosín” (Juan Eslava, “Historia de España para tontos”).

Llibertat d’ensenyament, o de triar l’escola que vulguin, diuen, però també podrien dir ‘robar als pobres per donar-ho als rics’, ja que d’això es tracta. Triar una ideologia d’ensenyament no és cap problema, el problema és qui paga els mestres que ensenyen el teu fill, si cadascú ha de pagar els mestres dels seus fills o els ha de pagar l’estat. Just al revés de tota la resta. La dreta madrilenya és proverbial per privatitzar la sanitat. Aznar es feu proverbial per privatitzar les grans empreses de servei públic. Privatitzarien la policia i la justícia, si no fossin a priori majoritàriament de dreta, o de dreta extrema. Idò l’escola va al revés de tot, ves a saber per què. L’escola privada rep uns 6.000 milions anuals de l’estat, la majoria escoles privilegiades amb ideologia, quasi sempre de dretes, de doctrina catòlica i elitistes, on seleccionen els alumnes que els convenen. Després acusen l’escola en català d’adoctrinar, ves per on, la doctrina catòlica no adoctrina, segons ells.

Una altra excepció són les televisions, quina casualitat! Cada govern, fins i tot els governs autonòmics que odien les autonomies, bé que se’n cuiden de controlar la “seva” televisió, que paguen els contribuents, i naturalment amb una excepció de les excepcions que és TV3, que la tancarien perquè “adoctrinen”, a Tele Madrid no, només a la tele catalana. L’Albiol va arribar a dir que s’havia de tancar TV3 i crear-ne una altra amb “gent normal”, que segons ell deu esser la minoria paupèrrima que encara vota PP a Catalunya.

Canten papers i menten barbes: mentre un membre d’ultradreta recordava que era al parlament com a víctima del terrorisme que ja no existeix, un diputat per Bildu, Jon Iñarritu, li va mostrar la seva sincera solidaritat amb les víctimes del terrorisme. Encara estam esperant que el PP faci això amb els assassinats per mor de Franco. Ben al contrari, M. Rajoy encara en bravejava: “Este año cero euros para Memoria Histórica”, o l’inefable Rafael Hernando: “Sólo se acuerdan del abuelo fusilado cuando hay subvenciones”.

Per cert, la foto de capçalera encara deu esser una altra espècie raríssima de llibertat: ‘El treball vos fa lliures’, diu. És l’entrada del camp d’extermini d’Auschwitz.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Andreu, fa 5 mesos

Llibertat per a fer què? Per a imposar una nova dictadura franquista? ......
El món al revés. Els feixistes demanant una llibertat per a que ells ens la puguin treure! Fatxes arruix!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris