muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

25 de novembre 2020, any de la pandèmia

Demà 25 de novembre, dimecres, un any més commemoram el dia mundial contra tota casta de violència masclista cap a les dones, i ho fem arreu del món. Un any més torn a dedicar l’article setmanal a aquest problema social que patim les dones, que ens mata i deixa òrfenes les criatures que depenen de nosaltres, que deixa inconsolables la nostra família, les nostres amigues, els nostres coneguts, els companys i companyes de treball. I fixeu-vos que he usat la primera persona del plural,ens, no la tercera les, perquè les feministes ens sentim unides, si agredeixen una dona, ens agredeixen a totes.

Els altres anys, si recordeu, feia esment de la quantitat d’actes que se celebraven als pobles de Mallorca i també a Ciutat, afortunadament els Ajuntaments i les organitzacions feministes treballaven conjuntament per fer conferències, presentacions de llibres, representacions teatrals, recitals, actes als carrers... També, en els darrers anys, la lluita feminista ha entrat als centres escolars, des de primària fins a secundària i a la UIB, moltes docents s’han unit per treballar conjuntament la coeducació, i han inclòs la commemoració del dia contra les violències masclistes en l’agenda d’actes dels centres.

Enguany les institucions, des dels Ajuntaments i els Consells, el Govern de les Illes Balears a través dels seus organismes d’igualtat, regidories, direccions insulars i l’Institut Balear de la Dona han promogut diverses conferències online, amb expertes, tan dirigides a la presa de consciència de l’abast del problema que pateixen tantes dones, com orientades també cap als homes. L’Institut Balear de la Dona promou un minut de silenci a les 12 h, demà 25, per tenir present les dones assassinades, recordem-ho 3 a Mallorca, dades oficials del Ministerio 41 i 80 segons feminicidio.net.

En l’any de la pandèmia, tot ha canviat. El Moviment Feminista de Mallorca ha anat publicant a les xarxes i amb cartells als carrers, missatges amb el lema genèric Iceberg de les violències masclistes:

Et sents identificada amb les frases que us mostrem... Menyspreada?, Ignorada? Humiliada? Amb mostres d’expressions quotidianes que massa vegades hem sentit:

Estaries més guapa si t’aprimassis, Tria-les primes i guapes que grasses i lletges ja hi tornaran. Me’n vaig per no discutir. D’aquest tema no se xerra. Ets una dona i no saps cuinar? Aquí es fa el que jo dic, que per això som el que duc els doblers a casa...i només són unes mostres.

Els altres anys els actes als carrers començaven amb la marxa nocturna de torxes, enguany en canvi diuen: Cansades de minuts de silenci tant com del silenci generalitzat davant la violència masclista. Tot i que aquest 24N no podrem ocupar els carrers amb la nostra manifestació nocturna, ens farem sentir!!! A les 21 h totes als balcons a fer 5 min renou.

En paral·lel trobareu convocatòries de les organitzacions feministes a molts pobles de Mallorca, durant tota la setmana com Dones de Llevant, Bruixes feministes, Feministes en Acció, o ... moltes altres que han anat sorgint arreu de Mallorca.

Igualment haureu vist a les xarxes i a aquest mitjà, la campanya Obre els ulls a les violències-25 novembre, que promou MÉS per Mallorca, una crida a visibilitzar les diferents formes de violència masclista, que no hi hagi còmplices ni mirades cap a una altra banda, no tanquem els ulls i encarem el problema si el veiem prop nostre. Perquè hi ha moltes formes de violència cap a les dones, ho recorden els cartells del MFM.

Una darrera reflexió, la setmana passada us comentava l’anunciada desaparició del programa setmanal DONES d’IB3ràdio. Justament el mes de novembre serà el darrer de la seva emissió. És curiós que els programes especialitzats en temes d’igualtat i contra la violència siguin tan fàcils de suprimir. Es raona que hi haurà transversalitat en els continguts... Esperem que hi hagi a la redacció feministes que ho treballin i ho aconsegueixin.

El 25 de novembre d’enguany serà diferent, és cert, així i tot, les feministes farem present als carrers, a les xarxes socials, als mitjans de comunicació, a casa i a la feina, que volem la fi de tantes violències masclistes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris