muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

República digital

Els propers divendres i dissabte, 27 i 28 de novembre, es farà el XXXIII Seminari Blanquerna. La primera sessió serà a les 18.30 i tot seguit es farà la xerrada titulada 'La Lluita Digital de Catalunya' a càrrec del president Carles Puigdemont i de Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Jordi Puigneró ha publicat enguany el llibre titulat 'El 5è poder. La República Digital a les teves mans'. Es tracta d'un magnífic llibre on l'autor, enginyer de sistemes d'informació, a partir de la seva activitat en un dia qualsevol, ens explica totes les possibilitats que ens ofereix la tecnologia que tenim avui al nostre abast.
Avui és possible, informar-se i gestionar tota la vida amb el mòbil: salut, parelles, educació, transport, bancs, compres, menjar, oci... sense adonar-nos-en, la nostra vida real ha passat a ser la digital.

Aquest tsunami tecnològic és una oportunitat per a Catalunya, segons Puigneró, i per als Països Catalans afegiríem modestament des d'aquí. Vivim una revolució on ser petit és un avantatge i la matèria primera és el talent. Puigneró proposa, en el llibre, que Catalunya esdevengui un dels hubs digitals d'Europa...

L'autor no ens parla només de canvis geopolítics, econòmics, en les relacions humanes... sinó també de canvis profunds a la societat: com acompanyar els més joves en aquest oceà tecnològic? Com evitar que una revolució de llibertat esdevingui una tirania sense precedents? Com ciberprotegir-nos dels enemics llunyans i dels propers? Com aprofitar aquesta oportunitat per construir una veritable democràcia ciutadana?

Toomas Hendrik Ilves, qui va ser president d'Estònia entre els anys 2006 i 2016 i màxim responsable de la plena digitalització de l'administració estoniana, explica en el pròleg del llibre que «la digitalització no consisteix en comprar i utilitzar tecnologia. Consisteix a repensar el govern i la governança, va de canviar polítiques, lleis i regulacions, de reinventar els serveis públics». Hendrik es mostra convençut que «la governança canviarà la relació dels ciutadans amb la seva democràcia, com ja ho ha fet a Estònia. La sobirania no vindrà determinada per la burocràcia i l'administració ja que totes dues perdran la seva posició al capdavant de la interacció amb el ciutadà. La democràcia estarà marcada per la voluntat i pel compromís dels ciutadans amb poder per millorar les seves pròpies vides».

És un horitzó apassionant i divendres el Blanquerna ens convida a fer-ne un tast.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris