cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

L'hora dels contrapoders

Aquest dimecres s'ha presentat el Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció de les Illes Balears. El Fòrum està impulsat inicialment per una vintena d'entitats molt diverses del món de l'associacionisme ciutadà, l'ecologisme, el sindicalisme o l'economia.

Les entitats han decidit articular-se per a manifestar la preocupació col·lectiva davant la situació a les Illes Balears i la voluntat compartida de col·laborar, aportant idees i accions positives per tal de minimitzar l’impacte de la crisi del coronavirus en aquelles persones, famílies, entitats i empreses que més la pateixen, i «orientar el futur cap una societat més forta, resilient, equilibrada i pròspera, amb l’obligació d'assumir el repte social, laboral, cultural i el col·lapse ecològic que ens amenaça».

Les entitats que formen part del Fòrum manifesten que «fa dècades que a les Illes parlam de la necessitat de canviar el model econòmic, però és en aquest moment que el canvi es fa inajornable si no volem deixar ningú pel camí, com va passar amb l'anterior crisi». Per això, han afirmat, es fa imprescindible la participació de tota la societat civil en els organismes pertinents, amb la convicció que la participació real i efectiva de la ciutadania és imprescindible en una societat democràtica avançada.

En la presentació les entitats han donat a conèixer una sèrie de propostes urgents. A curt termini demanen la elaboració d'un 'Pla rector de transició de model econòmic, ecològic i social', a partir de les nombroses propostes ja presentades per la societat civil els darrers mesos, i que aquest Pla rector compti amb un òrgan de gestió i el pressupost necessari per a iniciar-lo. Així mateix, demanen la coordinació entre les diferents administracions (Govern, Parlament, Consells insulars i Ajuntaments), de forma articulada amb la societat civil.

Tant la creació d'aquest (relativament) nou espai, com les propostes que ha generat d'inici són absolutament pertinents i positives.

Però les hores que vivim (i les que venen) són tan greus, que és necessari que la potent societat civil de les Balears sigui capaç i tengui voluntat de crear els contrapoders necessaris en el cas que des de les Administracions no vulguin o no puguin liderar aquest canvi de model que ara ja és imprescindible.

En aquest sentit, recordam ara i aquí, algunes de les propostes que, modestament, vàrem fer públiques en el llibre 'Pel Ressorgiment de les Illes Balears':

– Reactivació del Consell de la Societat Civil de Mallorca.

– Impuls dins els 2021 d'un fòrum social de les Illes Balears.

– Reorganització i reforç de les associacions de veïns.

– Creació de la secció a les Illes Balears de la cooperativa de serveis financers, Coop 57.

– Creació d'una sindicatura ciutadana per fiscalitzar l'ús que faci l'Estat espanyol dels ajuts europeus per al rescat econòmic.

– Campanya d'objecció fiscal a la despesa militar.

– Campanya d'objecció fiscal a la despesa de manteniment de la Casa Reial espanyola.

– Reforçar els mitjans de comunicació associatius, com a garants del dret a la informació i a la llibertat d'expressió i com a vertaderes plataformes al serveis dels moviments socials i de les iniciatives ciutadanes.

– Reforçament de les xarxes de suport mutu.

– Creació, a barriades i pobles, d'espais intergeneracionals d'intercanvi de coneixements i habilitats.

- Suport a la xarxa de voluntariat de les entitats civils i dels moviments socials.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa 7 mesos

Això es fa amb participació de gent de ses quatre illes?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris