muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
14°

Les Rambles en crisi

D'ençà que vam començar a poder sortir als carrers, parcs i places dels pobles i ciutats després d'un llarg i no sabem si útil confinament, ens hem retrobat amb un panorama tan xocant com sovint, desconegut. A les grans ciutats, per una qüestió òbvia d'influència i dimensió els contrastos es poden percebre amb una major intensitat. I als seus centres històrics, fins i tot més. La Rambla de Barcelona és un d'aquests exemples. Estàvem acostumats a veure-la desbordada per riuades de gent, bàsicament turistes que hi desfilaven a milions cada any amb tota l'ebullició urbana que això portava aparellat; bars i més bars on s'oferien paelles horribles i cares, pensades per aprofitar-se del desconeixent propi del visitant quan explora una ciutat que no és la seva. I que possiblement, pensava, almenys en aquell precís instant, que estava degustant un plat de menjar típic del país.

Segurament, canviava d'opinió si algun altre dia s'endinsava sol, amb amics o la família, una micona més pels carrers del Raval o del Gòtic i topava amb un local dels de tradició i caràcter propi. On la història es respira només d'entrar-hi. En cas de tornar a demanar paella, veuria quin és el tipus de bar o restaurant que predomina, vergonyosament, a un dels carrers aleshores més transitat de la ciutat. Una paradoxa trista, si tenim en compte que Catalunya i la seva capital, com altres punts de l’estat, son famoses per la seva bona cuina i triades freqüentment per a fer turisme gastronòmic.

Carteristes, trilers, artistes bohemis i personatges foscos, clandestins, procedents d'una Barcelona que no apareix a les guies turístiques, formaven també part d'aquest paisatge desordenat, caòtic i atapeït. Per a molts d'ells, aquelles Rambles, devien ser el seu principal modus vivendi. Pels carteristes, una mina, estava clar. Ara ens preguntem angoixats com serà tot, a partir de la propera primavera. Veurem la Rambla desbordada de nou? La veurem a mig gas? No arribarà ni a això? Canviarà el perfil del turista que la vivia i la gaudia?

Es diu a vegades que les crisis, poden ser aprofitades per aprendre dels errors, prendre'n nota, i fer millor algunes coses en el futur per tal de no repetir-los. Tant de bo es puguin portar endavant les reformes que l'Ajuntament fa temps que té previstes. Evitar el deteriorament que amb la manca de gent d'aquests mesos, es fa més evident, seria una gran iniciativa. També, poder renovar i reorientar gran part de l'oferta comercial i gastronòmica que no aportava res de bo a la imatge de Barcelona.

Seria fantàstic imaginar un país petit com el nostre, capaç de revisar a fons i refer alguns temes centrals de l'economia i la societat en aquesta segona i especialment dolorosa crisi, que no vam saber o poder fer durant la llarga i encara no superada, crisi del 2007. D'aquí a uns anys, ens tocarà assumir els resultats de les decisions que governs, elits diverses i majories socials, van dur a terme tot pensant en l'era post-covid. No haver-nos d'avergonyir d'un passat molt proper, seria una molt bona notícia. I un glop d'aire esperançador.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris