cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
11°

Consideracions sobre la inhabilitació de Torra

El Tribunal Suprem(acista) espanyol ha ratificat la sentència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha estat inhabilitat per a exercir càrrecs públics durant un any i mig i haurà de pagar una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència.

És evident que aquest cas no acaba aquí, però ja es poden fer algunes consideracions.

  • Dels darrers 12 presidents de la Generalitat, 10 han estat perseguits per la Justícia espanyola. Dada si més no cridanera.

  • De les darreres vegades que els ciutadans de Catalunya han estat convocats a votar, l'Estat espanyol no ha respectat el que ha decidit la majoria: referèndum de l'Estatut del 2006, consulta sobre el futur de Catalunya de 2014, eleccions de 2015, referèndum d'autodeterminació de 2017, eleccions de 2017.

  • La sentència contra Torra parteix d'una premissa equivocada: que la Junta Electoral li pot dir a un president què pot fer i què no pot fer. Això no és així en l'actual ordenament jurídic i menys pel que fa als edificis propietat de la Generalitat de Catalunya. A més a més, la sentència, fa un joc pervers en considerar que Torra, en alguns moments actuava com a president de la Generalitat i en d'altres, no.

  • És oportú recordar que quan José Ramón Bauzá era president del Govern i va cometre la greu irresponsabilitat de demanar el vot pel Partit Popular el dia de les eleccions generals del 20 de novembre de 2011, la Junta Electoral va considerar que, com que Bauzá no era candidat en aquelles eleccions concretes, no hi havia delicte.

  • Un altre fet molt curiós és que la sentència considera partidista la reivindicació de que els presos polítics han de ser alliberats. En realitat la reivindicació és compartida per la totalitat de les formacions polítiques: les catalanistes consideren que existeixen presos polítics i que han de ser alliberats. Les formacions espanyolistes consideren que a l'Estat espanyol no hi ha presos polítics i també es mostren a favor de l'alliberament dels presos polítics a altres bandes del món.

La sentència que inhabilita Torra no ha acabat el recorregut i, com tantes altres, acabarà en els tribunals europeus. Així que aquesta qüestió donarà per fer moltes més consideracions encara.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris