cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Leonarda Dibrani i el racista xenòfob Manuel Valls

El 9 d'octubre de 2013, Leonarda Dibrani, una estudiant gitana de 15 anys, va ser detinguda per la policia francesa davant els seus professors i companys de classe i deportada a Kosovo, juntament amb els seus pares i els seus cinc germans.

L'adolescent va ser detinguda durant una activitat escolar per a ser expulsada de l'Estat francès juntament amb els seus parents. Vivien des de feia quatre anys i deu mesos a França però, a dos mesos de normalitzar la seva situació administrativa, el ministre de l'Interior, Manuel Valls, va determinar l'expulsió de tota la família.

La detenció i posterior deportació de Leonarda Dibrani i la seva família, inclosa la seva germana petita, Medina, nascuda a França, va despertar una onada de protestes i manifestacions, va fer empegueir la França de la 'Liberté, Égalité, Fraternité' i va representar una taca política en la carrera de Manuel Valls, que ja no podrà esborrar mai.

Manuel Valls va ser el responsable polític de la deportació de milers de persones d'ètnia gitana. Ell mateix en bravejava en un debat a la cadena televisiva BFMTV, l'any 2013, quan el diputat de dretes Eric Ciotti, li qüestionava les expulsions. L'aleshores ministre de l'Interior francès assegurava que durant el darrer any s'havien «expulsat 5.000 roms» (terme amb el qual es coneix els gitanos romanesos a l'Estat francès).
Poc després, al gener del 2014, Valls va presentar un balanç de la seva política migratòria: 27.000 expulsions l'any 2013, no només de gitanos, tot i que organitzacions humanitàries calculaven en uns 20.000 el gitanos expulsats.

El 14 de maig de 2019, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va dictaminar que aquells fets significaven una «violació del dret al respecte de la vida privada i familiar i de la llar» i també una vulneració del «dret judicial de tutela efectiva».

Barcelona sempre ha estat una ciutat capdavantera en la defensa dels Drets Humans, en l'acollida de refugiats i un model de convivència i cohesió social. Per aquesta raó és especialment trist i lamentable que un personatge com Manuel Valls, que representa els valors més execrables del supremacisme europeu, embruti la sala de plens de l'Ajuntament de la Capital amb la seva presència.

De fet, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar, el maig d'enguany, una declaració institucional de condemna per l'expulsió d'un campament de persones d'ètnia gitana l'abril de 2013 al nord de París. La Declaració definia aquells fets com a «el pitjor nacionalisme excloent».

En coherència amb aquella Declaració, seria bo que l'Ajuntament de Barcelona fes qualque tipus d'homenatge o reconeixement a Leonarda Dibrani, com a símbol de les víctimes del pitjor nacionalisme excloent, del racisme i de la xenofòbia que, malauradament, personifiquen individus com Manuel Valls.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Andreu, fa devers d'un mes

Què Valls és un racista impresentable és una veritat inqüestionable. Què Heribert Barrera (a qui l'articulista es guarda molt de mencionar, probablement per no veure's obligat a "mullar-se") també ho era, és una altre certesa aclaparadora. Ho coment perquè hem pogut veure aquests dies a molta gent de l'esquerra nacionalista catalana defensar Barrera. Es veu que els "nostres" racistes són millors que els dels altres.

Valoració:-1menosmas
Per Joan, fa devers d'un mes

Molt bon article. Mercès Tomeu!

Valoració:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa devers d'un mes

Serà que tal vegada en Valls sàpiga qualque cosa de la
història BERDADERA (sic), o com maçò que ès li
ordenaren que els expulsats.
¿I qui són els que manan des de lo més amunt?

Valoració:-2menosmas
Per Valles, fa devers d'un mes

Seria molt bonic que l'Ajuntament de Barcelona acollís un acte amb la presència de Leonarda Dibrani

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris