cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Contra la crisi: societat en xarxa

Ja començam a percebre les primeres manifestacions de la severa crisi econòmica que patirem els propers mesos. Serà una crisi dura. Cruel amb les persones i col·lectius més desafavorits.

Mallorca i les Illes Balears han estat durant molts segles, societats-xarxa i això explica que, malgrat tot, s'hagin assolit uns nivells de cohesió social i de solidaritat molt elevats.

A partir dels darrers anys del segle passat el fenomen de la Globalització es va accelerar i multiplicar. Les Balears han estat terra d'acollida tots aquests anys i el fet de no comptar amb suficient sobirania política per gestionar les noves complexitats, ha fet que a algunes zones de Menorca i especialment a algunes zones d'Eivissa i de Mallorca, no s'hagi pogut mantenir aquesta estructura de societat-xarxa i s'hagin anat creant guetos.

Ara, és, precisament en aquests llocs, on la crisi econòmica fa més estralls.

La temptació davant els mals temps és recloure'ns en la nostra zona segura, en la nostra zona de confort. En canvi, la manera de combatre la crisi econòmica i l'emergència social que ja ha començat és la de construir xarxes, la de participar en espais comuns d'ajuda mútua i solidaritat.

Les nostres institucions no tenen capacitat política i econòmica per pal·liar els efectes d'una crisi que, a les Balears, serà més severa pel model econòmic que tenim des de fa anys i pel dèficit fiscal que arrossegam.

Ara és el moment de que, des de la societat, ens autorganitzem i facem passes cap a la reconstrucció de Mallorca i les Balears com a societats-xarxa. Aquestes són algunes idees per avançar en aquest sentit:

– Reorganització i reforç de les associacions de veïns.

Campanya d'objecció fiscal a rotes les despeses injustes (despesa militar, manteniment de la Casa Reial espanyola...)

– Creació i reforçament de les xarxes de suport mutu.

– Creació, a barriades i pobles, d'espais intergeneracionals d'intercanvi de coneixements i habilitats.

- Suport a la xarxa de voluntariat de les entitats civils i dels moviments socials.

- Campanya per exigir tots els doblers espoliats per l'Estat espanyol a les Illes Balears des de 1983, l'any de l'aprovació de l'autogovern.

Aquestes mesures no serviran per sortir de la crisi. Però segur que la poden fer més suportable.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris