cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 16°
16°

De fiscals i de bancs

La fiscalia espanyola ha demanat entre tres i cinc anys de presó per a quatre manifestants de la vaga general del 8 de novembre, aquella vaga que va ser convocada perquè s’havia empresonat tot el govern català. Quan es manifesta l’extrema dreta callen com a morts. I per què demana aquestes penes als que estaven usant el seu dret de manifestació. Doncs són acusats de desordres públics i delictes contra la seguretat viària, cosa que no fan quan hi ha una vaga de camions o d’autobusos. Però clar, aquests manifestants, segons el fiscal, eren membres dels sediciosos CDR (Comitès de Defensa de la República), per tant, independentistes, que són aquests que volen rompre la unitat d’Espanya. Per a aquests tota quanta llenya sigui possible. Diu que aquests pertanyents als CDR, varen llançar oli a la Ronda de Dalt, i aquest fet produïa un greu risc per als que usaven la via. Diu que varen causar 15 quilòmetres de retencions (40.000 cotxes i 750 camions), que varen causar nombrosos conflictes.

També els fa responsables de les baralles que varen tenir els conductors retinguts a la via. Si dos conductors es varen noquejar a cops de puny, d’això en fa culpables als que pertanyien als CDR. Afirma el fiscal que aquests acusats havien adoptat actituds intimidatòries, insults i amenaces contra aquells que havien impedit que poguessin circular. Ja que hi és també n’acusa algun d’haver comès alguna agressió física.

Que la fusió entre CaixaBank i Bankia és o serà l’estocada definitiva contra el sistema bancari català, ho afirma el Cercle Català de Negocis, ja que s’han anat absorbint les caixes d’estalvi i s’ha aconseguit deslocalitzar les dues grans entitats finaceres catalanes. També, al contrari que el que diuen les notícies es tracta de l’absorció de CaixaBank per Bankia.

La crisi financera dels anys 2012-2014 varen suposar la pèrdua de 250.000 milions d’euros d’actius financers. Per aquest motiu l’Estat va haver de rescatar la banca espanyola. Això també va passar a altres països europeus, amb la diferència que aquests han retornat íntegrament l’import del rescat. En canvi, la banca espanyola ha retornat 4.139 milions d’euros dels 76.950 milions que havia costat el seu rescat. El Govern central dóna per perduda la diferència que no ha estat retornada. De totes maneres, els diferents organismes implicats no es posen d’acord en quin ha estat el cost del rescat. Per exemple, el Tribunal de Comptes diu que la xifra del rescat ascendeix a 121.000 milions d’euros.

Ja el 2010 es varen unir i desaparèixer les caixes catalanes Manlleu, Sabadell i Terrassa i varen formar Unnim Caixa, que el 2013 es a transformar en la fundació especial Fundació Antigues Caixes Catalanes. Va ser també aquest any 2013 que el BBVA va absorbir Unnim i el 2016, Catalunya Caixa. Això va suposar perdre el sistema de caixes propi de Catalunya, format per petites entitats estretament vinculades al territori i als seus agents econòmics i socials. Amb aquelles absorcions, el BBVA va passar del 6,1% de la quota del mercat bancari a Catalunya a controlar-ne més del 20%. De fet, Catalunya va generar 59.850 milions d’euros en dipòsits bancaris al BBVA; un terç del total de dipòsits de l’entitat. El BBVA concedeix poc més d’un 11% dels seus crèdits bancaris a clients domiciliats a Catalunya. Així és com la major part dels estalvis dels catalans no serveixen per donar crèdit als agents econòmics de Catalunya. Serveixen per garantir l’aval dels bancs espanyols sobre la construcció d’infraestructures públiques deficitàries; així com la concessió de crèdit als agents econòmics de la resta de l’Estat espanyol.

Hi ha hagut més repercussions negatives per a la societat catalana. Entre 2008 i 2018, el principat de Catalunya va concentrar el 31% de les execucions hipotecàries de tot l’Estat espanyol per culpa dels impagaments. Es varen produir uns 22.300 casos per milió d’habitants, xifra que dobla la mitjana espanyola i quan a Madrid només n’hi va haver 12.000. En definitiva, ni els fiscals ni els bancs han fet res per ajudar a Catalunya; ans al contrari.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris