nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

El Règim

Record encara amb claredat que, en referir-nos a la dictadura, a les acaballes, quan el dictador ja era més mort que viu, ens hi referíem sovent com a “el Règim”. En parlar del “Règim”, ja sabíem que fèiem referència a la dictadura del general Franco. Després va venir la Transició (a la democràcia formal, si més no) i teòricament (almanco) el Règim va passar. I ja no se'n va parlar tant. Aquests darrers anys, emperò, la qüestió catalana ha desempolvat l'”Estat profund” espanyol. I la pervivència del Règim. Ja va dir el Caudillo que ho deixava “todo atado y bien atado”. L'espoleta que ha detonat el Règim, i ha fet llum sobre l'autèntica natura de l'Estat espanyol, ha set, una vegada més, la “sagrada” unitat de la pàtria (que sembla que, a les nacions sense estat, molts no volen).

Des de fa un temps, emperò, a l'empara de la justícia universal, alguns jutges argentins han posat fil a l'agulla per intentar esbrinar quines responsabilitats es derivarien dels crims del franquisme. I a l'hora d'escriure aquest text, l'exministre de Franco Rodolfo Martín Villa deu estar declarant a l'ambaixada de l'Argentina a Madrid. Que una jutgessa argentina estigui processant Martín Villa ha aixecat totes les alarmes. I ha posat de manifest, a dia d'avui, en què consisteix el Règim. El Règim uneix en la defensa de Rodolfo Martín Villa quatre presidents del govern espanyol: Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy (dos del PSOE i dos del PP, no fos cas que algú dubtàs del bipartidisme). A ells s'hi sumen jacobins de sempre, com Josep Borrell, algun exministre, un parell de ponents de la Constitució i, vejats meravella!, els exsecretaris generals d'UGT i Comissions Obreres Nicolás Redondo, Cándido Méndez i José María Fidalgo.

A dia d'avui, el Règim deu ser això...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa 7 mesos

Sense cap més afany que el de contribuïr bonament i tant com es pugui, us passo aquesta informació. Però si als intrusos els hi molesta, aquesta feina meva haurà sigut doblement satisfactòria. Tú, ja m'entens.
Al diccionari no he trobat que en cap dels territoris de parla catalana hi consti "pólvor" com per "pólvora". Ho podeu trobar abastament a https://dcvb.iec.cat/.

Valoració:1menosmas
Per "Castella mos roba", fa 8 mesos

En mallorquí hi ha 'pólvor' i 'pólvora'.

Valoració:0menosmas
Per desempolsar, fa 8 mesos

Aquest Macià és un homo que aparentament sap molt des tema, però sa seva sabidoria li du a sa supèbia. (Macià: ja tens feina per corregir-me)

Valoració:-2menosmas
Per Bernat Joan, fa 8 mesos

Tens tota la raó, Macià. Es diu desempolsar. Gràcies per corregir-me el lapsus.

Valoració:3menosmas
Per desempolsar, fa 8 mesos

Desempolsar, de pols. Polvo es un castellanisme d'us corrent a Mallorca. Com tants.

Valoració:3menosmas
Per Macià, fa 8 mesos

Si en català no hi ha "polvo", com podem "desempolvar" res?

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris