muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

Jean Castex a la jacobina França

França torna a tenir un primer ministre que parla català. Es diu Jean Castex, és d'origen occità, es va casar amb una nordcatalana, ha estat durant anys batle de Prada de Conflent (on se celebra la Universitat Catalana d'Estiu) i parla fluïdament la llengua catalana. L'anterior primer ministre francès que parlava català va ser Manuel Valls, actualment regidor a l'Ajuntament de Barcelona.

Quan es compara Espanya amb França hi ha tendència a considerar Espanya com un estat descentralitzat, "autonòmic", i França com un estat centralista i jacobí. Anem, emperò, a les pulsions de fons, al poder. Qui mana. I comparem-ho amb els ciutadans manats.

La Catalunya nord té devers mig milió d'habitants; França en té setanta milions. Els habitants de la Catalunya nord, idò, són un 0.7% dels ciutadans de la República francesa. Els Països Catalans sota sobirania espanyola tenen dotze milions d'habitants, i el Regne d'Espanya en té devers quaranta-cinc milions. Som, idò, un 26.6% dels habitants de l'esmentat regne. Amb un 0.7% de la població francesa, els catalans han tengut, en el que portam de segle, dos primers ministres francesos. Els del sud dels Pirineus ens hem de remontar exactament norantanou anys endarrere per trobar-hi l'últim president del govern espanyol de parla catalana. Va ser, concretament, Antoni Maura i Montaner, l'any 1921. El mateix Maura, mallorquí, havia set president abans quatre vegades (mai per més de dos anys seguits). Abans només hi havia hagut primers ministres catalans durant l'efímera I República espanyola (Joan Prim, un any escàs, 1869-70, i Estanislau Figueres i Francesc Pi i Margall, menys d'un any entre els dos, 1873).

A França, a banda del recent Manuel Valls i de l'actual Jean Castex, també havia set primer ministre Fançois Aragon, natural d'Estagel del Rosselló, l'any 1848. I el mariscal Joffre, que va conduir en diverses ocasions els Jocs Florals a Catalunya, va ser qui va comandar l'exèrcit francès durant la I Guerra Mundial. La "jacobina" França ha tengut més temps primers ministres catalanoparlants que la "plural" Espanya. I té el 0.7% de ciutadans de la República, mentre que a Espanya els catalanoparlants som devers una quarta part dels súbdits del Regne. I llavors, des d'Espanya, es dediquen a donar lliçons de xenofòbia, supremacisme i totes aquestes històries (encolomant-nos-les a nosaltres)!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per colom, fa 9 mesos

Don Bernat:

Naturalmente que se habla, y lo que se hablará; no lo ponga Vd. en duda.

¿De cuántas cosas se habla y no existen, ni han existido nunca?. La imaginación y los intereses son infinitos.

Muchas gracias.

Valoració:-3menosmas
Per Bernat Joan, fa 9 mesos

Benvolgut Pere Manzanares, tens tota la raó. En aquest paper em limit a confrontar dades per mostrar que, malgrat l'aparent pluralitat de l'Estat espanyol, hi ha una xenofòbia evident que fa que un català no pugui ser-ne primer ministre. A França no ocorre el mateix, segurament perquè consideren Catalunya nord com a part ja ben assimilada a la República.
Benvolgut Colom, per no existir, dels Països Catalans se'n parla bé prou.

Valoració:3menosmas
Per Pere Manzanares, fa 9 mesos

L'article de l'amic Bernat Joan no deixa de ser anecdòtic i rau en dades estadístiques, però no té cap transcendència en l'àmbit d'una interpretació política si mes no respecte a la relació Estat francès/Catalunya Nord. Òbviament es pot considerar que en una Catalunya integrada a l'estat espanyol li tocaria tenir més presència en els alts càrrecs de l'estat. El fet de tenir un primer ministre francès o un cap de govern català (possiblement botifler per això mateix) catalanoparlants no és cap signe de respecte, crèdit o descrèdit, Al meu entendre pertany al registre de les estadístiques i efemèrides.

Valoració:7menosmas
Per colom, fa 9 mesos

Cada uno cuenta la fiesta según le ha ido, y como la vamos a contar de diferente manera dará la sensación que ni Vd. ni un servidor hemos ido a la misma.

Al final, tendremos envidia de la dulce y centralista Francia. Mire que cosas.

Me parece muy bien que tengan un primer ministro (digitado), que habla catalán. Mejor para él si hablase ruso o chino mandarín, que son los gigantes que van tomando el relevo mundial.

Falta saber, al menos para mi, si el Sr. Castex es un francés catalán, un catalán francés, o simplemente un francés.

Yo no creo que se trate de un tema de matemáticas, sino de otras cuestiones. Para mí, la Cataluña Nord, no es más que una quimera de otros tiempos, algo que pudo existir, pero ahora no existe, solo recuerdos y otros lazos, pero nada más. Tampoco existen los interesadamente llamados países catalanes, de la misma manera que no existen los países españoles y estos últimos podrían existir con mucha más propiedad, ya que de verdad son países reconocidos internacionalmente. Por lo tanto, digamos que Cataluña, como tal tiene una población de 7,5 millones. Y presuntamente, la mitad ni nacidos en ella. No es lo mismo hacer cuentas sobre esta cifra que sobre 12,5. Vaya manía (y mala baba de meternos a todos en el mismo saco, sin pedir opinión)


Decía que no es una cuestión de números, más bien de preguntas. ¿Estarían los políticos catalanes, del ala "medio dura", (ya no digamos los más subiditos)dispuestos a ser primeros ministros del Reino de España, no del "pais vecino" como largan algunos, asumiendo, pues esto no iba a faltar, a que se les llame botiflers, traidores, esquiroles, mesetarios, España ens roba, puta España, españistan y otras "delicatessen" de igual o parecido tenor?

Ni hay países catalanes ni "sobiranismo espanyol". Sencillamente formamos una sola nación. De momento. Comprendo que a Vd. no le guste, pero las cosas son somo son, y no como las quisiéramos.

Y en el terreno particular, aceptaría Vd. no siendo catalán (¿o, sí?), ser primer ministro del Reino de España, si se lo pusieran en bandeja.

A mi, como español (supongo que no pasa nada), un energúmeno me ha llamado "animal con figura humana, con el ADN tarado). Supongo que esto no es xenofobia ni supremacismo.

Muchas gracias por haberme dado cobijo en su página.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris