algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
25°

Si l’esquerra governa, la dreta s’engalaverna

El títol d’aquest article era la primera frase que se’m va ocórrer per començar-lo. Quan el vaig voler escriure em va semblar que era una expressió coneguda i que podria servir com a títol de l’article. Després d’haver-la escrita em vaig posar a pensar quin era el seu significat real i encara l’estic pensant. Tenc els meus dubtes. En primer lloc, perquè no sé si l’esquerra governa, ja que crec que sí que la dreta s’engalaverna. Ho dic en el sentit que en una sessió del Congrés en què el president del Govern demana perllongar l’estat d’alarma, la dreta es dedica a escaïnar, com una quica que ha perdut el corbam i a poc a poc, anirà perdent la veu. Tant la dreta com la dreta extrema quan surten a fer el seu discurs al Congrés, han pensat bé a veure qui la dirà més grossa i si no han pogut vèncer aquell a qui acusen de ser l’esquerra extrema, que no ha servit acusar-lo de roig ni de comunista, ni de bolivarià, ara l’acusaran de capitalista, de tenir privilegis, de tenir xalet de capitalista, de tenir la guàrdia civil com a guardaespatles.

Per això enviaran els seus escamots entubats amb la bandera espanyola a escridassar-lo al seu barri i al seu domicili. I aprofitant que encara queda gent confinada i amb els carrers mig buits de circulació, aprofiten per manifestar-se a la ciutat que està immersa en un procés per a no aconseguir la independència. No tan sols tendran les forces i cossos de seguretat de l’Estat contentes amb la seva actuació sinó que els jutges del Tribunal Superior de Catalunya han permès la mobilització. Quan veuen els grups dretans embolicats amb la bandera espanyola es rendeixen i els reten homenatge.

Per això criden tots els bons i els mals esperits a continuar governant per qui els paga o els manté, que és la gent que té els calerets, la gent que té la paella pel mànec i, per tant, fa anar l’oli allà on vol. Qui va veure el PSOE governar i el veu ara té la seguretat que no són els mateixos. Sembla que la societat és la mateixa, però els manaies no. Es veu que també s’han enriquit i s’han canviat de bàndol. Acaba de morir Andreu Crespí, persona que va ser delegat d’educació del Govern espanyol. Va ser una persona dialogant i que permetia el diàleg, una persona que va millorar moltíssim l’educació a les Illes Balears, una persona que no tenia res a veure amb els “socialistes”? actuals. Sempre ens deixen els qui més falta ens fan.

Si et poses a escoltar (i veure) la televisió tenint en compte el punt de vista lingüístic, pots acabar amb un bon trastorn mental, que no es curarà ni encara que desaparegui el virus coronat. Per TV3 van amollant castellanismes a dojo o el jovenet Montoro que, per evitar pronunciar-ne es passa a xerrar tot el temps en castellà, encara que dirà que ho fa perquè sap les dues llengües i que vol que també l’entenguin els que només en saben una, i que podria ser que mai més usàs la seva llengua, però això no ho sap ni li interessa es veu. Ell vol sortir de la mediocritat cultural que té pel fet d’haver nascut allà on ho ha fet, sense voler ni haver-ho demanat.

I continuau situats en el punt de vista lingüístic, i en lloc d’escoltar en Montoro, escoltau na Montero, que només és ministra portaveu del Govern espanyol i que se suposa que ha de conèixer l’espanyol estàndard, ja que li han atorgat aquest càrrec de comunicadora oral. Segurament vos sorprendrà el fet que li facin comunicar de la manera que incompleix el PSOE els acords signats amb altres partits, que això es veu que és lletra menuda i repetitiva, però si a més, l’escoltau bé vos n’adonareu que pertany a un dialecte en el qual no es pronuncia ni una sola “s” final. És que no en diu ni una. En canvi, supòs que molta gent no se n’adona, perquè s’imaginen que les pronuncia i, per tant, inconscientment les senten, encara que no les pronuncia. Però escoltau-la bé, és portaveu i la tornareu a tenir comunicant decisions del Govern. Fixau-vos que encara que no ho sembli no en pronuncia ni una de “s” a final de paraula, i si ho fes, seria el que li correspondria fer, pel càrrec que ocupa i per la dignitat de la llengua, que no s’ha de limitar a devorar les llengües properes. Així que per molt que els dretans s’engalavernin, vosaltres, que hauríeu de ser esquerrans, dedicau.vos a governar per a tots, que això és el que els correspon fer als governants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris