muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
13°

A l'arma! (article de 2010)

Aquest dies, trescant per l'ordinador, m'he topat amb aquest article, titulat 'A l'arma', que vaig publicar a Diari de Balears el 9 de desembre de 2010. Vos convit a fer-hi una ullada deu anys després:

Espanya està en estat d'alarma. L'estat d'alarma és un règim excepcional que es declara per garantir el restabliment de la normalitat. El Govern espanyol, fent ús de les facultats que li atorga l'article 116.2 de la Constitució de 1978, pot declarar l'estat d'alarma, en tot o part del territori estatal, quan es produeixi alguna "alteració greu de la normalitat".

L'estat d'alarma és declarat per l'Executiu mitjançant un decret acordat en Consell de Ministres per un termini màxim de 15 dies i implica la suspensió de drets. Limita la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats. Permet practicar requisicions temporals de tot tipus de béns i imposar prestacions personals obligatòries.

Permet intervenir -i ocupar-les transitòriament- en indústries, fàbriques, tallers, explotacions i locals de qualsevol naturalesa, amb excepció de domicilis privats. Permet limitar o racionar l'ús de serveis o el consum d'articles de primera necessitat. Però 'alarma' ve etimològicament de quan, a l'edat mitjana, els sentinelles cridaven 'A l'arma!' per avisar els habitants d'un poble que l'enemic era a prop i que calia córrer a agafar les armes per defensar-se.

Espanya està en estat d'alarma. I la pregunta pertinent és: on hi ha la novetat? Espanya és el país que més llarga tradició d'arreglar les coses a garrotades atresora. Davant l'impresentable acte de xantatge dels controladors aeris, els governants espanyols recorren, una vegada més, al seu recurs més habitual: la garrotada. A l'arma.

L'Espanya que es diu democràtica manté a la seva Constitució, aquesta que tan cofois celebren cada 6 de desembre polítics espanyolistes de dretes, polítics espanyolistes d'esquerres, militars, jutges i la cort reial, la possibilitat de recórrer a l'ús de la violència sempre que el governant de torn així ho trobi oportú. Els constitucionalistes, tan pacifistes quan els convé, semblen no estar empegueïts que la seva Constitució consagri allò que tant retreuen als altres: la defensa de la independència del seu país a tirs si fa falta. Recordem, una vegada més, que l'article 8 de la Constitució espanyola diu, textualment: «Les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional.»

Això és, ni més ni pus, que apologia de la violència. I que no em vénguin falses beates constitucionalistes a esqueixar-se hipòcritament les seves disfresses, perquè ens hem llegit bé la Constitució espanyola i sabem que els primers que la incompleixen figuren entre les rengleres dels suposats guardians més aferrissats de la Constitució. On és el dret constitucional a un habitatge digne? On és la igualtat de tothom davant la Llei?

Espanya es troba en estat d'alarma, que al cap i a la fi és l'estat que més li escau.

Espanya és un estat constituït a cops i mantingut a galtades. Espanya és un estat de naturalesa colpista, conqueridora, explotadora, que s'ha mantingut sempre, no a base de fer feina, sinó a base de fagocitar els altres, de conquerir i explotar colònies.

Espanya és un estat incapaç de crear recursos propis i anar tirant: sempre ha hagut d'explotar els altres i ara, que se'ls ha acabat la ganga dels fons europeus, necessitarà el rescat financer europeu.

Espanya està en estat d'alarma i té un dels exèrcits que acumulen més cops d'estat de la Història.

Espanya està en estat d'alarma i el Govern que l'ha promulgat s'hi troba tant bé que s'està pensant d'allargar-lo.

Espanya està en estat d'alarma, però el Poder Legislatiu fa anys que funciona a cop d'alarma social i que legisla a cop de titular tràgic als mitjans.

Espanya està en estat d'alarma i el Poder Judicial... Què hem de dir del Poder Judicial espanyol que no hagin dit els cables diplomàtics posats al descobert per Wikileaks?

Espanya, com sempre, a l'arma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa 11 mesos

És ver això que dius, escoltant ahir el nou míting gratis total de Pedro Sánchez, vaig quedar més escarrufat que mai. Si els catalans del Principat no engeguen novament la maquinària independentista, quedaran fets miques.

Valoració:2menosmas
Per I tant, fa 11 mesos

Haces muy bien en leer los artículos de la Constitución. Leyendo y volviendo a leer, se aprenden cosas. Ahora, después del 8, pásate al 2. Y, presuntamente, a alguno más.

Muchas gracias.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris