algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
27°

Una crisi amb patates

Entre 1845 i 1850 es produí un daltabaix tràgic en la història d’Irlanda: An Gorta Mór, la Gran Fam. Una fam que provocà una mortaldat terrible. La causa puntual del desastre va ser una plaga que acabà amb la major part de la producció de patata, cultiu quasi únic, i aliment bàsic de la majoria de la població, sobretot la més pobre. Les patates s’havien convertit en un monocultiu a Irlanda, a causa del gran rendiment... al mateix temps, eren el sustent bàsic de la població rural, la més pobre.

La Gran Fam va ser una catàstrofe social, biològica, política, econòmica i lingüística. Hi moriren prop d'un milió d'irlandesos. A més, dos milions es desplaçaren del camp a la ciutat i uns quants milions varen emigrar a Gran Bretanya, Estats Units, Canadà i Austràlia, en el que es va conèixer com la Diàspora Irlandesa. La mort, el desplaçament i l'emigració va afectar, sobretot, la població rural, que era la més empobrida i que mantenia la llengua gaèlica, que a partir d'aquella catàstrofe, gairebé va desaparèixer.

En realitat, tot i que la immensa majoria de la collita d'aquells anys es va perdre, Irlanda produïa prou patates per mantenir la seva població. Però Irlanda, aleshores, estava ocupada per l'imperi britànic i, a la pràctica, era una colònia més. Els dirigents colonials varen decidir que la minsa producció de patata d'aquells anys, en comptes de dedicar-se a alimentar els irlandesos que, literalment, morien de fam, es dedicàs a mantenir les exportacions.

El monocultiu és una mala idea, especialment si ets una illa. Una crisi sempre és nefasta, però gestionada amb criteris colonials, esdevé mortal.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Comandar a ca nostra, fa dervers d'un any

és un bon exemple de com és tant important tenir recursos, com el poder-los gestionar noltros mateixos.

Valoració:4menosmas
Per John, fa dervers d'un any

El monocultivo del turismo...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris